Home > Veckobrev v. 16 ”USA och oljepriset bränsle för uppgång…”

Veckobrev v. 16 ”USA och oljepriset bränsle för uppgång…”

Sverige
Sverige

Låt oss börja med att överblicka de viktigaste trenderna:

Tyskland och övriga Europa fortsätter att trenda uppåt under ordnade former stärkta av den Europeiska Centralbankens positiva uttalanden. Bilden är fortfarande inte helt entydig i USA, men det ser allt mer sannolikt ut att en uppgångsfas är i snart antågande. Euron gör ett förnyat försök att bottna mot dollarn och bland basmetallerna har zink tagit på sig ledarrollen. 

Även denna vecka är guld svåranalyserat, men ser trots allt inte ointressant ut. Vi noterade föregående vecka att det under oljeprisets volatila yta höll på att mogna fram en formation med betydande uppgångspotential och vår bedömning är nu att oljan nu är i full färd med att bryta sin negativa trend. I Asien hämtar Hong Kong andan efter rusningen uppåt och istället är det Singapore och Sydkorea som tagit över stafettpinnen.

Kina befinner sig i en positiv primärtrend och den sistlidna nedrekylen ser vi som ett vardagligt och naturligt inslag, dvs. tillfällig vinsthemtagning. Indien är som tidigare fast i en sidledes och envis pendling. Man får dock inte sluta bevaka marknader med ett sådant beteendemönster för det är just tråkiga marknader som – efter tillräckligt lång väntan – brukar prestera de största rörelserna.

USA
USA

Efter närmare 14 % uppgång på bara två veckor var det nästan naturlagsbundet med rekyl och paus i Hong Kong. Den positiva dynamiken är dock så påtaglig att vi tror på vidare uppgång efter hand. Under tiden har Singapore och Sydkorea äntligen fått fart och bägge dessa börser ser påtagligt intressanta ut efter mer 5 års (!!!) trist utveckling.

Vår bedömning att den ryska börsen sannolikt har erhållit ett långsiktigt positivt trendbrott, med en kittlande långsiktig potential på uppsidan är intakt, speciellt med tanke på vår uttalat positiva syn avseende oljeprisets utveckling.

Fullt medvetna om att vi är repetitiva upprepar vi vår tidigare bedömning av oljepriset, dvs. prisutvecklingen ser ut att följa ett klassiskt historiskt beteendemönster, dvs. en tydlig trend nedåt som avslutas med fullskalig panik,en efterföljande markant rekyl uppåt som övergår i en seglivad bottenfas och som efterhand sannolikt kommer ändra karaktär till, en kanske till och med, långlivad uppåtfas.

Vår bedömning föregående vecka var att det svarta guldet sakta, men säkert höll på att bygga en plattform för en kommande uppgång och vi var benägna att tro att denna kunde materialiseras senare under vårkanten. Enligt våra studier bör en bottenfas vara i minst tre månader, men helst i mer än sex månader för att kunna ge tillräckligt understöd för en stabil uppgångsfas.

Oljan har bottnat ut under fyra månaders tid och uppfyller därmed med knapp marginal ovanstående kriterium. I skrivande stund (tisdag kväll) har oljepriset stigit med 5,14 % till 63,19 dollar och har därmed passerat den senaste högstanivån från mitten av februari.

Euro/USD
Euro/USD

Vår bedömning är nu att oljan har fullbordat sin bottenfas, brutit sin nedåtgående trend och vi ser en möjlig uppgång till 70 dollar eller möjligtvis mer – men vi tar ett steg i taget och inget för givet………

I mitten av mars var valutarelationen EUR/USD på väg ned mot paritet om 1 dollar mot 1 euro, men vid 1,03 klev köparna in och euron stärktes till exakt 1,10. Den fråga vi har ställt oss på sistone är om vi bara betraktade en tillfällig uppstuds i den nedåtgående trenden eller om 1,03 skulle kunna vara en långsiktig bottennivå.

Som väntat har bottenläget utsatts för ett nytt test ovanifrån, men denna gång klev köparna in snäppet tidigare och började köpa strax ovanför 1.05. Priset ligger nu strax under 1.07, men det är först vid en tydlig passage av 1,10 som vi verkligen vågar tro på att euron har möjlighet att ändra långsiktig riktning i relation till dollarkursen.

Bland basmetallerna är läget i stort sett oförändrat med bly som rör sig uppåt, zink som indikerar trendbrott och koppar som kan vara i färd med att avsluta sin nedrekyl inför ett nytt försök att etablera en positiv trend.

Börserna i Europa befinner sig i positiva trender och det förefaller mest vara en tidsfråga innan USA efter fem månaders intervallpendling och minskande svängningar påbörjar en uppgångsfas och sätter nytt ”all time high”.

Olja
Olja

I Sverige rullar rapporterna i gång den 17 april och först nästa vecka tar det fart på allvar. Vi är klart bekväma med vår tidigare bedömning, dvs. att marknadens underliggande beteende indikerar fortsatt uppgång till 1750 -1800 punkter (nu 1710) för OMXS30 med den självklara reservationen att den kommande rapportperioden inte blir en besvikelse.

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto