Home > Veckobrev v. 2 ”Tillfällig uppstuds på börsen…?”

Veckobrev v. 2 ”Tillfällig uppstuds på börsen…?”

Sverige
Sverige

När den svenska börsen öppnade efter årsskiftet rasade kurserna som mest med över 4 % och marknaden (OMXS30) föll under den lägsta nivån från 2015.  Med viss generalisering innebar detta, att de allra flesta som köpt aktier under 2015 och behållit dem kunde konstatera att de låg minus på de allra flesta av sina innehav (småbolag ej inkluderade).  

Kinaoro, oljeras, bråk i Mellan Östern och stigande spänning i Nordkorea tillsammans med ett prekärt psykologiskt läge medförde ett tydlig flockbeteende med massiva utförsäljningar under påtaglig hög volym. Därefter har marknaden försökt spjärna emot på nedsidan utan att lyckas särskilt väl. Initialt starka uppgångar har fram emot stängning urholkats när säljarna tagit kommandot.

Efter denna negativa inledning är det lätt att tro att det ser nattsvart ut, men så är inte fallet.  Vi viftar inte med köpflaggan, men de bästa affärerna görs ofta när omvärldsbilden är tydligt negativ då den upplevda risken psykologiskt står i omvänd proportion till den verkliga risken.

Ju mer priserna faller ju mer negativ, farlig och osäker upplevs börsen och aktier upplevs som ett nästan säkert sätt att förlora pengar. Den verkliga risken minskar dock för varje procent som börsen faller då värderingarna blir allt mer attraktiva och relationen mellan risk och möjlig avkastning blir allt mer tilltalande.

USA
USA

Problemet med ovanstående resonemang är att det många gånger är påtagligt svårt att avgöra när pessimismen har toppat och värderingarna har bottnat. Det finns ingen magisk formel att ta rygg emot och ofta krävs det en rejäl dos mental tuffhet för att våga köpa när förnuftet säger en sak, men magen en annan. Vi tror att det kommer bjudas på ypperliga köptillfällen under 2016 även om vi i dagsläget är fortsatt försiktiga.

Kinas nedgång har satt mycket tydliga spår bland grannländerna. Hong Kong ligger runt 30 % under högstanivån från 2015 och på samma nivå som i slutet av 2006. Den japanska valutan har stärkts tydligt mot dollarn och denna exportkänsliga börs är minus 14 % sedan den första december.

Efter ett formidabelt 2014 för Indien blev 2015 ett förlorat år med ett tapp på nästa 20 % sedan toppen i början av mars. Singapore är ingen upplyftande bild medan Sydkorea och Taiwan visat lite motståndskraft.

Ryssland har följt med oljan nedåt och har tappat nästan 70 % de senaste fem åren. USA har däremot klarat sig mycket bra under samma period och tangerade årshögsta så sent som första december 2015.

Från toppen i maj är nedgången runt 10 %, vilket dock är modest på global basis. Efter den brutala kursnedgången i slutet av sommaren återhämtade USA denna nedgång förvånansvärt lätt och denna styrkeuppvisning parat med ljusa ekonomiska utsikter och mjuk räntehöjningsbana fick oss att bli lite för optimistiska till den kommande börsutvecklingen.

Europa
Europa

S&P 500 gjorde fem försöka att passera den svårforcerade utbudsnivån mellan 2080 till 2120 punkter, men samtliga försök misslyckades och USA har liksom övriga världen inlett 2016 med en kännbar nedgång.

Att det kommer en studs från detta starkt översålda läge är fullt logiskt, men för att på allvar reversera bilden lär det behövas en överraskande stark rapportperiod som visar att analytikerna har underskattat vinstförmågan. Alcoa var som alltid först ut, steg i efterhandeln i måndags, men tappade närmare 9 % under tisdagen och ligger nu på samma kursnivå som vid slutet av 80-talet. Alcoa är dock ingen bra riktkarl för den amerikanska börsen utan det tar ett par veckor innan bilden klarnar.

Europa med Tyskland i spetsen har självklart också börjat 2016 mycket svagt och även här är det logiskt med en motrekyl. Liksom i USA behövs det starkare siffror än förväntat från bolagen för att få marknaden att vända uppåt i närtid. Inte omöjligt, men just nu mindre sannolikt.

I föregående års sista publikation skrev vi att vi mycket väl kunde bevittna en avslutande panikrörelse i oljepriset, men om denna bottennivå skulle hamna på 28, 33 eller 38 dollar vågade vi inte uttala oss om.

Trots vår tydliga negativa syn på oljan trodde vi inte priset redan igår skulle tangera 30 dollar och vi trodde inte heller att prisfallet i olja skulle ha en sådan uppenbar negativ påverkan på den globala börsutvecklingen.

Var den definitiva botten ligger vågar vi inte sia om, men konstaterar att nedgången antagit ett panikartat beteende som brukar indikera en nära förestående botten även just denna fas kan vara mer brutal än vad man tror är möjligt.

Olja
Olja

Som lök på laxen kan vi lägga nya bottennoteringar för de flesta basmetaller som koppar och zink när dessa redan har fem års nedgång i ryggen och metall- och oljeaktier har fått kännas vid plågsamt stora nedgångar de senaste veckorna.

För Sveriges del har dock verkstadsaktierna redan tagit riktigt mycket stryk, bankerna är aptitligt värderade, direktavkastningen är hög och räntan låg varför vi inte alls har något domedagsscenario i sikte.

En studs uppåt på dagens (onsdagens) börs är given efter de positiva exportsiffrorna från Kina i natt. Vi befarar dock att nedtrenden på den svenska börsen (OMXS30) ännu inte är över varför vi är fortsatt försiktiga.  Ett möjligt, men inte självklart scenario är en kortsiktig rörelse uppåt och sedan fortsatt nedåt mot 1250 punkter (nu 1351), dvs. med runt 7 %. En sådan nedgång tror vi skulle ge ett ypperligt köptillfälle inför utdelningsperioden i mars och april.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto