Home > Veckobrev v.22 ” Domedagsprofetiorna har börjat hagla..!”

Veckobrev v.22 ” Domedagsprofetiorna har börjat hagla..!”

Föregående vecka skrev vi att beteendemönstret för OMXS30 var stabilt och positivt och adderade vi därtill gynnsamma utsikter för börserna i både USA och Europa, lugnare valuta- och räntemarknader, negativt guldpris och positiva utsikter för koppar medförde detta att vi var fortsatt bekväma med vår syn börsen.

Vi upprepade därför vår slutsats från de senaste veckobreven, dvs. vi såg goda möjligheter för fortsatt uppgång till i första hand 1645 punkter (då 1624) och i andra hand till den tidigare toppnoteringen vid 1690 punkter och att den därmed sedvanliga negativa börsutvecklingen över sommaren denna gång kunde bytas till sin motsats.

Självklart tar vi aldrig utvecklingen för given då börsen är den plats där det osannolika har ovanligt hög sannolikhet att kunna inträffa och där ”svarta svanar” från tid till annan kommer simmande.

Vår prognos från föregående veckobrev har hittills slagit fel då börsen tappat drygt 3 % och förklaringen stavas självklart Italien där den misslyckade regeringsbildningen är ”boven i dramat”

Parallellerna med greklandskrisen sensommaren 2011 då börserna föll med närmare 20 % på en vecka gör onekligen marknaderna nervösa och ingen vill fastna i en skarpt fallande trend. Italien är dock i betydligt bättre finansiellt skick än vad Grekland var. Däremot är landet Europas tredje största ekonomi samtidigt som man sitter på den näst högsta statsskulden och den lägsta tillväxten I Europa, vilket sammanlagt gett börserna skrämselhicka.

Euron som redan tidigare visat svaghet mot dollarn har fått se en accelererande nedgång och har försvagats ned mot 1,15, vilket är samma nivå som i början i 2015, då valutan befann sig en drastisk utförslöpa innan den bottnade mot dollarn ett par månader senare.

Euro/USD
Euro/USD

Ser vi på den svenska kronan försvagas den mot i princip samtliga valutor, men framförallt mot dollarn som nu kostar marginellt under tio kronor. Medan räntorna stigit i Italien, Spanien och Portugal faller de istället i USA, Tyskland och Sverige och bägge rörelserna är tydliga tecken på flykt från risk.

USD/SEK
USD/SEK

Börsnedgångarna är också störst i länderna med svag ekonomi och Italien, Spanien, Portugal och Grekland föll alla med runt 2,5 % under gårdagen medan Tyskland, Frankrike och Storbritannien tappade mellan 1,2 till 1,5 %. Sverige var på tisdag förmiddag ned över 1,6 %, men stängde sedan på beskedliga minus 0,58 % under måttlig volym.

Tyskland Dax 30
Tyskland Dax 30

Skillnaderna mellan bank och verkstad var dock markanta. Börsens i särklass största företag, dvs. Atlas Copco steg med 0,8 % i samklang med positiv volymutveckling och fick sällskap av Boliden och Sandvik som också visade plustecken. Även övriga större verksstadsbolag som ABB, Alfa, Assa och SKF klarade sig i det närmast skadeslösa med nedgångar om ett par tiondels procent.

Nordea, SEB, SHB och Swedbank sjönk däremot med 1,3 till 2 % när europeiska bankaktier såldes av på bred front. Krisdrabbade Deutsche Bank var i en klass för sig med ett tapp på närmare 5 %, vilket innebär att aktiekursen nu ligger mycket nära att falla under tjugoårslägsta från hösten 2016.

Nu kan det låta som vi målar upp ett Armageddon eller Ragnarök, men så är inte fallet. Guldpriset steg med mindre än 0,4 % under gårdagen och Tyskland, Frankrike och Storbritannien har tappat klart hanterbara 3-4 % från senast uppnådda toppkurser medan amerikanska Nasdaq i det närmaste är opåverkat och S&P 500 försiktigt negativt.

Självklart är läget i Italien allvarigt och domedagsprofetiorna har omedelbart börjat hagla med olika katastrofscenarios som målas ut. Naturligtvis dämpas vår tidigare börsentusiasm, men vi har svårt att hålla med om de skräckbilder som målas upp även om man aldrig får bli faktaresistent och undvika att beakta obehagliga om dock osannolika utfall.

Koncentrerar vi oss på Sverige så skapar emellertid den svaga svenska kronan en krockkudde för många bolag i verkstadssektorn och då denna bransch nu väger över 40 % i index är den en stark motvikt till storbankerna som utgör ca 25 % av index (OMXS30). Bankerna är därtill hårt nedpressade med nedgångar på 25-30 % från tidigare toppkurser, vilket rimligtvis bör begränsa nedsidan.

Vi räknar med att den närmaste tidens turbulens fortsätter ytterligare en period, men vi tror vi att den svenska börsen (OMXS30) på lite sikt återigen kommer göra ett försök att nå nivån kring 1645 punkter (nu 1572)

Sverige OMXS30
Sverige OMXS30

Sett ur ett längre perspektiv är vi emellertid mer återhållsamma och försiktiga då den säsongsmässigt svagare period på börsen, som nu närmar sig, trots allt kan få genomslag på kurserna.

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto