Home > Veckobrev v. 26 ”Panik och rally på börserna …!”

Veckobrev v. 26 ”Panik och rally på börserna …!”

Måndagen blev synnerligen dramatisk på den svenska börsen då den fick klä skott för den globala nedgång som skedde på Midsommarafton plus det fortsatta tapp som skedde i måndags.

Sverige
Sverige

Fallet på 8,42 % var ett av de största på en dag i svensk börshistoria, volymen var den näst största sedan greklandskrisen 2011 och stängningskursen var på en tusendel när densamma som vid bottennivån i februari. Redan dagen därpå klev dock fyndköparna in i matchen och efter tre raka uppgångsdagar har drygt två tredjedelar av fallet återtagits.

Den brittiska börsen har gjort mer än så och återfinns nu tydligt över nivån före folkomröstningen samtidigt som denna marknad har klockat en ny årshögstanotering.  Detta har skett i samklang med försvagningen av pundet där chefen för Bank of England Mark Carney under torsdagen meddelade att banken sannolikt måste lätta på sin penningpolitik under sommaren.

Detta besked, behovet att finansiera ett bytesbalansunderskott som uppgick till 7 % under årets första kvartal, den stora politiska osäkerheten efter Brexit och maktstrid på hög nivån inom tories är uppenbara orsaker till den drastiska valutaförsvagningen.

Även om den radikala pundförsvagningen ger exportindustrin vind i ryggen och likviditetskranen nu öppnas maximalt är uppgångens storlek och kraft på den brittiska börsen förvånande. På europeisk basis ger situationen ger onekligen ett lätt konflikterande intryck.

USA
USA

Pundets fall är en tydlig indikation på att marknaden tror på att Brexit blir verklighet, men samtidigt hoppas marknaden att den i slutändan inte ska bli av, vilket kan avläsas via positiva börsreaktioner men inte via valutarelationerna. Den europeiska och den amerikanska centralbanken tvingas dock följa i Bank of Englands spår och försäkra marknaderna om att likviditet finns i överflöd och att de planerade räntehöjningarna i USA är avlägsna.

Därtill har historien visat att börsernas beteende på en möjlig händelse som varit känd en lång tid i förväg ofta inte får det förväntade börsmässiga utfallet. Psykologin i dessa situationer är knepig på gränsen till motsägelsefull när lättfotade placerarna följer minsta motståndets lag och ohämmat följer flockens riktning. Vi ska försöka komma fram till en åsikt om den svenska börsen längre ned i texten, men låt oss börja med en kortfattad global rundtur.

Kina fortsätter att vara en utomordentligt tråkig marknad med marginella svängningar inom ett smalt intervall. Detta beteende kommer självklart att ändras förr eller senare, men just nu tilldrar sig Kina inte vårt intresse.

Sydostasien däremot ser betydligt mer spännande ut. Hong Kong ligger bara några snäpp över kursnivån för sexton år sedan och har varit påtagligt oregelbunden och volatil till sin natur utan någon tydlig riktning ända sedan dess. Singapore, Sydkorea och Taiwan har alla olika kursmönster, men ingen av dessa börser har rosat marknaden de senaste 5-6 åren. Regionen som helhet ser dock mer intressant ut än på länge och dessa länder verkar sakta men säkert formera sig för kommande uppgångar även om vi inte tror att de är nära förstående.

Europa
Europa

Valutakänsliga Japan lever sitt eget liv i inverterad symbios med dollarkursen, men medan dollarn visat styrka mot euron har inte samma mönster gjort sig gällande mot japanska yen och Nikkei 225 fortsätter därför att skvalpa runt årslägsta. Indien har lyckats behålla sin positiva trend och efter en paus i samband med tuffa utbudsnivåer på ovansidan ser Indien färdigt ut för ett nytt lyft på ovansidan.

Ryssland har haft ett alldeles formidabelt börsår och efter årets inledande ras har kurserna rusat upp med över 60 % i stark korrelation med oljeprisets uppgång. Sedan mitten på april har dock kursen rört sig sidledes, men fortsätter oljan sin uppgång lär Ryssland vara moget för en ny uppgångsfas.

Kvällen före Brexit steg USA (S&P 500) med 1,27 %, var en hårsmån från ”all time high” och indikerade att ett nytt kursrekord sannolikt bara var en tidsfråga. Brexit fick dock även USA att falla, men de tre senaste dagarnas uppgång har i det allra närmaste eliminerat denna nedgång och avståndet till nya högstanivåer är nu mindre än 2 procent. Vi tror inte att USA når dit i denna vända då börsen blivit överköpt, men i nästa försök på uppsidan kan detta däremot vara möjligt.

Europa har liksom Sverige fått sig en rejäl knäck under veckan och om vi exkluderar Storbritannien från ekvationen så är kursbilden ganska oklar även om de senaste dagarna präglats av återhämtning och hausseliknande stämning. Marknaden var i måndags nere och testade av årslägsta och har sedan stigit i tre dagar men kommer inom kort möta motstånd. Det är hur detta utbud hanteras som visar om vi bevittnar genuin styrka eller bara en studs uppåt.

GBP/USD
GBP/USD

För den svenska börsens del finns den första signifikanta motståndsnivån där marknaden stängde under gårdagen, dvs. runt 1320 punkter. Merparten av årets volym har omsatts ovanför denna nivå, varför det är först här som de lite tydligare utbudsnivåerna gör sig gällande.

Nästa viktiga nivå finns några procent högre upp runt 1370 punkter som var den senaste toppen före Brexit. Det är denna nivå som OMXS30 i samklang med Europa och USA måste bryta med kraft och volym för att utblåsningen i måndags ska kunna anses utgöra en bottennivå.

Med hänsyn till den rådande börsstyrkan är det fullt möjligt att Sverige kan nå upp till runt 1370, men om marknaden är tillräckligt stark för sedan klättra vidare uppåt är en fråga av annan dignitet. Vi ser sålunda möjlighet för ytterligare kortsiktig uppgång, men är tveksamma till att vi nu betraktar en långsiktig vändning uppåt utan tror att en mer stabil uppgång dröjer till hösten.

 

 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto