Home > Veckobrev v. 3 ”Kan rapportperioden vända börsen..?”

Veckobrev v. 3 ”Kan rapportperioden vända börsen..?”

Föregående vecka noterade vi att svenska verkstadsaktier tagit riktigt mycket stryk, att bankerna var aptitligt värderade, direktavkastningen hög och räntan låg varför vi inte hade något domedagsscenario i sikte. 

Sverige
Sverige

En studs uppåt föreföll given, men vi befarade att nedtrenden på den svenska börsen (OMXS30) ännu inte var över med fortsatt försiktighet som följd. Ett möjligt, men inte självklart scenario var en kortsiktig rörelse uppåt och sedan fortsatt nedåt mot 1250 punkter. En sådan nedgång såg vi som ett attraktivt köptillfälle inför utdelningsperioden i mars och april.

Vi fick studsen uppåt även om denna var kortlivad och sedan ledde svagheten på den amerikanska börsen till fortsatta fall på över 4 % i Sverige.  Under tisdagen steg börsen med 2 %, men glädjen blev ånyo kortlivad när Asien och USA under onsdagen ledde marknaderna mot nya lägstanivåer. Vi är nu bara 3 % från vår målnivå och frågan är 1250 punkter verkligen kommer visa sig ett bra köpläge.

Förutom alla geopolitiska och råvarumässiga faktorer att ta hänsyn till kompliceras bilden ytterligare av att rapportsäsongen i Sverige börjar på allvar den 27/1, dvs. om bara fem börsdagar. Ericsson och Nordea är först ut av storbolagen och sedan följer en kavalkad med Electrolux, Getinge, H&M, Investor, SCA, Tele2, Autoliv och Telia strax därefter.

Rapportperioder är notoriskt svårprognosticerade, ibland nästan lottobetonade och det är inte ovanligt med momentana kursrörelser om 5-10 % (upp eller ned) i samband med rapporttillfället. Marknaden skakar hand med verkligheten och förväntningarna ska kalibreras mot utfallet, vilket kan innebära klang och jubel likaväl som pina och plåga.

USA
USA

För att på allvar reversera börsbilden lär det behövas en överraskande stark rapportperiod, som visar att analytikerna har underskattat vinstförmågan och att bolagen står starkare än väntat med en positiv syn på framtidsutsikterna.

Vi föredrar alltid om börsen går in i rapportperioden med svaga kurser i ryggen eftersom det då blir betydligt lättare för bolagen att överraska positivt. Det kan vid sådana tillfällen räcka med svaga sifforna som trots allt överträffar lågt ställda förväntningar för att skapa positiva kursreaktioner.

Det som skakade om börsen under onsdagen var inte en nedgång i Kina utan att Japan, Hongkong och de största asiatiska företagen föll med över 3 %. När sedan oljepriset fortsatte till en ny bottennivå och USA rörde sig vertikalt nedåt kunde det nästan skönjas smärre panik på börsen.

Allra sämst gick det för Ryssland (-4,83 %) och Oslo (-4,68 %) med Statoil som blysänke på minus 7,2% . Före nyår skrev vi att vi mycket väl kunde bevittna en avslutande panikrörelse i oljepriset, men om denna bottennivå skulle hamna på 28, 33 eller 38 dollar vågade vi inte uttala oss om. Vi upplevde ett pris om 28 dollar som klart osannolikt, men marknaden är en plats där det osannolika har ovanligt hög sannolikhet att inträffa och priset tangerade under onsdagen 27 dollar.

Oslo
Oslo

Oljepriset har blivit riktmärket för konjunkturoro, svag tillväxt i Kina, minskade investeringar och rädslan för kreditfallissemang i mindre eller större skala och är den enskilt viktigaste faktorn bakom årets historiskt svaga inledning.

Samtidigt kommer inte oljan gå ned till noll och när vi om ett par år betraktar det nuvarande priset kan vi mycket väl häpna över att vi inte insåg hur billig oljan var i början av 2016. Nu befinner vi oss dock mitt uppe i skeendet och om vi ser botten idag eller om en skenande flock kan driva ned priset till under 20 dollar vågar vi inte sia om.

Studerar vi de Europeiska börserna kan vi se en tydlig divergens där medelhavsländer som Italien, Spanien, Portugal och Grekland går betydligt sämre än Tyskland, vilket visar på en ökad oro för att den underliggande skuldproblematiken ska komma upp till ytan och skapa obehagliga finansiella svallvågor.

Från bottenläget efter finanskrisen, mars 2009, har USA haft en stor, lång och stabil uppgång där S&P 500 många gånger bara ruskat på axlarna medan andra börsindex visat en betydligt mer volatil utveckling.

Efter den brutala kursnedgången i slutet av augusti återhämtade USA denna nedgång förvånansvärt lätt och styrkeuppvisningen var imponerande. S&P 500 gjorde sedan fem försök att passera den svårforcerade utbudsnivån mellan 2080 till 2120 punkter, men samtliga försök misslyckades och USA har därefter haft en nästan vertikal rörelse på nedsidan och tappat som mest 12 %.

Att det kan komma en studs från detta starkt översålda läge är fullt logiskt, men för att på allvar vända kurserna behövas det en överraskande positiv rapportperiod som visar att marknaden underskattat vinstförmågan.  IBM:s rapport under onsdagen med bra vinst, men med tveksamma utsikter fick aktien att falla med närmare 5 % till femårslägsta.

HongKong
HongKong

Ett antal bolag har redan rapporterat i USA, men liksom i Sverige dröjer det till kommande vecka innan bilden klarnat. Stora kursnedgångar innebär förr eller senare att det uppstår synnerligen attraktiva tillfällen, men att försöka fånga en fallande kniv är en utmanande konst.

Vi behåller tills vidare vår målkurs på nedsidan om 1250 punkter (nu 1290) och vi kan mycket väl komma att höja köpflaggan om den svenska börsen (OMXS30) faller ned hit, men denna nivå innebär dock inte ett automatiskt köpläge. Vi ökar beredskapen att agera på köpsidan, men vill se ett beteendemönster på börsen som indikerar bottenläge i symbios med att utvecklingen för S&P 500, Tyskland och oljepriset ger oss stöd för en mer positiv uppfattning innan vi trycker på köpknappen.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto