Home > Veckobrev v. 39 ”Har en ny nedgångsfas startat på börsen…?!”

Veckobrev v. 39 ”Har en ny nedgångsfas startat på börsen…?!”

Sverige
Sverige

För två veckor sedan skrev vi att den svenska börsen befann sig vid ett vägskäl och det positiva scenariot var att börsen skulle göra ett tredje försök att passera nivån 1500 punkter på ovansidan och därmed inleda en rejäl upprekyl. Det andra och negativa scenariot var att börsen istället ville söka sig nedåt mot årslägsta dvs. runt 1400 punkter.

Föregående vecka noterade vi att läget tveklöst var fortsatt svårprognosticerat med ett negativt säsongsmönster, men vi såg en god sannolikhet för en rörelse på ovansidan baserat på börsutvecklingen i USA och på att majoriteten av de asiatiska börserna inklusive Kina hade pressats så lågt ned att det finns en klart god chans för en positiv utveckling.

Det amerikanska räntebeskedet, som var duvaktigt på grund av rädsla för den internationella konjunkturen, vilket inte alls var vad marknaden förväntat sig eller ville höra, i kombination med ett säljtryck under hög volym medförde att vi tydligt bytte fot och vi befarar nu att nedgången påbörjat ”ett andra ben” i vad som kan bli en nedgång i två parallella faser.

Raset på börsen tog fyra dagar medan den efterföljande sidledes och volatila rörelsen varade nästan fyra veckor med snabba och plötsliga rörelser inom ett snävt intervall.

USA
USA

Marknadens beteende liknar en sammantryckt metallfjäder där det efterhand uppstår en psykologisk dynamik och en inneboende strävan att expandera utåt ofta i form av snabb och ibland även explosiv rörelse. Fredagens och tisdagens nedgångar under stigande volym ökar sannolikheten betydligt att denna rörelse (andra benet) nu har skett på nedsidan.

En olycka kommer sällan ensam och Hilary Clintons utspel att verka för sänkta läkemedelspriser har gett denna sektor en rejäl knäck och den gigantiska skandalen hos världens största biltillverkare Volkswagen har fått aktiekursen att bokstavligen rasa som en sten och har även dragit med sig kurserna för flera andra biljättar söderut.

Psykologiskt innebär detta att nästan alla som har köpt aktier de senaste fyra veckorna (och behållit dem) nu ligger med förlust och gärna vill komma ur sina positioner och många som valde ”att sitta still i båten” efter ”fyradagarsraset” under andra hälften av augusti ångrar sitt beslut, vilket ytterligare bidrar till den smått panikartade situationen som råder på börsen.

Föregående vecka uttalade vi oss positivt om de flesta asiatiska börserna och utvecklingen den senaste veckan har varit stabil även för Kina. Klockan fyra på onsdag morgon publiceras dock den preliminära statistiken för inköpschefsindex i den kinesiska industrin.

Aktiviteten i Kinas tillverkningsindustri sjönk i den snabbaste takten på tre år i augusti, vilket ledde till ovan nämnda ”fyradagarsras”. Investerarkollektivet är nu påtagligt nervösa inför nya svaghetstecken och med hänsyn till siffrornas relevans för börsutvecklingen avvaktar vi med analysen av de asiatiska marknaderna till kommande vecka.

Tyskland
Tyskland

Vi stack ut hakan ordentligt avseende oljepriset i föregående publikation och vår analys är fortfarande intakt även om den ännu inte har manifesterats:

Oljan nådde årslägsta den 24 augusti och steg sedan explosionsartat med över 25 % under tre dagar på uppgifter att Opec skulle begränsa sitt utbud.

När dessa uppgifter inte kunde verifieras blev den omedelbara reaktionen påtagligt negativ, men därefter har priset fått sträva, kämpa och slita för att komma vidare nedåt och inte ens den internationellt uppmärksammade analysen från Goldman Sachs med möjliga scenarios om drastiskt fallande priser har ändrat detta beteende.

Uppgången var sålunda explosiv medan tillbakagången varit behärskad och oljan har lyckats behålla en bra bit av förutvarande uppgång. Vi var lite för tidigt ute förgående vecka, men tror fortfarande att oljepriset förbereder en ny rörelse uppåt och vi blir inte förvånande om denna kan bli av digniteten 15-20 %, då det krävs en uppgång om 13 % bara för tangera nivån för tre veckor sedan.

Ser vi på basmetallerna så kan de ha initierat bottenfaser, men vi har definitivt ingen brådska att vara offensiva på köpsidan. Med hänsyn till den globala börsoron så har guld tilldragit sig ett visst köpintresse utan att detta haft förmågan att lyfta priset nämnvärt.

Passerar dock guldpriset den senaste toppen vid 1170 dollar med kraft och samtidigt på allvar utmanar det svårforcerade utbudet som återfinns strax ovanför denna nivå kommer vi vara benägna att ändra uppfattning.

Inte minst med hänsyn till det i skrivande stund okända utfallet för Kinas inköpschefsindex och den påtagligt höga volatiliteten på börserna är alla former av prognoser behäftade med ovanligt mycket osäkerhet, men säljarna förefaller ha tagit ett fast grepp om rodret och kommer det inte uppenbart positiva nyheter är vårt mest sannolika scenario ytterligare nedgång på den svenska börsen.

Olja
Olja

När en marknad – efter en snabb och kraftig nedgång – stannar upp, rör sig sidledes och sedan fortsätter vidare nedåt är det ett vanligt förekommande beteende att vi får en parallell nedgång som är i paritet med den tidigare nedgångsfasen, dvs. nedgången får ”ett ben till”.

Skissar vi på vad detta innebär för OMXS30 (1425 punkter) är det möjligt med fortsatt nedgång till runt 1350 punkter med risk för ”överslag” ända ned till 1300 punkter, dvs. en ytterligare  nedgång om 5-10%. Ett sådant utfall skulle sannolikt innebära ett ypperligt köpläge, men mer om detta om det visar sig att prognosen infrias.

Vill du få en fördjupad global börsanalys med historiskt perspektiv och psykologisk inblick är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria webinarie klockan 18.30 onsdagen den 23/9. Anmälan gör du via www.marknadspulsen.se

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto