Home > Veckobrev v. 39 ”Oro för Deutsche Bank, men stabil börs….….”

Veckobrev v. 39 ”Oro för Deutsche Bank, men stabil börs….….”

I vår senaste publikation hade vi markerat tre så kallade ”balanspunkter” i diagrammet över den svenska börsen. Dessa visade att köpare och säljare började komma i balans, vilket per definition innebär minskade svängningar och ökad stabilitet.

Sverige
Sverige

Jämfört med årets tidigare dramatiska rörelser noterade vi att den svenska börsen sedan mitten av juli månad uppvisat ett väsentligt förbättrat beteendemönster där marknaden konsoliderade under ordnade former för att sedan ta ett trappsteg uppåt och att vi med några punkters marginal lyckats passera över och förbi den psykologiskt viktiga nivån 1440 punkter.

Vi konkluderade att detta beteende efter en längre tids nedgång och minst sex månaders bottenformering innebar en stark indikation på att börsen ändrat riktning. Brasklappen var dock att Sverige inte hade kraft att på egen hand sträva vidare uppåt utan att vi behövde hjälp av USA och Europa, men vi var fortsatt bekväma med vår målkurs om 1500 punkter.

Den svenska börsen (OMXS30) har under veckan tangerat 1400 punkter på nedsidan och så sent som under gårdagen tangerades 1443 på ovansidan. Detta innebär att börsen fortsatt att konsolidera (samla kraft) och vi inväntar nu nästa steg (rörelse uppåt) i trappan om inte problemen för Deutsche Bank lägger för mycket sordin och krokben för marknaden.  Mer om detta i slutet av veckobrevet, men först en blick västerut …

Som vi skrivit om i de senaste publikationerna drabbades USA-börsen (S&P 500) av en minipanik i början av september när index oväntat  föll med 2,45 % efter ett ha legat stilla i över 40 dagar.

Tyskland
Tyskland

De duvaktiga beskeden från USA:s centralbank lyckades förändra stämningen och börsen steg snabbt upp mot ”all time high” igen.  Här började uppgången helt logiskt och som förväntat att tveka, men visade marknaden förmåga att bita sig fast i närheten av den uppnådda kursnivån såg vi en god möjlighet för ett seriöst uppgångsförsök mot högre höjder.

Efter en smärre rekyl gav Hillary Clintons framgång i debatten med Trumph och rejält stigande oljepriser nytt bränsle till marknaden och så sent som vid början av gårdagskvällen indikerade S&P 500 fortsatt styrka. Rykten om större uttag från Deutsche Bank fick dock amerikanska bankaktier och hela marknaden att vända tvärt nedåt och stänga på minus 0,93 %. Detta dämpar de positiva utsikterna, men den är först om nedgången fortsätter som bilden riskerar att försämras i större utsträckning.

Just innan USA började darra i början september visade Europabörserna som helhet med Tyskland i ledarrollen tydliga indikationer på vara på väg uppåt. De europeiska marknaderna reagerade liksom USA positivt på de mjuka signalerna från Janet Yellen och oljeprisuppgången, men bankoron i Tyskland har hållit tillbaka köplusten. Rörelserna (förutom i just Deutsche Bank) har dock inte varit dramatiska utan kan beskrivas som att den positiva tendensen har övergått till en sidledes rörelse med en dragning nedåt.

Detta innebär att varken Tyskland eller breda Europa lyckats lämna bottenfaserna bakom sig och etablera positiva trender. Vår grundinställning är liksom tidigare att Europabörserna med stöd av förbättrade konjunkturutsikter har goda möjligheter att visa framfötterna, men den våta filt som oron för Deutsche Banks framtid utgör måste först få en långsiktigt hållbar lösning.

USA
USA

Vi har den senaste månaden hävdat uppfattningen att utvecklingen för oljepriset sedan september 2015 ser ut som en långdragen bottenformation där priset balanserar mellan 45 -50 dollar. Nivån runt 50 dollar har vi betraktat som utbudsmässigt och psykologiskt svår att bryta igenom, men förfäktat ståndpunkten att om priset stabiliserar sig mellan 45 -50 dollar så har oljan därefter förutsättningar att påbörja en uppgångsfas.

Efter att Opec vid mötet i Algeriet överraskade marknaden genom att för första gången sedan 2008 gemensamt komma överens om en produktionsfrysning så rusade oljan upp till strax under 50 dollar eller för att vara exakt 49,78. Nu är oljan överköpt och har slagit huvudet i utbudstaket, men den explosiva rörelsen stärker vår positiva uppfattning, även om oljan har ett tydligt behov av en välbehövlig paus innan vidare uppgång kan komma i fråga.

Om vi ser på basmetallerna var det länge sedan de som grupp såg så pass intressanta ut. Zink har ånyo börjat trenda uppåt och tenn rör sig med tydlig styrka norrut följt av blypriset samtidigt som aluminium och nickel försöker passera topparna från i somras.

Eftersläntaren har varit den metall som brukar ha ledarrollen dvs. koppar, men efter en nedgångsperiod runt mitten på augusti visar koppar åtminstone tecken på bottenformering. Guld å andra sidan visar en oklar bild och en viss dragning nedåt även om den långsiktigt positiva trenden är intakt.

Vi vill inte dra för stora växlar på uppgången i oljan respektive basmetallerna, men beteendemönstret ger understöd till vår positiva syn på börsutvecklingen. Håll gärna ett vakande öga på Ryssland för även om det uppåtriktade trendbrottet kom av sig när både USA och oljan nyligen visade svaghet, tror vi nu det kan blir tredje gången gillt med hänsyn till olje- och metallprisutvecklingen.

Aluminium
Aluminium

Dagens börs öppnade som väntat nedåt på grund av fallet i Deutsche Bank som tappade nästan 10 % i inledningen (om dock från en redan synnerligen låg kursnivå). Det är dock inga paniktendenser på marknaden och den svenska börsen (OMXS30) ser – trots dagens nedgång – fortfarande lovande ut. Under snart tre månaders tid så har marknaden – som vi skriver i inledningen – uppvisat ett väsentligt förändrat och förbättrat beteendemönster med ökad stabilitet och minskande svängningar.

Med brasklappen att det tyska bankdebaclet inte utvecklas till en utbredd oro för det finansiella systemet är vår grundinställning fortfarande att börsen sannolikt samlar kraft för en kommande uppgångsfas, varför vi behåller vår målkurs om 1500 punkter (nu 1417)

 

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto