Home > Veckobrev v. 42 ”Oktober – en vändpunkt för börsen..!? ”

Veckobrev v. 42 ”Oktober – en vändpunkt för börsen..!? ”

Föregående vecka började vi svänga mot slutsatsen att börsen kunde ha sett sin botten och att oktober kunde leva upp till sitt klassiska rykte som ”björndödare”, dvs. den månad då många nedgångstrender ”bear trends” avslutas. Slutsatsen var dock inte självklar och läget blir naturligtvis inte lättare av att rapportsäsongen står för dörren. 

Sverige
Sverige

Rapportperioder är notoriskt svårprognosticerade och med ny information på bordet så blir all form av analys behäftad med extra hög osäkerhet. Skulle rapporterna överraska på uppsidan stärker detta naturligtvis ett mer positivt scenario, men detta vet vi inte förrän under andra hälften av oktober med SKF:s rapport nu på fredag som viktig indikator.

Det brukar dock var en fördel om börsen går in i en rapportperiod med fallande kurser i ryggen eftersom det ökar möjligheten för de rapporterande bolagen att överraska positivt.

Kina har legat stilla och knappt rört sig sedan slutet på augusti. För två veckor sedan noterade vi att denna marknad var en joker i leken; bottennivå  – eller bara en vilopaus inför ytterligare nedgång?

Sannolikheten har nu ökat markant för ett positivt utfall, dvs. att Kína har bottnat efter 46 % nedgång sedan toppen i juni även om något positivt trendbrott ännu inte är bekräftat. Övriga Asien uppvisar inte lika tydliga mönster, men indikerar ändå på det stora hela en positiv underton.

Europa
Europa

Att USA har stannat upp och börjat rekylera så smått är tveklöst välbehövligt. Denna marknad är överköpt och skulle behöva tappa någon procent till för att hämta ny kraft. Det verkligen intressanta är dock om USA efter en sådan paus/rekyl ska fortsätta upp och avancera mot sommarens toppnivåer.

Denna vecka börjar rapporterna på allvar ramla in i USA och då är det nästan tjänstefel att peka med hela handen, men liksom för Asien anser vi att det finns en positiv underton.

Den marknad som efter Kina ser mest intressant ut är emellertid Europa. Den senaste rörelsen uppåt var distinkt och motrekylen har varit måttlig och framförallt södra Europa med Frankrike, Italien och Spanien i spetsen har ett beteende som indikerar hög sannolikhet för vidare uppgång med den självklara

brasklapp som rapportperioden innebär.

Det som förutom rapporterna kan ställa till det för vårt positiva scenario är valutorna där en allt starkare euro mot dollarn kan bromsa förutsättningarna för en förbättrad konjunktur. Euron har under hela året bildat en bottenfas mot dollarn och försöker nu för nionde gången bryta uppåt.

USD/SEK
USD/SEK

För svensk del har kronan med hjälp av en något stigande inflation stärkts från 8,85 i augusti till 8,12 och fortsätter Euron att visa styrka lär den svenska kronan dras med och då ligger ett pris på under 8 kronor för en dollar inte långt borta.

Efter en rejäl stunds väntan fick vi äntligen se ett lyft för oljan från 48 till 54 dollar. Glädjen blev dock kortvarig och priset pendlar nu åter runt 50 dollar.  Om rekylen inte blir värre än så så tror vi fortfarande på högre höjder, men vi vill definitivt inte se att priset noteras under 48 dollar för att behålla vår positiva syn på oljepriset.

Guld har inte sett så intressant ut som nu på mycket länge. Den senaste toppen vid 1160 dollar passerades med kraft och guldet verkar även befästa denna högre nivå. Slaget är dock inte vunnet utan nu stundar en tuff batalj där den långvariga och mäktiga försvarslinjen (utbudsnivån) ovanför 1170 ska attackeras. Lyckas detta tror vi på ett trendbrott för guld med priser på tydligt över 1200 dollar som en möjlighet.

Vi har länge talat om att basmetallerna håller på att bilda mer långsiktiga bottenfaser, men att vi inte har haft någon brådska att vara offensiva på köpsidan. Aluminium, koppar, nickel och inte minst zink börjar alla ser mer intressanta ut, men verkar trots allt ännu inte se riktigt mogna ut för en mer bestående uppgång.

Guld
Guld

När den väl kommer gäller det emellertid att vara beredd för när marknader som varit tråkiga under flera års tid väl vänder uppåt kan det initialt ske under smått explosiva former.

I föregående veckas slutsats noterade vi att vi ville se att USA, Europa och den svenska börsen orkade behålla merparten av den senaste tidens uppgång och för Sveriges del vill vi även se att marknaden hade styrka att tydligt passera förbi den väl definierade utbudsnivån vid 1460 punkter.Dessa kriterier har infriats med råge och till den grad att den svenska börsen blev överköpt efter att ha orkat stiga ända till 1504 punkter. Den pågående rekylen är därmed helt logisk och vi ser gärna att denna under ordnade former blir ytterligare lite djupare.

Vi vill dock inte se ett snabbt och kraftigt tapp utan vår positiva syn är avhängig av att köpintresse manifesteras när kurserna pressas och att säljarna möter motstånd. Med stor respekt för de kommande rapporterna tror vi att denna och kommande vecka har en god sannolikhet att utgöra ett klart intressant köpläge inför en mer positiv avslutning på året och en möjlig metodik är att skala in sig (successiva köp) vid svaghet för att vara väl förberedd för det mer positiva säsongmönster som tar sin början under andra hälften av oktober. Vi sätter ingen målkurs på uppsidan i rådande börsläge, men tror som tidigare att det finns förutsättningar att oktober månad kan leva upp till sitt rykte som ”björndödare”

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto