Home > Veckobrev v.44 ”Dags för en ny sväng uppåt…!?”

Veckobrev v.44 ”Dags för en ny sväng uppåt…!?”

Med en rapportsäsong på väg att kulminera och som inte hade uppvisat oroväckande tendenser upprepade vi, föregående vecka, vår tidigare slutsats. Vi trodde sålunda att de globala börserna med stöd av världskonjunkturen, stigande olje- och metallpriser samt det positiva säsongsmönstret efterhand kunde dra upp den svenska börsen (OMXS30) mot vår målkurs om 1740 punkter (då 1650).

Den huvudsakliga frågan efter septembers månads uppgång var om börsen hade toppat eller bara samlade kraft inför en fortsatt resa norrut. Vår uppfattning var att beteendemönstret under oktober legat väl i linje med vår positiva syn på börsen. Under den senaste månaden har den svenska börsen stigit något under 2 % och de positiva effekterna från rapportsäsongen tog till slut överhanden.

Även om börsen som helhet har stigit måttligt och index har dragit sig uppåt under relativt ordnade former så speglar denna beskrivning inte verkligheten på ett korrekt sett. Under ytan har det varit påtagligt stora svängningar och markant mycket brus med kurser som i både stora och små bolag kunnat svänga 5-10 % samt snabbt kunnat ändra riktning när rapporterna hunnit granskas mer noggrant. Bilden har dock klarnat efterhand och vi är bekväma med vår positiva syn på börsutvecklingen

I USA är den underliggande breda börstrenden fortsatt stabil och arbetar sig envist lugnt och metodiskt uppåt. Det är dock teknikbörsen Nasdaq och giganter som Amazon, Apple, Facebook, Google och Microsoft som har satt tonen med kraftiga kurslyft i vertikal riktning och den tidigare oron för en bubbla i tekniksektorn är, i varje fall för tillfället, som bortblåst.

Nasdaq
Nasdaq

Under de senaste åren har den amerikanska börsen kontinuerligt utpekats som mogen för en krasch och denna marknad är tveklöst dyr. Slutfasen i långa positiva trender har en mycket tydlig tendens att avslutas i eufori där inga moln syns på himlen med kurser som åker hiss i expressfart mot nya toppkurser.

S&P 500 (den breda marknaden) rör sig för stabilt, lugnt och metodiskt uppåt för att vi ska befinna oss i denna farliga glädjefas där girigheten tar makten över förnuftet och rationellt tänkande. Vi väljer därför att än så länge att glida med uppåt, men är medvetna att om när euforin väl får fritt spelrum så är det dags att börja simma mot strömmen och bli en ”contrarian”.

De breda Europaindexen har börjat bryta sig ur sina konsolideringsfaser och har med knapp marginal passerat årets toppnivåer. Som tidigare är det ingen marknad som tydligt drar uppmärksamheten till sig i Europa, men Spanien har som förväntat brutit sin nedåtgående tendens och tydligt rört sig norrut.

Italien är påtagligt stabilt och fortsätter att trenda försiktigt uppåt. Grekland har återfått optimismen efter en högst kännbar rekyl och Portugal noterar nya toppnoteringar. Beteendemönstret indikerar offensiva köpare och optimism och ligger sålunda väl i linje med vår syn på börsutvecklingen.

Japan som nyligen passerat 20-årshögsta visar inga tendenser att slå av på takten även om en paus/konsolidering/rekyl skulle vara hälsosam. Som framgår av kursdiagrammet är det dock lång väg kvar till den historiska toppnoteringen från 1989 då Nikkei 225 toppade runt 40 000 punkter att jämföra med dagens nivå runt 22 000 punkter. Det har varit en oerhört lång väntan på den japanska börsens återkomst och sannolikt ska man inte ha bråttom att kliva den nuvarande positiva trenden.

Japan
Japan

Den kinesiska börsen är sällsynt stabil och arbetar sig metodiskt uppåt. Indien har snabbare än förväntat fått upp farten efter sommarens och höstens rekyler och har nått nya höjder. Hong Kong är något trög för tillfället medan Sydkorea och Taiwan visar styrka och utvecklingen i Asien som helhet visat klart positiva tendenser.

Vi har uttryckt oss självsäkert om oljan då det var tydligt att priset rörde sig uppåt och vi såg det mest som en tidsfråga innan oljan passerade 60 dollar. Vi höjde därför vårt prismål rejält och såg 65 dollar som en möjlig nivå före årsskiftet.rent)

Olja (Brent)
Olja (Brent)

Under gårdagen noterades Brentoljan över 61 dollar och även om vi inte tror att den vidare uppgången kommer ske i en rätt linje är vi bekväma med vår prognos då styrkan i uppgången har överraskat oss.

Aluminium, koppar och zink har konsoliderat/rekylerat den senaste tiden, vilket är fullt naturligt då priserna anpassas till dollarns uppgång. Dessa basmetaller börjar dock se redo ut för vidare uppgångar och alla tre indikerar potential på uppsidan.

Med hänsyn till de positiva utsikterna för de internationella börserna understödda av den goda världskonjunkturen, stigande olje- och metallpriser samt det positiva säsongsmönstret tror vi som tidigare på uppgång för den svenska börsen (OMXS30) mot vår målkurs runt 1740 punkter (nu 1671) före årsskiftet.

Sverige
Sverige

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto