Home > Veckobrev v. 47 ”Leder Tyskland börsen uppåt..!?”

Veckobrev v. 47 ”Leder Tyskland börsen uppåt..!?”

Föregående vecka noterade vi att den svenska börsen (OMXS30) uppvisade just det börsbeteende vi ville se för att kunna vara fortsatt positiva, dvs. efter den initiala rusningen efter presidentvalet lugnade marknaden ned sig och rekylerade under mycket ordnade former.

Sverige
Sverige

Vi såg därmed goda förutsättningar för en bred börsuppgång, men konstaterade att vi inte var riktigt där ännu utan att marknaden – precis som i USA och Tyskland – testade av sina toppnivåer. Konklusionen var dock att utbudet inom kort skulle ge vika för köptrycket, varför vi höjde ribban från 1520 till 1540 punkter (OMXS30).

Vår positiva syn på börsen har under veckan snarast stärkts och ett julrally ligger inom möjlighetens ram, med det förutsätter att Tyskland tar på sig ledartröjan och drar med sig övriga Europa inklusive Sverige uppåt. Vi återkommer till analysen av Tyskland, men först en blick österut.

Dollarn har stärkts mot i princip alla valutor och inte minst mot den japanska yenen och börsindex (Nikkei 225) har följdriktigt haft en tydligt positiv utveckling även om tendensen börjar bli lite väl brant med rekylrisk som följd. Kinas börsutveckling har varit en fröjd under hösten då marknaden mjukt, metodiskt och med en rimlig och hållbar lutning trendar uppåt.

Tyskland
Tyskland

Denna form av stabila och lågvolatila trender har en benägenhet att vara envisa och uthålliga till sin karaktär och Kina tillhör därför våra asiatiska favoriter. Regionens tidigare vinnarbörs Indien har däremot helt kommit ur fas efter valet i USA och den inhemska valutareformen med en plötslig ogiltigförklaring av alla 500- och 1000-rupeesedlar, vilket motsvarar över 85 % procent av all tillgänglig valuta i landet.

Avsikten är att stävja korruptionen i landet och samtliga invånare måste växla in sina besparingar i kontanter på ett bankkontor samt deklarera sina inkomster, vilket har skapat kaos, kontantbrist och hämmat konsumtionen. Börsnedgången på över 11 % framstår dock som överdriven och sannolikt närmar sig ett köpläge även om vi gärna först vill se något tydligare stabilitet på marknaden.

Avseende Ryssland var vår bedömning i föregående publikation att oljan sannolikt behövde visa styrka för att marknaden skulle bryta sig loss och uppåt från sin långvariga intervallpendling. Den senaste veckan har just detta inträffat, Ryssland tangerar årshögsta och efter sju månaders sidledes rörelse tror vi att beteendemönstret har ändrats så att Ryssland nu påbörjat en positiv trend.

Vår tidigare analys av USA visade tydligt att börsen var överköpt, men att det efter en paus fanns god sannolikhet att S&P 500 skulle etablera en ny toppnivå och efter två års av volatilt pendlande återuppta sin långsiktigt stigande trend. Vi hade lite fel, men dock mest rätt i denna analys. Marknaden har åstadkommit en ny ”all time high”, men vi fick inte se någon paus/konsolidering att tala om.

USA
USA

Trenden de senaste två veckorna har därmed blivit så pass brant att den inte är långsiktigt hållbar. Situationen är dock inte värre att detta förhållande enkelt kan justeras genom en måttlig rekyl eller bara genom en period av återhållsam kursutveckling. Vår grundsyn rörande den amerikanska börsutvecklingen är positiv, men vi ser betydligt bättre potential i Tyskland och Europa.

Den tyska börsen befinner sig närmare 14 % under sin toppkurs från april 2015 och har de senaste månaderna uppvisat ett utomordentligt tråkigt beteende med hög volatilitet (markanta svängningar) inom ett mycket väl definierat kursintervall. Till synes har denna marknad varit ointressant, men det intressanta och lovande är den psykologiska dynamik som byggs upp under ytan och som kan resultera i ett flockbeteende med snabbt stigande kurser.

Flockbeteende på de finansiella marknaderna uppstår i emotionellt laddade situationer, dvs. när det inträffar kraftiga prisrörelser som gör människor antingen upprymda eller rädda. En accelererande prisrörelse i slutfasen av en längre negativ eller positiv trend eller ett tydligt utbrott uppåt eller nedåt från ett långvarigt intervall är effektiva katalysatorer för flockbeteende.

Detta beteende har absolut inte minskat utan istället ökat på dagens globala, informationsintensiva och lättillgängliga marknader där investerarkollektivet ofta rör sig unisont och springer år samma håll.

Vår bedömning är att framförallt Tyskland, men även Europa som helhet befinner sig just i ett sådant läge där en extern positiv katalysator som t.ex. bättre konjunkturdata än väntat kan få Tyskland att äntligen bryta upp, över och förbi den utomordentligt svårforcerade utbudsnivån vid 10 800 punkter (nu 10689), röra sig snabbt uppåt och etablera en positiv trend.

Indien
Indien

Med hänsyn till ovanstående analys blir den självklara slutsatsen att vi är fortsatt positiva till den svenska börsen. Om vi studerar de ingående sektorerna ser vi att de indextunga bankerna envist strävar uppåt och att de största och viktigaste verkstadsbolagen har ett liknande om dock inte lika tydligt mönster.

Adderar vi därtill att de tidigare dragankarna Astra, Ericsson, H&M och Telia ser mer intressanta ut än på länge är vår slutsats att det finns en god sannolikhet för en bred juluppgång på den svenska börsen förutsatt att Tyskland visar framfötterna och äntligen får lite fart på uppsidan.

 

 

 

 

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto