Home > Veckobrev v. 48 ”Tar Europa på sig ledartröjan..!?”

Veckobrev v. 48 ”Tar Europa på sig ledartröjan..!?”

Föregående vecka stack vi ut huvudet ordentligt och skrev att den självklara slutsatsen blev att vi var fortsatt positiva till den svenska börsen. När vi studerade de ingående sektorerna i OMXS30 såg vi att de indextunga bankerna envist strävade uppåt och att de största och viktigaste verkstadsbolagen hade ett liknande om dock inte lika tydligt mönster.

Sverige
Sverige

Därtill adderade vi att eftersläntrarna som Astra, Ericsson, H&M och Telia såg mer intressanta ut än på länge, varför vår slutsats blev att det fanns en god sannolikhet för en bred juluppgång på den svenska börsen förutsatt att Tyskland visade framfötterna och äntligen fick lite fart på uppsidan.

Nåväl, börsveckan började i moll då både Europa och Sverige drabbades av senkommen oro för det Italienska valet på söndag med en ”selloff” i bankaktierna tillsammans med nedgraderingar av de större verkstadsbolagen. Det fanns gott om vinster i marknaden efter stigande börskurser sedan början av november och det mesta talar för att vi bara betraktat lite vanligt marknadsbrus och korrigerat trenden till en mindre brant lutning.

Under gårdagen kom börsen tillbaka med råge och både bank och verkstad återtog det mesta av måndagsnedgången samtidigt som omsättningen var påfallande hög. Mer om vår syn på den svenska börsen i slutsatsen, men först som vanligt en blick österut.

De allra flesta börser i Asien har nu börjat hämta sig efter den utförsäljning som skedde efter det amerikanska presidentvalet. Dollarn fortsätter att stärkas mot den japanska yenen och Nikkei 225 har responderat på detta. Tendensen på den japanska börsen är dock väl brant med en tydlig rekylrisk varför en paus vore logisk och sund.

USA
USA

Vår asiatiska börsfavorit Kina fortsätter som tidigare att mjukt, metodiskt och med en rimlig och hållbar lutning trenda uppåt. Denna form av stabila och lågvolatila trender har en benägenhet att vara envisa och uthålliga till sin karaktär och är ett viktigt skäl till vår positiva syn på Kina. Indien har som väntat hämtat sig efter mer än 10 procents nedgång, men uppvisar inte någon genuin styrka.

Vi tror dock att vi såg en bottennotering föregående vecka även om vi gärna vill få denna observation bekräftad innan vi går på köpsidan. Sydostasien och då främst Singapore, Sydkorea och Taiwan strävar ånyo uppåt medan Hong Kong ligger i bakvattnet och som helhet har därmed Asien piggnat till väsentligt med Kina i spetsen.

Den breda amerikanska marknaden (S&P 500) försöker efter en raketartad och Trumpbaserad uppgång nu hitta balans. Som så många gånger tidigare i år har USA stigit allt för snabbt med ett efterföljande behov av paus och konsolidering. Under mars till juni samt under augusti till oktober rörde sig marknaden sidledes i månader, men denna gång tror vi inte att vilan blir tre månader utan snarare några veckor innan vi sannolikt får se ett seriöst försök att nå högre höjder.

Vår bedömning föregående vecka av framförallt Tyskland, men även Europa som helhet var att dessa marknader befann sig i ett mycket intressant psykologiskt läge där en extern positiv katalysator som t.ex. bättre konjunkturdata än väntat kunde få Tyskland att äntligen bryta upp, över och förbi den utomordentligt svårforcerade utbudsnivån vid 10 800 punkter (nu 10640), röra sig snabbt uppåt och etablera en positiv trend.

Tyskland
Tyskland

Under torsdagen presenteras inköpschefsindexen för industrin på löpande band och efter förra månadens positiva överraskningar finns det en ökande optimism avseende den ekonomiska utvecklingen. Om den positiva tendensen är tydlig även denna månad ökar sannolikheten att de europeiska börserna som helhet efter nio månaders långdragen bottenfas äntligen kan få fart på uppsidan.

Vecka 44 noterade vi att oljepriset fallit tillbaka in i sitt segdragna tradingintervall även om den långsiktigt positiva bilden fortfarande var intakt. Onsdagens uppgång på runt 10 % efter att OPEC oväntat beslutat om produktionssänkningar är en sannolikt en av de absolut största uppgångarna på en enskild dag de senaste åren. Den tekniska bilden har därmed förbättras högst påtagligt, men trots allt är priset bara tillbaka på samma nivå som i början an juni.

Nu gäller det att se om oljepriset lyckas behålla den uppnådda uppgången och att en möjlig rekyl blir återhållsam och modest. Blir så fallet kan det mycket väl komma fortsatta uppgångar mot 60 dollar eller mer in på det nya året.

Guld går däremot åt motsatt håll och har sedan det amerikanska valet tappat över 12 %. Nedgången börjar nu tappa momentum, men utbudet på ovansidan har massiva proportioner, varför vi svårt att se mer än kortlivade uppgångsförsök från nuvarande nivåer.

Olja
Olja

USA är för närvarande överköpt, men Asien repar sig, Europa samlar kraft, olja och basmetaller visar styrka, guld faller och börsen befinner sig i sin säsongsmässigt starkaste period. Vi är inte riktigt lika sturska i vår slutsats som föregående vecka, men ser dock ingen anledning att ändra på vår positiva syn rörande den svenska börsutvecklingen och tror att börsåret mycket väl kan sluta i tydlig dur förutsatt att Europa visar framfötterna och äntligen får lite fart på uppsidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto