Home > Veckobrev v. 49 ”Ett julrally är fortfarande huvudscenariot..!”

Veckobrev v. 49 ”Ett julrally är fortfarande huvudscenariot..!”

Vår konklusion föregående vecka var att vi trots den kinesiska börsnedgången på över 5 % var fortsatt komfortabla med att upprepa samma ljusa prognos som föregående vecka och detta framförallt beroende på vår positiva syn på Europa. Vi såg det sålunda som fullt möjligt med ett julrally på den svenska börsen (OMXS30) och en uppgång med 5 % eller mer. 

Sverige
Sverige

Den svenska börsen har emellertid tydliga svårigheter att passera den senast uppnådda toppnivån runt 1530 punkter från början av november. Detta gäller dock inte börsen som helhet utan specifikt storbolagsindexet OMXS30.

Om detta index stigit i samma takt som den breda marknaden (OMXSPI) skulle indexnivån istället ligga strax under 1600 punkter. Det ingår ett antal småbolag i OMXSPI och just småbolagen har haft ett formidabelt börsår medan framförallt bankerna som utgör nästan 30 % av OMXS30 har varit en tydlig hämsko.

Den breda svenska marknaden har sålunda matchat den positiva utvecklingen i Europa, men vi tror att storbolagen är redo för revansch då bank, verkstad, H&M och Ericsson ser redo ut för en uppgångsfas. Mer om detta i slutsatsen, men först en global överblick.

Nedgången i Kina på över 5 % för några dagar sedan ser mest ut som en engångsföreteelse då kurserna redan dagen efter började återhämta sig. Japan har efter viss svaghet och tvekan repat nytt mod efter positiv konjunkturstatistik och utmanar nu på allvar sommarens toppnivåer, Indien visar fortsatta tecken på att bottna ut och har i sakta mak börjat röra sig uppåt. Sydkorea har som vanligt ledningen i Sydostasien och efter två månaders svag tendens ser även Hong Kong intressant ut liksom Taiwan medan Singapore ännu släpar efter.Till skillnad mot föregående vecka ser Asien mer positivt ut, vilket ger visst understöd för vår positiva syn på den svenska börsen.  

Dags för storbolagens revansch
Dags för storbolagens revansch

Vi har de senaste veckorna haft samma budskap rörande USA (S&P 500) vilket innebär att utbudsnivån mellan 2080 -2120 punkter är ett tydligt hinder för vidare uppgång  även om vi mest sett det som en tidsfråga innan S&P 500 bryter igenom uppåt mot högre höjder.

USA öppnade starkt på tisdagen, men tappade större delen av uppgången när siffran för inköpschefsindex var klart sämre än väntat. Sättningen blev dock högst temporär och efter ett par timmar hade optimismen återvänt då investerarkollektivet efter lite eftertanke insåg att den amerikanska ekonomin trots allt växer i en så pass hälsosam takt att den tål en första räntehöjning.

Psyklogiskt är läget påtagligt intressant. I två veckor har index rört sig inom ett mycket snävt intervall mellan 2080 -2100 punkter, dvs. volatiliteten har efter den tidigvarande snabba uppgången avtagit högst markant och det börjar bli hög tid för en förändring.

Vi ser en klart god sannolikhet att denna förändring sker på uppsidan och att det är full möjligt att S&P 500 inom kort kommer utmana ”all time high” från i somras som ligger mindre än 2 % norrut.

Europa fortsätter dock att vara den börsmässigt mest positiva regionen och rollfördelningen mellan länderna har inte ändrats sedan föregående vecka. Grekland och Portugal släpar efter. Italien, Schweiz och Spanien gnager sig uppåt medan Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Holland, Norge, Storbritannien och framförallt Tyskland visar styrka.

USA
USA

Till skillnad från USA var tisdagens inköpschefsindex för Europa en positiv överraskning och även om det är märkligt att Europa då visar svag kursutveckling medan USA å andra sidan stiger efter svaga siffror ser vi detta som börsmässigt brus utan större signifikans.

Torsdagens besked från den Europeiska Centralbanken om ytterligare finansiella stimulanser är däremot av stor vikt då marknaderna inte är på humör att bli besvikna på Mario Draghi med tanke på hans mycket tydliga utfästelser om fortsatta massiva stimulanser.

Förutsatt att ECB lever upp till förväntningarna tror vi att positiva konjunktursignaler, en svag Euro, en påtagligt expansiv centralbank i kombination med ett gynnsamt säsongsmönster ger starkt understöd till fortsatt europeisk uppgång.

På valutafronten har det varit ännu en stillsam vecka med en tillfällig och marginell försvagning av valutarelationen Euro/USD till 1,05 (nu 1,0609), vilket gör att den svenska kronan envist ligger kvar i spannet 8,60 till 8,80 och där eurons utveckling kommer vara avgörande för kronans kommande rörelser mot dollarn.

Guld har visserligen repat sig en aning, men vi behåller vår prognos om hög sannolikhet för en kommande nedgång mot 1000 dollar. Oljepriset är för närvarande lika roligt som en regnig vinterdag och vi upprepar den klassiska devisen ”When in doubt – stay out” och låter bilden kristalliseras.

Euro/USD
Euro/USD

Ryktena om kinesiska åtgärder för att stötta basmetallmarknaden har hittills inte bekräftats och föregående veckas ryck uppåt riskerar att bli ännu en av en mängd tjuvstarter, men vi tar inte detta för givet och håller ett vaksamt öga på prisutvecklingen.

För fjärde eller femte gången upprepar vi ihärdigt vår prognos för Sverige, dvs. vi tror fortfarande att tomten kommer besöka den svenska börsen (OMXS30) och vara extra vänlig mot storbolagen med ett julrally till runt 1600 punkter (nu 1530), dvs. med knappt 5 % före nyårsafton.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto