Home > Veckobrev v. 49 ”Sannolikt med en stark avslutning på året…”

Veckobrev v. 49 ”Sannolikt med en stark avslutning på året…”

Vi noterade föregående vecka att den svenska börsen ändrat sitt beteendemönster och övergått från att i huvudsak röra sig sidledes till att ha etablerat en positiv trend. Lutningen på trenden hade dock blivit väl brant och den svenska börsen rörde sig i en tydlig om än inte fullkomlig symbios med Tyskland. Vår bedömning var att bägge dessa marknader behövde konsolidera/rekylera och när sedan Tyskland var moget för en ny fas uppåt skulle Sverige hänga med. 

Sverige
Sverige

 

Prognosen har stämt väl. Både Sverige och Tyskland har uppvisat smärre rekyler utan någon större dramatik och det förväntade säljtrycket/vinsthemtagningarna har utan större åthävor kunnat assimileras av marknaden. Detta innebär att börserna har lyckats befästa och bekräfta ovanstående positiva beteendeförändringar och vi bevittnar sannolikt kraftsamlingsfaser inför vidare uppgångar även om en sådan utveckling inte får tas för given. Låt oss som vanligt göra en global utblick och sedan återvända till Sverige.

USA håller ställningarna, Europa har piggnat till och den japanska börsen fortsätter att vara ett karbonpapper av valutarelationen mellan dollar/yen och eftersom yenen försvagats ytterligare något har Nikkei gnagt sig marginellt uppåt. Indien som i år toppar den internationella börsutvecklingen ligger kvar i sin positiva trend, men börjar tappa momentum, vilket är fullt logiskt med hänsyn till den uppskruvade värderingen efter en uppgång på över 42 % sedan mars månad.

Kina har exploderat på uppsidan och uppvisar en vertikal uppgång – bara sedan i somras är uppgången 40%. Denna uppgångstakt är extrem, men Kina toppade på 6100 punkter hösten 2007 och tappade sedan 70% (!) av uppgången.  Sedan botten 2009 har Kina befunnit sig ute på en mycket lång och prövande ökenvandring och trendbrottet uppåt kom inte förrän under sensommaren i år.

Tyskland
Tyskland

Med hänsyn till denna historik och att det fortfarande behövs en uppgång på runt 220 % för att nå upp till den gamla toppen blir den nuvarande kursrusning betydligt mer förstålig. Vi vill dock inte jaga efter en ”run away market”, men att köpa på rekyler i en stark trend brukar vara en väl fungerande strategi.

Avseende Ryssland är vi försiktiga och vill se tydligare bottenkänning för att bli övertygande om att denna marknad befinner sig i köpzonen. Vi tror emellertid att en utskakning kan pågå och bevakar utvecklingen noggrant.

Den breda amerikanska marknaden gnager sig under lugna former sakta uppåt och denna lågvolatila trend indikerar underliggande styrka även om vi inte tror på någon dramatisk rörelse på uppsidan.

Den underliggande basformationen, dvs. det volatila intervall som varit i kraft i Tyskland ända sedan hösten 2013 indikerar att det kan finnas mer på uppsidan. Precis som i Sverige har den tyska börsen ändrat sitt beteende och övergått från att i huvudsak röra sig sidledes till att ha etablerat en positiv trend uppåt.

Enligt prognos har dock Tyskland stannat upp och utsatts för vinsthemtagningar, men vi tror att denna paus snart är över och att toppnivån vid 10 000 punkter kommer brytas inom kort förutsatt att Mario Draghi idag inte gör marknaden besviken i samband med det penningpolitiska beskedet från den europeiska centralbanken.

Ryssland
Ryssland

Draghi har lyft förväntningarna på vad ECB ska leverera i form av nya stimulanser och fokus ligger på att så snabbt som möjligt få upp inflation och inflationsförväntningarna mot två procent. Troligtvis kommer inte ECB att börja köpa statsobligationer förrän i början av nästa år, men det är avgörande att Mario Draghi är tydlig med sina avsikter och att ECB verkligen är beredda att expandera sin balansräkning med uppemot 1 000 miljarder euro.

På råvarusidan hoppar vi denna gång över basmetallerna då ingen av dem ter sig intressanta för närvarande. Däremot blir det alltmer sannolikt att guldets nedåtriktade brott från sitt långa tradingintervall defacto var en falsk säljsignal. Priset klamrar sig envist fast runt 1200 dollar och då guldet har lyckats med denna bedrift i mer än en månads tid tror vi att guld mycket väl kan överraska på uppsidan.

Som vi noterat ett flertal gånger kan lågvolatila nedtrender vara påtagligt envisa, vilket nedgången för oljepriset tydligt visat, men den dramatiska utskakningen föregående vecka kan ha skapat en bottennivå. Det är dock för tidigt att peka med hela handen och läget behöver utkristalliseras innan vi vågar oss på en prognos.

Vi var fel ute när vi såg en viss möjlighet till starkare euro mot dollarn utan detta var istället bara en vilopaus inför ytterligare dollarstyrka, vilket som en naturlig följd har fått priset för en dollar att stiga till över 7,50 kronor och det ser ut som om dollarn kommer bli ännu dyrare.

Guld
Guld

Vår slutsats avseende den svenska börsen är tydlig. Vi behåller vår målkurs om 1500 punkter (OMXS30), (nu 1464) men räknar med att behöva höja denna före årsskiftet med brasklappen att herr Draghi levererar i enlighet med sina tidigare uttalanden.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto