Home > Veckobrev v. 50 ”Är en juluppgång fortfarande möjlig..?”

Veckobrev v. 50 ”Är en juluppgång fortfarande möjlig..?”

Föregående vecka var vi klart bekväma med att ånyo upprepa vår prognos om ett julrally på den svenska börsen. Allt såg riktigt bra ut fram tills strax efter lunch på torsdagen då den Europeiska Centralbanken gjorde marknaden besviken genom att inte vara så expansiv som väntat. 

Sverige
Sverige

På det stora hela agerade ECB enligt plan, men Mario Draghi gjorde inte det där extra offensiva utspelet, vilket marknaderna ansåg sig ha blivit lovade. ECB var sålunda inte fullt lika ”duvaktga” som förväntat och reaktionen på denna avvikelse blev häftig med börsfall i Europa på över tre procent.

Valutamässigt har euron under flera veckors tid sakta gnagt och gnetat sig nedåt mot dollarkursen och denna typ av beteendemönster indikerar ett allt mer försvagat säljtryck med ökad sannolikhet för en upprekyl.

Rörelsen efter ECB:s besked om nästan 5 % från 1,05 till 1,10 är dock extrem i valutasammanhang och skapade en mindre panikreaktion när investerare skulle positionera om sig för ett nytt läge. Rent rationellt är det svårt att förstå denna dramatik, men när flocken samtidigt ska ut genom samma dörr blir det trångt, stressigt och nervöst.

Vi anser att det ekonomiskt egentligen inte har hänt så där förfärligt mycket och när positiv konjunkturdata gjorde en amerikansk räntehöjning före årsskiftet nästan oundviklig har Euro/USD nu stabiliserats runt 1.085.  Detta är nära den jämnviktsnivå där priset har pendlat kring under hela 2015 och vår bästa gissning är att priset kommer fortsätta fluktuera runt denna nivå tills vidare.

Olja
Olja

För knappt två veckor sedan skrämde Kina upp marknaden med en nedgång på en dag på över 5 %. Detta tapp togs snabbt tillbaka, men de svaga exportsiffror som presenterades i natt skapade ny oro med en nedgång om närmare 2 %.

Den positiva trenden har därmed mer glidit över i en sidledes och mer oklar riktning. Japan utmanar sommarens toppnivåer och då yenen indikerar kommande försvagning mot dollarn finns möjligheten till fortsatt japansk börsstyrka. Vår bedömning att Indien visar utbottningstendenser har än så länge inte förverkligats. Vi byter därför fot, ställer oss vid sidan och låter bilden klarna.

Den breda USA marknaden hämmas fortfarande av utbudsnivån mellan 2080 -2120 punkter. Nivån har testats och bearbetats ett antal gånger sedan slutet av oktober och utbudet har nu till inte oväsentlig del assimilerats.

Utbudsnivån har därmed försvagats då ett antal presumtiva säljare efterhand har ersatts av nya köpare och vi ser det mest som en tidsfråga innan S&P 500 bryter igenom uppåt mot högre höjder. Naturligtvis tar vi inte scenariot för givet, men blir å andra sidan inte alls förvånade om USA överraskar på ovansidan.

Vi har varit påtagligt positiva till den europeiska börsutvecklingen, men besvikelsen över ECB:s återhållsamhet har rubbat marknadens positiva momentum. Europa återhämtade sig under måndagen, men det finns en viss gnagande osäkerhet om vi betraktar en liten studs uppåt inför vidare nedgång eller om föregående veckas nedställ var en överreaktion. Vi lutar åt det sistnämnda alternativet, men för att känna oss riktigt bekväma vill vi nu se minskad volatilitet och sedan pånyttfödd styrka i god tid före julafton.

USA
USA

Vi skrev föregående vecka att oljepriset var lika roligt som en regnig vinterdag och upprepade den klassiska devisen ”When in doubt – stay out”. Vår avvaktande/negativa hållning visade sig vara väl modest och under måndagen satte oljan femårslägsta och noterade ett pris bara några dollar över bottennivån från finanskrisen 2008.

Vi tror inte att nedgången är över även om det är klart vanskligt att indikera en bottenkurs. Vi kan mycket väl bevittna en avslutande panikrörelse – som kan öppna upp för ett utmärkt köptillfälle – men om bottennivån hamnar på 28, 33 eller 38 dollar vågar vi inte uttala oss om.Vi väljer att stå kvar på sidlinjen, men intensifierar bevakningen för att försöka identifiera en köpnivå med riktigt god risk/reward.

Många av världens största företag är oljebolag och raset i olja är negativt för den globala börsutvecklingen även om bilden i ett större och längre perspektiv kan betraktas mer positivt. Utan oljeprisnedgången hade t.ex. börsutvecklingen i USA under måndagen varit klart mer positiv.

Det globala börsläget har fått sig en rejäl törn den sista veckan och slutsatsen avseende den svenska börsens utveckling är inte lika given som i den senaste månadens publikationer. Grundbilden är dock fortfarande positiv i USA och Europa.

Euro/USD
Euro/USD

Valutasituationen har normaliserats, en räntehöjning i USA är inprisad och oljan är redan på en sådan låg nivå att vi inte tror att ytterligare nedgång kommer att skaka om börserna alltför mycket. Lägger vi därtill ett positivt säsongsmönster och konjunkturdata som strävar i rätt riktning medför detta att vi behåller vår målkurs för index (OMXS30) om 1600 punkter (nu 1494), men vi är inte lika säkra på att ribban hinner passeras före nyårsafton.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto