Home > Veckobrev v. 9 ”Börsen kraftsamlar för uppgång…!”

Veckobrev v. 9 ”Börsen kraftsamlar för uppgång…!”

När vi studerade kursdiagrammen för de svenska storbolagen föregående vecka såg vi det som möjligt med en nedrekyl, men förutsatt att oljepriset inte kollapsade eller att någon ”svart svan” (en oväntad och osannolik negativ händelse) inte kom simmande såg vi en sådan rekyl som ett köpläge inför en möjlig våruppgång, som skulle kunna lyfta index med upp till 10 %.  

Sverige
Sverige

Detta förutsatte dock att marknaden (OMXS30) verkligen orkade passera indexnivå runt 1380 punkter med kraft och att oljepriset utvecklades stabilt/positivt.

Vi ser ingen anledning att revidera denna positiva prognos utan är istället ännu mer bekväma med denna baserat på hur marknaderna har rört sig under veckan. Låt oss börja med att studera den positiva börutvecklingen i Asien.

Kina rapporterade påtagligt svaga konjunktursiffror, men börsreaktionen blev en uppgång på runt sju procent istället för dess väntade motsats. Bakom denna reaktion döljer sig dels det faktum att Kina hade fallit med nästan 50 % sedan i somras och dels att de svaga siffrorna lär medföra utökade stimulanspaket från regeringen.

Om vi ser på Sydostasien och då specifikt Hong Kong, Singapore, Taiwan och Sydkorea kan vi notera att börskurserna i samtliga fall rört sig norrut med Singapore och Taiwan som de två starkaste marknaderna. Indien som fallit ända sedan början av 2015 har tvärvänt uppåt med närmare 10 % efter att precis därförinnan ha noterat årslägsta.

Japan reagerade som Kina när svag ekonomisk statistik publicerades för några veckor sedan och har efter en paus och med lite hjälp av en svagare dollar sedan fortsatt tydligt uppåt. Summa summarum ger sålunda Asien som helhet bra stöd åt vår positiva börsprognos.

Tyskland
Tyskland

Rör vi oss österut har Ryssland i symbios med oljepriset stigit med över 30 % sedan lågvattenmärket i mitten på januari. Intressant att notera är att även länder som Ungern och Polen visar styrka och att bägge ligger på plus för året. Framförallt Ungern har efter ett formidabelt 2015 fortsatt sin uppåtgående trend och ligger nu på femårshögsta efter flera riktigt besvärliga börsår.

Världens största marknad USA (S&P 500)  imponerar och har återtagit sig sin globala roll som flockledare för världens börser. Efter en extremt brutal inledning på 2016 (den värsta på 130 år) nådde USA sin bottennivå den 20/1. Därefter studsade kurserna uppåt, men föll sedan ånyo och tangerade bottennivån innan S&P 500 vände tvärt och steg rakt uppåt tvärtemot de flesta prognoser.

Nu inväntar vi med spänning fredagens sysselsättningssiffra, som varken bör vara för stark eller för svag då marknaden varken vill känna rädsla för en snar räntehöjning eller behöva oroa sig för en stagnerande ekonomi. Kortsiktigt är USA ”överköpt”, men den underliggande styrkan är av en sådan karaktär att börsen efter en konsolidering kan närma sig toppnivåerna från slutet av 2015.

När Tyskland den 8/2 bröt sin bottennivå och föll med över 4 % på oro över Deutsche Banks finansiella stabilitet spred sig en utbredd pessimism och panikartad stämning, men Europas ledande industrination föll bara ytterligare i tre dagar och ledde sedan tillsammas med USA de globala börserna uppåt. Tyskland är som USA något ”överköpt” i nuläget, men vi tror att denna börs tillsammans med övriga Europa bara tar en paus innan det är dags för fortsatt uppgång.

Koppar
Koppar

Guldpriset fortsätter att vara starkt, vilket bryter mot den normala korrelationen med börsutvecklingen, men detta kan bero på att även övriga ädelmetaller som palladium och platina i symbios med aluminium, koppar och zink rör sig samfällt uppåt.

Basmetallerna har inte sett så här intressanta ut sedan 2011 och detta konflikterar med de rådande konjunkturutsikterna. Metallerna har dock bottnat ut under mer än sex månaders tid och är i full färd med att bryta sina långsiktiga nedtrender, varför vi inte alls blir förvånade om vi får se uppgångar på 10 % eller mer.

Även oljan ser ur ett tekniskt perspektiv klart lovande ut. Volatiliteten (svängningarna) har minskat påtagligt och priset har bitit sig fast runt 37 dollar, dvs. årets toppnivå och förefaller konsolidera/samla kraft inför vad vi tror kan bli en rejäl rörelse om 15 -20 % på uppsidan.

Den svenska börsen (OMXS30) balanserar strax ovanför 1380 punkter och denna nivå ”ska” vara besvärlig att passera då börsen dels har vänt här fyra gånger tidigare och dels utgör bottenläget från 2015. Här finns sålunda aktörer som ser ett läge för vinsthemtagningar medan andra upplever en möjlighet att kliva av tidigare förlustpositioner och ytterligare andra som betraktar den pågående konsolideringen som en kraftsamlingsfas inför vidare uppgång.

Olja
Olja

Vi tillhör den sistnämnda kategorin och när vi summerar veckans analys är vi klart bekväma med att behålla föregående veckas prognos om en god sannolikhet för en våruppgång på den svenska börsen med runt 10 %.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto