Home > Veckorapport v11 – Japan och MENA i fokus

Veckorapport v11 – Japan och MENA i fokus

Den kommande utvecklingen i Japan och i MENA är de primära drivkrafterna för aktier, index, valutor och råvaror nästa vecka. De initiala beräkningarna av de totala direkta skadorna på Japans ekonomi från jordbävningar, tsunami, och kärnkraftskatastrofen varierar. Reuters rapporterade kostnaden kring $ 200 miljarder. BNP kan sjunka 13 procent under de kommande månaderna. För närvarande finns det alldeles för många osäkra faktorer för att uppskatta slutkostnaden i Japan och i skrivande stund har 20 mål träffats i Libyen.

VIX-index som kan illustrera marknadens nervositet var uppe på 31 som högst under veckan. Notering över 40 kan tolkas som panikartad handel.  Som ni ser i diagrammet nedan har vi inte legat över 30-nivån sedan början av februari. Det kommer vara fortsatt nervöst på marknaden nästa vecka och vi kan förvänta oss höga noteringar i volatilitets indexet.

VIX (Weekly)
VIX (Weekly)

S&P 500 etablerade lägre bottnar i början av veckan men återhämtade sig under slutet av veckan i likhet med världens index. Kursstaplarnrna befinner sig under både MA-20 och MA-50 vilket försvagar det kortsiktiga sentimentet. Närmast på nedsidan har jag 1248 under bevakning.

S&P 500 (Daily)
S&P 500 (Daily)

OMXS30 utvecklades i enlighet med fredagens morgonbrev. Kursstaplarna lyckades hålla sig ovan 1080 vid inledningen vilket stärkte sentimentet. Motståndsnivån 1085 punkterades och stängningen skedde vid 1091 som sammanfaller med MA-200.

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)

USD/SEK har haft en betydligt mer volatil handel än förra veckan. Veckan började med att dollarn stärktes mot kronan och en tydlig säljsignal effektuerades under torsdagen. Den långa- och medellånga trenden är fortsatt ned med alla medelvärden sorterade i rätt ordning. Som vi skrev i fredagens USD/SEK analys letar vi efter nya säljsignaler och de som har blankade positioner rekommenderas behålla dem.

USDSEK (Daily)
USDSEK (Daily)

Hårda tillgångar som guld, silver m.fl. som används som valutasäkringar för JPY, USD och EUR gynnas av krisen i Japan. Denna kris är den den tredje stora händelsen som påverkat börsen signifikant de senaste 4 veckorna. De två andra jag syftar till är MENA och skuldkrisen i PIIGS-länderna.

Guldet har övergått till en kortsiktig upptrend genom att studsa upp vid MA-50. Detta innebär att guldet nu befinner sig i upptrend både på kort och lång sikt med med samtliga glidande medelvärden sorterade i rätt ordning. Torsdagens positiva Hammer liknande formation resulterade i fortsatt positiv utveckling under fredagen. Vårt mål på 1444 kvarstår.

GC (Daily)
GC (Daily)

Värt att nämna är ett antal bolag som gynnas av kärnkraftsolyckorna:

  • Arise Windpower – alternativ energi.
  • SSAB – om japanska stålverk stängs ned.
  • SKF– om de japanska konkurrenterna NSK och NTN får problem.
  • Studsvik – säljer tjänster till kärnkraftsindustrin inom avfallshantering, avveckling samt driftsoptimering.

Innan hot om både efterskalv och strålning är förbi kommer marknaden vara fortsatt nyhetsdriven. Oron i MENA kan komma att trappas upp vilket kommer leda till spekulation om minskat utbud på oljan. Vi har nu oroligheter i tre stora regioner, så marknaden är nervös. Åtminstone tills QE3 blir officiell. Jag är därför negativt ställd inför veckans utveckling för världens index.

Råvaror och terminer
Råvaror och terminer

På måndag är vi tillbaka med morgonbrev och analyser. Har ni några önskemål på analys av något särskilt värdepapper, skriv gärna en kommentar nedan.

Trevlig helg!

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.