Home > Veckobrevet – V10

Veckobrevet – V10

Det är en stor osäkerhet på marknaden just nu. Det råder förhöjd osäkerhetsnivå kring Mellanöstern, Europa, och nu också Japan. Under fredagen kom uppgifter om en kraftig jordbävning med ett epicentrum cirka 38 mil nordost om Tokyo, som uppmättes till 8,8 på richterskalan. Stora tsunamivågor på upp till tio meter svepte in över kustområden. Stockholmsbörsen avslutade veckan med ett falla 1,5 procent till 1102,2.

Jordbävningen har en psykologisk effekt på marknaden genom att den utlöser riskaversion. Effekten är också fysisk så till vida att efterfrågan på olja från Japan kan minska temporärt. Oljan återhämtade sig något under fredags eftermiddagen, efter att ha fallit kraftigt på förmiddagen. På oljemarknaden finns också viss oro över utvecklingen i Saudiarabien, där protester i större omfattning har inletts.

Trots den kraftiga jordbävning som skakade Japan så steg börserna i USA på fredagen. Oljebolagen hjälpte till att lyfta index, samtidigt som blandad makrostatistik förstärkte bilden av en självgående tillväxt.Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till noteringen 12.044. S&P 500 steg 0,7 procent till 1.304, medan Nasdaq Composite ökade 0,5 procent till 2.716.

OMXS30 öppnar vid stödområde

På kortare sikt har OMXS30 konsoliderat inom intervallet 1103 och 1135. De senaste två veckorna har kursen vänt ner vid 1135-nivån och det utgör nu vårt kortsiktiga motstånd och 1103 utgör nu stödet i den kortare konsolideringen. Fredagens stängning skedde vi 1002 som alltså ligger vid den kortsiktiga stödnivån.

På längre sikt pekar trenden fortfarande uppåt om vi ser till MA-200, men trenden är inte lika stark längre då medelvärdena inte är sorterade i rätt ordning.

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)

DAX har punkterat MA-50

På kortare sikt befinner sig DAX i en kraftigt nedåtgående trend där säljarna haft ett stort övertag. Under onsdagen punkterades MA-50 som vid ett flertal tillfällen agerat viktigt stöd. Som väntat stärkte detta säljarna ytterligare och resten av veckan präglades av fortsatt nedgång. Dock så indikerar fredagens doji formation obeslutsamhet som orsakas av att handlare ifrågasätter den nuvarande trenden.

På längre sikt befinner sig DAX i upptrend. Så länge DAX handlas ovanför 6835 anser jag att den senaste tidens nedgång är att betrakta som en rekyl i den långa upptrenden. Skulle däremot kursstaplarna etablera sig under denna nivå är ett trendskifte ett faktum.

DAX (Daily)
DAX (Daily)

S&P 500 fortsätter handlas med hög ”volle”

På kortare sikt har S&P 500 handlats inom 1290 och 1326 den senaste tiden. Osäkerheten har varit stor liksom volatiliteten. Fredagens återhämtning har börjat peka trenden upp på och jag bevakar 1313-1314 på ovansidan som en viktig motståndsnivå. Sker en etablering ovan denna nivå stärks sentimentet och vi kan sikta oss mot 1333 som utgör toppen i det kortsiktiga intervallet.

På längre sikt befinner sig S&P 500 fortfarande i en upptrend med samtliga medelvärden sorterade i rätt ordning. Dock har den starka trenden avtagit eftersom index har utvecklats i sidledes den senaste månaden.

S&P500 (Daily)
S&P500 (Daily)

Brent Oljan konsoliderar vidare

Oljan har tagit en paus i den kraftiga uppgången som pågick till slutet av februari. Därefter har vi sett en sidledes utveckling i Brent oljan och desto längre denna konsolidering pågår desto kraftigare utbrott kommer vi se. Sedan slutet av 2010 har oljan befunnit sig i uppåtgående trend både på kort och lång sikt. På nedsidan har jag 112,14 under bevakning.

BRN 05-11 (Daily)
BRN 05-11 (Daily)

Agenda måndag

Börs övrigt
– Kennametal: ordersiffror för februari kl 13.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

Statistik
– Japan: industriproduktion (def) januari kl 5.30
– Finland: KPI februari kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: industriproduktion januari kl 11.00
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00

Politik
– EMU: eurogruppsmöte kl 11.00

Centralbanker
– BOJ: räntebesked

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto