Home > Veckoöversikt: USA:s inflationstakt når högsta på 30 år, guld och bitcoin drar sig tillbaka

Veckoöversikt: USA:s inflationstakt når högsta på 30 år, guld och bitcoin drar sig tillbaka

Höjdpunkter

  • Konsumentpriserna i USA steg till det högsta från år till år sedan 1990

  • Guld nådde en 6-månaders topp och Bitcoin toppade $69 000 innan de drog sig tillbaka

  • Dollarn når den högsta nivån sedan juni

Konsumentpriserna i USA stiger till högsta på 30 år

Det amerikanska konsumentprisindexet (KPI) klättrade med 6,2% jämfört med oktober förra året, och steg till nivåer som senast sågs 1990 för att kasta en nyhet i inflationsförutsägelser och ekonomiska återhämtningsplaner.

Uppgifterna, som släpptes på onsdagen, visade att konsumentpriserna steg med 0,9% i oktober, upp från 0,4% i september, med den ackumulerade inflationen från år till år som steg den snabbaste den någonsin gjort sedan december 1990.

Federal Reserve skulle nu kunna se över att revidera sin hållning till räntehöjningar, där marknaden satsar på ett potentiellt drag redan i december i år.

Finansanalytikern Jeremy Siegel sa att KPI-data presenterade ett "besvärligt " scenario och sa till CNBC:

"Lyssna, aktier älskar inflation tills Fed tar det på allvar och de har inte varit tagit det på allvar ."

Siegel tror att Fed-ordförande Jerome Powell kommer att ta ett mer seriöst förhållningssätt till inflationsfrågan om nästa konsumentdatarapport visar något liknande den nyligen släppta.

På kort sikt kommer marknaderna sannolikt att svänga på ytterligare inflationsmätningar över hela världen samt efter känslor från beslutsfattare i USA och Europa.

Dollarn går upp mot sina jämlika på grund av inflationsrädsla

Dollarn är på väg att avsluta veckan starkt för första gången sedan juni, då marknaden bjuder på en tidigare än förväntad höjning av räntorna från Federal Reserve. Som nämnts ovan kommer detta efter att USA upplevt sitt största inflationshopp på tre decennier.

Dollarn steg mot yenen och euron på fredagen och steg till toppar på 114,265 mot yenen och 1,1439 dollar mot euron. Dollarn steg också mot den schweiziska francen och det brittiska pundet, med effekter som initialt kändes över råvarumarknaden då kopparpriserna sjönk tidigt på morgonen på fredagen.

Guld når en topp på 5 månader och Bitcoin når $69k

Guld handlades till sin högsta prisnivå på fem månader och nådde en topp över $1 860 per ounce när investerare rusade in i säkra tillgångar mitt i inflationsoron över de globala marknaderna. Guld har minskat i några av sina vinster på fredagen och tappat 0,46%, eller $8, under de senaste 24 timmarna för att för närvarande byta ägare för runt $1 852,58 per ounce.

I kryptovalutor steg Bitcoin till den högsta någonsin över $69 000 på grund av starka institutionella inflöden. Ether, den inhemska kryptovalutan på Ethereum-nätverket, steg över $4 800. Liksom guld har de två kryptotillgångarna minskat i vinster, men förblir hausse då marknaden ser ett nytt ben upp i ett historiskt positivt fjärde kvartal.

Bitcoin ligger på $64,104 medan ETH handlas runt $4,674.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto