Home > Veckorapport v7: ”En ny uppgångsfas ligger i korten…”

Veckorapport v7: ”En ny uppgångsfas ligger i korten…”

Sverige
Sverige

I skenet av en nästan explosiv kursrusning var det både logiskt och naturligt att bankernas aktiekurser behövde rekylera, vilket också har skett, men rekylen blev mycket kortvarig och med SEB som ledare för flocken så har köpintresset snabbt återvänt till finansbranschen. På verkstadssidan så har de tre klassikerna Atlas, Sandvik och SKF börjat visa styrka igen och här är Sandvik den tydliga ledaren. Rekylen efter rapporten var modest och idag (torsdag) så testade kursen högstanivån från 2012.

På lastbilssidan rör sig Scania och Volvo i positiv symbios och bägge aktierna visar tydliga tecken på konsolidering och underliggande köpintresse. En sektor, som visserligen har varit påtagligt stabil men kursmässigt flagrant tråkig är fastigheter där nästan samtliga bolag rört sig sidledes i breda och långvariga intervall, men där de flesta aktierna från Castellum till Wihlborgs nu börjar se tekniskt intressanta ut.

EUR/SEK
EUR/SEK

Utan draghjälp av de tre indexgiganterna Ericsson, H&M och Telia blir det dock svårt att tala om en verklig bredd som kan lyfta index. Vi ger inga enskilda aktierekommendationer i denna veckoanalys, men om vi objektivt betraktar dessa tre bolag kan vi konstatera att de befinner sig i tre olika, men i samtliga fall intressanta faser. Ericsson har efter sin snabba och kraftiga uppgång efter rapporten uppvisat en markant låg volatilitet och kursen rör sig i ett synnerligen snävt intervall mellan 77 – 78,50 där efterfrågesidan och utbudstrycket utkämpar en jämn kamp. Köparna leder dock klart på poäng för en sådan marginell rekyl efter sådan kraftig uppgång tyder på ett stabilt underliggande köpintresse. Även Telias kurs rör sig för närvarande inom ett smalt spann, men här är situationen i stället den att kursen har pressats ned till de nivåer som rådde 2005 och säljtrycket visar nu tendenser till att ebba ut.

Svenska långräntan
Svenska långräntan

För H&M:s del så rör sig aktien i en positiv trend med rejäla svängningar och efter de senaste två veckornas nedgång till den undre trendlinjen så börjar i varje fall en uppåtriktad rekyl ligga i korten. Vi kan sålunda konstatera att det breddmässigt börjar se intressant ut på börsen och vi om nu istället studerar index (OMXS30) så har alla de ovanstående enskilda kursrörelserna under de senaste två veckorna smält ihop till ett mycket smalt kursband där det bara skiljer ca 1,5 % från topp till botten. Igår bröt visserligen börsen uppåt och passerade 1180 punkter, men omsättningen var så pass modest att den verkliga kraften uteblev.

Om vi lyfter blicken något och ser på börsen i ett längre perspektiv så försöker index passera toppnivåerna från januari 2011 och det vore snarast märkligt om det inte skulle vara behäftat med vissa svårigheter att bryta upp över denna psykologiskt viktiga nivå. För att lyckas med detta lär den svenska börsen behöva internationell draghjälp, vilken vi tror kommer, men inte riktigt ännu.

Asien visar som helhet en stabil bild, men både Japan och Kina hämtar andan efter sina snabba uppgångar. De flesta övriga börser har haft försiktiga rekyler och börjar nu vända uppåt. Den sammanvägda grundtrenden ser stabil och positiv ut, men liksom i Sverige så kämpar
marknaderna med att försöka passera toppnivåerna från 2011. Rekylen i Europa har varit mer tydlig och även om denna sannolikt är över så finns det en tveksamhet på flera marknader som behöver övervinnas. Grekland och Portugal lever dock sina egna liv och arbetar sig uppåt, men det mest intressanta är att den tidigare så självskrivna ledarbörsen Tyskland nu har fått ta ett steg tillbaka och räcka över stafettpinnen till Storbritannien som distinkt och förbluffande enkelt har passerat topparna från 2011. Trenden i USA är tydligt positiv, men skulle tveklöst må bra av att göra på stället marsch ytterligare en tid för att vidare uppgång ska framstå som väl underbyggd.

Summerar vi ovanstående så har vi som tidigare en positiv grundsyn på den svenska börsen och ser underliggande styrketecken i trenden. Vi tror dock inte att marknaden ännu är riktigt mogen för att göra ett seriöst och väl underbyggt uppgångsförsök. Det är bara en fördel om index forsätter att ha en sidledes tendens ytterligare en period då detta ger trenden en mer rimlig lutning. Vi upplever dock att bilden börjar utkristallisera sig åt det positiva hållet och sätter därför en ny målkurs för index (OMXS30) på 1220 punkter, vilket är en logisk nivå om börsen ska fortsätta att uppvisa ett kontinuerligt beteendemönster.

När det blir riktigt jobbigt och klockan börjar bli tre, fyra på natten kan man ta fram kallt vatten och stoppa fötterna i. Då orkar man lite till...” Ingvar Kamprad

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto