Home > Veckorapport v.12 – VIX nere på 18

Veckorapport v.12 – VIX nere på 18

Efter att marknaden överreagerade på händelserna i Japan och Libyen, är börsen nu åter till det normala. På torsdagen för första gången på två veckor, slutade S&P 500 handelsdagen över 50-dagars glidande medelvärde, och stängde på 1,309.66. En imponerande vändning från 16:e mars dagslägsta på 1,249.05. Det är nästan en 5 procents uppstuds på mindre än sex dagar.

Ett annat bra exempel på marknadens återgång till normala förhållanden är att VIX, som ofta kallas ”fear index” fallit tillbaka. Volatilitetsindexet rusade ordentligt den 16:e mars och toppade 31,28. På fredagen stängde VIX på 18. Budskapet är tydligt: ​​rädslan och paniken på marknaden har klingat av.

^VIX (Daily) _ ^SP500 (Daily) _ ^OMXS30 (Daily)
^VIX (Daily) _ ^SP500 (Daily) _ ^OMXS30 (Daily)

Under fredagen släpptes BNP statistik för Q4 i USA, och återigen var de högre. Företagens vinster efter skatt steg 13,7 procent förra året, och står nu vid 8,4 procent av BNP. Betydligt högre än den genomsnittliga andelen av BNP på 6 procent.

Företagens vinster i % av BMP
Företagens vinster i % av BMP

Diagrammet nedan visar PE-talet för S&P 500. Här ser vi att PE-talet för närvarande är cirka 12, vilket är väsentligt lägre än det långsiktiga genomsnittet på 15,7. Detta tyder på att åtminstone, aktier är inte överprissatta eller befinner sig i någon bubbla. Aktier är billiga enligt dessa historiska mått, vilket innebär att aktiemarknaden är prissatt till några mycket konservativa och/eller pessimistiska antaganden.

PE-tal S&P 500
PE-tal S&P 500

Sverige som är en liten öppen ekonomi har tagit rygg på övriga världen och återhämtat förra veckans kraftiga nedgång. Fredagens stängning på 1127 sammanfaller med kursen strax innan det kraftiga fallet under förra veckan samt det glidande medelvärdet på 50 dagar.

Råvarornas handel präglades av stor volatilitet under veckan, men under fredagen var rörelserna på råolje- och metallmarknaderna förhållandevis måttliga. Förklaringen kan vara att investerarna prisar in oron i Libyen och Mellanöstern. Marknaden vill skifta fokus mot fundamenta och vad som faktiskt händer ute i världen istället för att ha all fokus på Mellanöstern.

BRN (Daily) HG (Daily) SI (Daily) GC (Daily)
BRN (Daily) HG (Daily) SI (Daily) GC (Daily)

På valutamarknaden stärktes dollarn mot den svenska kronan och USD/SEK noterades på 6,38 vid fredagens stängning. Euron försvagades mot dollarn under veckan och efter fredagen när marknaden fortsatte att fokusera på Portugals regeringskris och sänkta kreditbetyg noterades USD/EUR på 1,4. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att det kommer att ta åratal för euron att återhämta sig från ”tidigare synder”.

$USDSEK (Daily) $EURUSD (Daily)
$USDSEK (Daily) $EURUSD (Daily)

På måndag återkommer jag med en morgonrapport, där det tekniska läget på marknaderna behandlas.

Trevlig helg!
Erik Hansén

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.