Home > Veckorapport v.20: Marknaderna hoppas på ”homer”…

Veckorapport v.20: Marknaderna hoppas på ”homer”…

Tisdagens börs öppnade klart positivt på starka konjunktursiffror från Tyskland. Den tyska ekonomin växte, trots skuldrisen, med en halv procent under årets första kvartal och jämfört med motsvarande kvartal i fjol blev BNP-uppgången 1,7 procent, vilket var klart över marknadens förväntningar.

Sverige
Sverige

Tyskland är en fyrbråk i Europa med den lägsta arbetslösheten på 20 år i kombination med både en stark nettoexport och positiv inhemsk konsumtion. Glädjen varade dock bara några timmar innan europaproblematiken gjorde sig påmind. Dragkampen mellan låga börsvärderingar och den politiska situationen forsätter och det är uppenbart att det för närvarande är den sistnämnda faktorn som har greppet om börsutvecklingen.

Det grekiska valet borde inte ha fått någon större marknadseffekt då de klart största partierna Pasok och Ny Demokrati förbundit sig att hålla fast vid de åtstramningar som var kravet för stödpaketen från EU/IMF. Mycket överaskande blev dock just dessa partier valets stora förlorare och vänsteralliansen Syriza blev landets näst största parti med 17 % av rösterna, vilket var fyra gånger mer än vid valet 2009. Ett nyval förefaller nu helt oundvikligt då även förslaget att bilda en teknokratregering (som i Italien) misslyckats.

Det finns ett klart folkligt stöd i Grekland för att behålla euron och det är taktiken att vara positiv till euron, men avisande till besparingskraven som fått Syriza att gå så kraftigt framåt. Detta förfaller dock som uppenbar populism, eftersom EU/IMF uttryckligen kräver åtstramningar om Grekland vill behålla euron som valuta. Om Pasok och ND gör nyvalet till en folkomröstning om euron kan de möjligtvis vinna framgång och locka tillbaka väljarna, men risken är uppenbar att missnöjet är så grundmurat att Syriza istället förstärker sin position.

Efter ”Merkozy” (Merkel/Sarkozy) är det nu dags för ”Homer” (Merkel/Hollande) och marknaden skulle verkligen välkomna att dessa regeringschefer tar ett fast grepp om rodret och tydligt visar hur de vill lösa skuldkrisen. Även om Hollande vann det franska valet på en mjukare ekonomisk linje är hans handlingsutrymme kraftigt beskuret då Frankrike knappast kan skryta med en ekonomi i högform.

Spanien
Spanien

Den 23:e maj hålls ett extrainsatt EU-toppmöte där marknaden förhoppningsvis får mer information om hur ”Homer” tänker agera för att gemensamt styra upp den europeiska farkosten på en positiv bana.

Som vi skrev om föregående vecka kan så mycket som 10 procent den totala lånstocken i spanska banker vara problemlån och den spanska regeringens plan för att rekapitalisera banksektorn har mötts med misstro. Bara den regionala sammaslutningen, Bankia, lär behöva tio av de femton miljarder som Spanien avsatt för stabilisera banksystemet. Som framgår av diagrammet till höger föll den spanska börsen under tisdagen till nytt årslägsta och tangerar nu bottennivån från 2009. Det är fortfaranden en bit kvar till de kurser som rådde som lägst under2002, men det skulle inte förvåna om även dessa kommer att tangeras.

EUR/SEK
EUR/SEK

För att lägga ytterligare lök på laxen så har mer än tjugo italienska banker blivit nedgraderade på grund av en stigande andel av så kallade dåliga lån och att landet befinner sig i recession och det vore klart förvånande om inte ett antal ytterligare europeiska banker står på tur för sänkta betyg.

Den ökade oron i Europa har även smittat av sig på den svenska kronan som har uppvisat en markant försvagning de allra sista dagarna. Vänligen se diagrammet till höger. För oss svenskar framstår detta naturligtvis som påtagligt irrationellt inte minst när kapitalet flödar in och pressar med obligationsräntorna till årslägsta. Med en anständig tillväxt och en Riksbank som är ovillig att sänka räntan är det svårt att hitta några andra skäl än psykologiska till rörelsen.

Koppar
Koppar

Trots alla negativa konstateranden ovan råder det ingen börspanik, vilket förklaras av att marknaden är en effektiv diskonteringsmekanism som redan till stor delar har prissatt aktierna utifrån framtida förväntningar. På rent värderingsmässiga grunder är det svårt att komma fram till en annan slutsats än att dagens kursnivåer är attraktiva under förutsättning att vinstprognoserna för 2013 inte är överdrivet optimistiska.

Den negativa trend som började i mars har dock varit mer enveten än vad vi räknat med och den rådande politiska osäkerheten är så markant att börsen kan fortsätta nedåt av sin egen tyngd. När vi studerar de svenska storbolagsaktierna är emellertid redan de flesta så nedpressade att det är osannolikt med något ras, men däremot kan den svenska börsen glida nedåt och göra aktierna ännu billigare. Skulle börsen tappa ytterligare runt fem procent dvs. ned till 960 -940 punkter och radera ut årets uppgång kommer det sannolikt finnas goda skäl att bli mer positiv till börsutvecklingen och inta köpberedskap.

Man måste hjälpa sina medmänniskor ibland. Om alla verkligen behöver sälja sina aktier får du hjälpa dem genom att köpa. Och när alla verkligen vill köpa aktier får du hjälpa dem genom att sälja.
John Templeton (www.investerarcitat.se)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.