Home > Veckorapport v.21

Veckorapport v.21

Månaden börjar dra sig mot sitt slut och det ser ut att bjuda på ett svagt negativt utfall på Stockholmsbörsen. Bland de svenska aktierna jag bevakar har Alfa Laval närmat sig en kritisk stödnivå och Astra Zeneca har pendlat mellan MA-200 och MA-50 enligt skolboken. Swedbank noterade en falskt utbrott och har återtagit position inom konsolideringsintervallet.

Regionala undersökningar från USA antyder en oväntat snabb inbromsning i tillverkningsindustrin. Europeiska inköpschefsindex föll näst mest någonsin i maj månad. Även kinesisk data har varit sämre än väntat. Skuldkrisen i Europa fortsätter spöka och Grekland klarar inte av att möta fjolårets åtaganden.

I veckorapporterna analyserar vi läget i ett lite längre tidsperspektiv än i de dagliga morgonrapporterna.

Sverige (OMXS30)
I måndags bröt OMXS30 under 1157. Efter punkteringen av stödet tilltog nedgången och index nådde 1130 för att sedan återhämta sig under veckan. I dagsdiagrammet till höger har vi markerat en uppåtgående trendkanal som hamnar under bevakning. Faller OMXS30 under golvet av trendkanalen kan vi se att det blir en längre period av nedgång.
USA (S&P 500)
S&P 500 befinner sig i en stigande trender i lång- medel och kort sikt, enligt de glidande medelvärdena. Således kan vi definiera en rekyl i den stigande trenden som illustreras med den fallande trendkanalen i dagsdiagrammet. På nedsidan har vi ett kritiskt stöd vid den längre trendlinjen. USA håller stängt på måndag.
Olja (BRN)
Brentoljan steg under slutet av veckan, och utmanade därmed den kortare trenden. Nya strider i Libyen och Jemen, lagerstatistik och en något svagare dollarutveckling gav stöd. MACD har effektuerat en köpsignal och ett starkt motstånd på ovansidan finns vid 120-nivån. De längre trenderna är stigande, men läget förändras definitionsmässigt om etablering sker under 105-nivån.
Guld (GC)
Guldet har fortsatt upp pga. av de ökade oroligheterna på marknaden. Även om den stigande kortare trenden som utgörs av MA-20 blivit flackare så fortsätter vi navigera efter uppgång i guldpriset. Det är först när MA-200 och 1310-nivån punkteras som varningar faller på plats i det längre perspektivet. Läs senaste guldanalysen här.
Silver (SI)
Silvret korrigerade kraftigt ner i början av månaden efter att sin paraboliska uppgångsfas. Priset har återhämtat sig, men den medellånga trenden som utgörs av MA-50 är i princip neutral. På nedsidan är det viktigt att bevaka intervallet 29 –32 usd. Etablering därunder äventyrar den stigande trendrörelsen. Läs senaste analys här.
USD/SEK
Dollarn som har en hög korrelation med råvarorna befinner sig i en fallande trend. En appricering av dollarn brukar sänka råvarorna och viceversa. Så länge som kursen befinner sig nedanför 6,50 navigerar vi efter fortsatt nedgång. Det krävs åtminstone etablering ovan 6,50-nivån innan vi kan spekulera i trendbrott.
Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.