Home > Veckorapport v.23: ”Börsen väntar på Bryssel och Fed…”

Veckorapport v.23: ”Börsen väntar på Bryssel och Fed…”

Vi noterade föregående vecka att den negativa trend som började i mars är envis och att marknaden har ett tydligt efterfrågestöd när vi närmar oss det bottenintervall (940 -960 punkter) som byggdes upp efter raset i augusti föregående år.

Sverige
Sverige

Samtidigt har säljarna nästan brutalt kört över köpsidan vid varje tillfälle som börsen har försökt bryta trenden. Detta syntes tydligt i slutet på förra veckan då inte minst de svenska verkstadsaktierna pressades markant efter negativa konjunktursignaler. Även denna gång bromsades indexnedgången (OMXS30) upp vid ovanstående efterfrågestöd och frågan är fortfarande om vi bevittnar en paus i nedgången eller om vi ser de första trevande stegen på början av en möjlig en bottenfas. Efter onsdagens tydliga uppgång i Asien, Europa och USA så kommer den svenska börsen självklart att följa med uppåt när marknaden ånyo öppnar på torsdagen.

Medan Sverige i lugn och ro har firat sin nationaldag så har rörelserna varit stora i övriga världen. Med stöd av positiva börser i Asien och med förhoppningar om ekonomiska stimulanser vid onsdagens räntebesked från den Europeiska Centralbanken så satte marknaderna en tydligt positiv ton redan vid öppningen. Efter besked och uttalanden från ECB-chefen Mario Draghi tappade dock börserna nästan hela uppgången.

Tyskland
Tyskland

En majoritet av analytikerna hade förväntat sig att räntan skulle ligga kvar på 1%, men det fanns förhoppningar om att Draghi skulle presentera en efterföljare till de gigantiska treåriga LTRO:s (long term refinancing operations) där bankerna tidigare kunde låna obegränsade belopp till bara 1% ränta. Istället bjöd ECB-chefen marknaden bara på ett minimum av finansiella åtgärder för att sätta press på Europas ledare att presentera reella tillväxtbefrämjade politiska lösningar och inte förlita sig på finansiellt understöd från ECB.

Tonen från Draghi blev dock något mjukare under eftermiddagen och dörren öppnades för en räntesänkning till den historiskt låga nivån 0,75% under juli, vilket är en nivå som inte ens vara aktuell under finanskrisen. Detta tillsammans med uppgifter att den Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten (EFSF), som är en finansiell mekanism med syfte att bevara den finansiella stabiliteten i euroområdet, skulle få tillstånd att rekapitalisera det spanska banksystemet i kombination med en möjlig fortsättning på operation Twist i USA gav börserna en ny skjuts uppåt.

USA
USA

Att operation Twist som löper ut i slutet av juni och som innebär att den amerikanska centralbanken i det pågående programmet byter ut 400 miljarder i korta värdepapper mot långa obligationer skulle kunna få en fortsättning är dock knappast någon större nyhet med hänsyn till de försämrade konjunkturutsikterna i USA. Ondagens europeiska siffror visade också på svaghet och den spanska industriproduktion hade det största fallet på ett år med 8,2% samtidigt som den tyska konjunkturen nu viker nedåt med ett fall i sin industriproduktion med 2,2%.

Börserna är dock så nedpressade att bara indikationer om ekonomiska stimulanser räcker för att skapa optimism, men redan under torsdagen är det dags att se om marknaden vill lägga pengarna på bordet när Spanien ska auktionera ut två-, fyra- och tioåriga statsobligationer.

Visserligen har tioårsräntan krupit ned något från extremnivåerna runt 6,8% och sannolikt har de spanska bankerna kvar lite ammunition från ovanstående LTRO:s, vilket bör räcka för att ordna finansieringen även denna gång, men en misslyckad auktion skulle snabbt kunna eliminera onsdagens minieufori.

Olja

Det är inga problem att rada upp dysterheter, men börskurserna har redan till stod del redan diskonterat en stor del av dagens elände och aktiviteten i Bryssel är skyhög för att hitta någon form att stabiliserande lösning. Vi vill därför inte låsa oss vid en tydlig börsprognos från dagens läge utan låter marknadsläget utkristalliseras och visa om vi bara ser en paus i nedgången eller om vi börjar närma oss ett köpläge.

People are too quick to accept conventional wisdom, because it sounds basically true and it tends to be reinforced by both their peers and opinion leaders, many of whome have never looked at whether the facts support the received wisdom. It’s a basic fact of life that many things “everybody knows” turn out to be wrong.

Jim Rogers (www.investerarcitat.se)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.