Home > Veckorapport v.24

Veckorapport v.24

Under veckan har fokus legat på oron kring Grekland och osäkerheten kring utvecklingen för den amerikanska återhämtningen. Oron kring Grekland fortsätter att pressa riskfyllda tillgångar världen över.

Dollarn stärktes mot Euron och den svenska kronan, vilket satte press på många råvaror. I fredagens handel vände Euron upp när den senaste tidens riskaversion på marknaden lättade något efter positiva nyheter från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Ledarna talade om ”ett genombrott” i fråga om den privata sektorns deltagande i räddningsinsatserna för grekland.

Råvarumarknaden följde utvecklingen i eurozonen noggrant och ett flertal råvaror hade kraftiga rörelser. Terminen för guldet föll kraftigt under måndagen pressat av en högre dollar, men återhämtade sig och noterade uppgång under resten veckan. Oljemarknaden verkar vara mer skeptisk mot skuldkrisen än aktiemarknaden. Brentoljan föll kraftigt under onsdagen efter dålig statistik och oro kring skuldkrisen. Marknaden tog mycket stryk från tekniska faktorer den här veckan.

Bland de senaste aktieanalyserna har Hennes & Mauritz backat över 6 procent och SKF fallit 2 procent  sedan våra säljrekommendationer. I analysen av Lundin Petroleum förberedde vi oss att agera på säljsidan i samband med ett eventuellt utbrott vid den rätvinkliga triangeln. Aktien har nu fallit igenom stödlinjen med tilltagande volym och är ner ca 4 procent.

När bolagen börjar rapportera för andra kvartalet kommer det bli lite mer fokus på hur bolagen utvecklas och inte bara de statsfinansiella problemen. Efter den senaste tidens börsnedgång har förväntningarna kommit ned rejält inför rapportperioden.  Ännu så länge har det inte kommit så många vinstvarningar.

I veckorapporterna använder vi oss av veckodiagram för att få en översikt på ett längre tidsperspektiv. I morgonrapporterna använder vi istället dagsdiagram i våra analyser.

Sverige (OMXS30)
OMXS30 stängde strax under stödet 1085 och vi ser att index bildat en dubbeltopp. Är detta signal på att börsen har toppat? Helt säker kan man givetvis inte vara, Inga större varningssignaler har fallit på plats och index befinner sig fortfarande ovanför ”Fukushimabotten” vid 1045. Ett nedslag under 1145 innebär att vi fått en lägre botten och därmed ett trendskifte.
USA (S&P 500)
Under veckan föll S&P 500 mot trendlinjen, precis som vi befarade i förra veckorapporten. Veckans kursstapel går under namnet Doji. Doji är en reversal formation som indikerar att investerarna är obeslutsamma. Mycket talar därför att index ska stärkas från nuvarande nivå och vända uppåt. Skulle index istället falla igenom nivåerna effektueras tydliga säljsignaler.
Guld (GC)
Terminen för guldet befinner sig uppe vid taket av trendkanalen och av avslutade veckan starkt, vilket illustreras av svansen på veckans kursstapel. Tekniskt sett kan priset falla ner mot 1425 utan att bryta den uppåtgående trenden. Eftersom kursen befinner sig högt upp i trenden är det ofördelaktigt att ta långa positioner på dagens nivå. Det är bättre att invänta en rekyl och handla på en lägre nivå.
Silver (SI)
Efter den närmast parabolisk uppgången till 50 dollar korrigerade silvret kraftigt. 50 dollar är en psykologiskt viktig siffra, då den både utgjorde det tidigare nominella rekordet från 1980 samtidigt som 50 dollar i sig är en rund siffra, likt 1000 dollar var för guldet. Silvret är fortfarande dyrt i förhållande till guldet och jag väntar mig att ädelmetallen ska fortsätta att korrigera ner.
Koppar (HG)
COMEX terminen för kopparn backade 4 dagar av fem, men tisdagens kraftiga uppgång fick metallen att notera en uppgång under veckan. Positiv statistik från Kina och en översåld marknad på hemmaplan låg bakom tisdagens uppgång. Basmetallen befinner sig i en fortsatt uppåtgående trend och enligt min mening kommer metallen söka sig ner mot den stigande trendlinjen.
Olja (BRN)
Brentoljan noterade nedgång under veckan. Tillväxttakten i den globala efterfrågan fortsätter att vara en viktig okänd punkt. En annan viktig punk är den psykologiska 120-nivån. I diagrammet ser vi att köpsidan testat etablerat sig ovan 120 dollar de senaste två veckorna, men inte lyckats. De flesta är överens om att ett pris om 120 dollar per fat inte är hållbart och jag är fortsatt bearish.
USD/SEK
Dollarn har skiftat en långvarig nedtrend. I förra dollaranalysen skrev vi att ett trendskifte var bekräftat, men att vi hade ett flertal hinder på vägen upp. Som befarat föll priset tillbaka under slutet av veckan, men denna nedgång ses endast som en mindre rekyl i en uppåtgående trend. Mycket talar för att köpsidan stärks och att kursen söker sig mot  6,75-7,00 området.
VIX (fear-index)
VIX som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500-optioner har ökat tre veckor i rad, vilket speglar oroligheterna som har präglat marknaden den senaste tiden. Således befinner sig index med bekvämligt avstånd från nivåerna ovanför 30. Tar sig index ovanför 30 bör vi  ser över våra positioner och vara medvetna om att oron snabbt kan leda rädsla och sedan panik.

På måndag är vi tillbaka med en morgonrapport och fler analyser. Trevlig helg! SvD.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto