Home > Veckorapport v.25

Veckorapport v.25

I förra veckan slog vi fast att vi mot bakgrund av utvecklingen i Grekland kunde vänta oss en fortsatt volatil marknad. Oron i marknaden är för närvarande hög och det finns ett flertal frågor man vill ha svar på innan ett eventuellt lugn återigen skall kunna infinna sig.

Fed sänkte på onsdagen sina prognoser över BNP-tillväxten för 2011 och för 2012. Centralbanken behöll även sitt budskap om att omständigheterna talar för ”exceptionellt låg” ränta under en utdragen period. Fed-chefen Ben Bernanke klargjorde även att läget är annorlunda nu jämfört med i augusti 2010, då Fed började planera QE2-programmet. Han ser nu ingen deflationsrisk och även om sysselsättningstillväxten är svagare än önskvärt så är den betydligt bättre än under förra sommaren.

Hoppen för en tredje runda av kvantitativa lättnader har gett stöd åt de amerikanska marknaderna de senaste veckorna. Detta lämnade marknaden sårbar när Fed inte gav några indikationer om ytterligare ekonomiska stimulanser.

Beträffande Grekland hyser marknadsaktörer tveksamhet om huruvida premiärminister Giorgos Papandreou kommer att kunna förmå parlamentet att anta det besparingsprogram som är nödvändigt för att landet ska få nästa utbetalning ur stödprogrammet.

Den svenska aktiemarknaden befinner sig på kortsiktigt undervärderade nivåer. Om Europas makthavare sköter sina kort rätt kan vi med optimism blicka fram emot angenäma bolagsvinster som återigen överskuggar bedrövliga statsskulder. När bolagen börjar rapportera för andra kvartalet kommer det bli lite mer fokus på hur bolagen utvecklas och inte bara de statsfinansiella problemen. Efter den senaste tidens börsnedgång har förväntningarna kommit ned rejält inför rapportperioden.

I veckorapporterna använder vi oss av veckodiagram för att få en översikt i ett längre tidsperspektiv. I morgonrapporterna använder vi istället dagsdiagram i våra analyser.

Sverige (OMXS30)
OMXS30 har nu fallit 5 veckor i rad och närmat sig ”Fukushimatbotten” vid 1045, som agerade riktpunkt förra veckan. Vår förhoppning av en motreaktion uppåt inträffade under veckan, men ännu ser vi ingen anledning att revidera vår ståndpunkt. Fortsatt nedgång är sannolik och 1045 bevakas på nedsidan. Köp är inte aktuellt fören vi får en betryggande motreaktion.
USA (S&P 500)
S&P 500 bildade efter veckans handel en Inverted Hammer, vilken signalerar uppgång. Index befinner sig inom en stor symmetrisk triangel och så länge som vi inte faller igenom stödområdet navigerar vi efter att index ska fortsätta stärkas från nuvarande nivåer. En uppgång i dollarn kan således innebära att uppgångstakten inte blir lika kraftig som tidigare.
Guld (GC)
Terminen föll under veckan till 1501 dollar. Mycket av nedgången orsakas av en uppgång av dollarn som gynnas av att investerare flyr riskfyllda tillgångar pga. oroligheterna i Grekland. Tekniskt har terminen vänt ner vid taket av trendkanalen. Priset kan tillåtas falla till 1425 utan att bryta den uppåtgående trenden. För de som inte har någon exponering  mot guld kan köp tas vid rekyler i uppgången.
Silver (SI)
Terminen föll under veckan till 34 dollar. Toppen vid 50 dollar är en psykologiskt viktig siffra, då den både utgjorde det tidigare nominella rekordet från 1980 samtidigt som 50 dollar i sig är en rund siffra, likt 1000 dollar var för guldet. Tekniskt sett är trenderna stigande, men silvret är fortfarande dyrt i förhållande till guldet och jag väntar mig att ädelmetallen kommer fortsatta att falla.
Koppar (HG)
Kopparn som bra indikator på marknadens återhämtning bildade en Doji efter veckans handel. Metallen reagerar fortfarande på de exogena faktorerna som oron i Grekland, men också mot bakgrund av oro över inbromsning i Kina och USA:s tillväxtutsikter. Tekniskt sett befinner sig metallen inom en stigande kil. Mycket talar för att vi kommer se priset fortsätta falla mot den stigande trendlinjen.
Olja (BRN)
Brentoljan föll kraftigt under veckan efter oro kring Grekland och efter att FED sänkt sina prognoser över BNP-tillväxten i år med 0,4 procentenheter. På ovansidan utgör 120 dollar ett viktigt motstånd. Förra veckan slog vi fast vid att 120 dollar per fat inte är hållbart och vi väntade oss att priset skulle falla. För andra halvåret tror jag priset kommer falla mot mer fundamentabaserade nivåer kring 100 dollar per fat.
USD/SEK
Dollarn stärktes mot den svenska kronan under veckan och uppgången i dollar tyngde flera råvaror som noteras i amerikanska dollar. I veckodiagrammet ser vi att ett trendskifte är bekräftat efter att valutaparet under en längre tid har befunnit sig i en fallande trend. Som tekniker bör vi därför ligga på köpsidan och för andra halvåret siktar jag mot det markerade området 6,75-7,00.
VIX (fear-index)
VIX som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500-optioner föll under veckan efter att ha ökat tre veckor i rad. Nedgången beror på en viss lättnad över Grekland och investerare börjar bli optimistiska om att en lösning är på väg att falla på plats.  Tar sig index ovanför 30 bör vi  ser över våra positioner och vara medvetna om att oron snabbt kan leda rädsla och sedan panik.

På måndag är vi tillbaka med en morgonrapport och fler analyser. Trevlig helg!

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.