Home > Veckorapport v.27

Veckorapport v.27

Greklandsoron har nu lagt sig tillfälligt och riskaptiten var högre på världens börser när handeln startade i början av veckan. På torsdagen beslutade Europeiska Centralbankens råd att höja styrräntan, refiräntan, med 25 punkter till 1,50 procent, vilket var i enlighet med förväntningarna.

Veckans stora händelse som investerarna väntade på hela veckan var jobbsiffrorna från USA. Den amerikanska jobbrapporten var en riktig besvikelse, vilket påverkade riskaptiten negativt även om de amerikanska börserna återhämtade sig innan stängning.

Efter att jobbsiffrorna fått många att klia sig i huvudet och trycka på säljknappen på fredagen vill nu placerarkollektivet blicka mot bolagsrapporterna för andra kvartalet för att avgöra marknadens hälsa. Förväntningarna är rejält nerskruvade efter den negativa makrostatistiken vi mottagit. På måndag inleds den amerikanska rapportsäsongen med Alcoas rapport för det andra kvartalet efter stängning.

På råvarumarknaden fortsatte koppar öka under veckan, men sattes under press under fredagen efter besvikelse över jobbstatistiken från USA. Ädelmetallerna gick mot strömmen och avslutade veckan med positiva förtecken. Guldet steg med 0,8 procent medan silver som används mycket i industrin inte ökade lika mycket.

Sverige (OMXS30)
OMXS30 befinner sig i en fallande trend på kort sikt och stängde veckan under den fallande trendlinjen och det glidande medelvärdet på 200 dagar. Den senaste uppgången är en rekyl mot en fallande trend och vi behöver inte revidera vår ståndpunkt. Vi fortsätter leta efter säljsignaler och det är först när index etableras ovanför 1160 som vi ändrar riktning. En etablering ovanför 1160 innebär därför att vi köper tillbaka blankade positioner.

USA (S&P 500)
S&P 500 befinner sig i en gigantisk symmetrisk triangel (blå linjer) och en stigande trend på kort sikt. Veckans stängning skedde strax under den fallande trendlinjen efter att jobbsiffrorna var en besvikelse. Vi bör invänta en rekyl tillbaka för att komma in i den stigande trenden till ett bra pris. Närmast på nedsidan sammanfaller MA-100, MA-50 och trendlinjen, vilka utgör stöd och eventuell vändningspunkt.Guld (GC)
Guldet som alltid setts som säker tillflykt noterade uppgångar under veckan. Guldterminen gynnades av fyndköp, en förstärkning av euron och den svaga jobbrapporten. Teknisk sett började uppgångstakten avta i maj och priset har därefter rört sig i sidledes. Köpta positioner behålls, men nya positioner bör inväntas efter en rekyl ner mot 1475. Notering under senaste nämna nivå ger oss säljsignal.

Silver (SI)
Silvret tog rygg på guldet och basmetallerna under veckan. Således gynnades inte silver lika mycket som guldet på fredagens negativa jobbsiffror då silver är en industriell metall. Tekniskt sett är den kortsiktiga trenden på väg att övergå till stigande. Men har vi närliggande motstånd vid MA-100 och det övre Bollingerbandet som kan ge oss en korrigering tillbaka och möjlighet att agera på köpsidan.
Koppar (HG)
Kopparpriset är en bra indikator på hälsotillståndet i världsekonomin och priset säger oss att världsekonomin är allt annat än svag. Priset har ökat kraftigt den senaste tiden trots skuldproblem och åtstramningar i Kina. Köpt position behålls men tekniskt sett brottas kursen med Bollingerbandet och en rekyl tillbaka är högst sannolik. Stöd på nedsidan återfinns vid 4,20, intill tidigare toppar och MA-20.
Olja (BRN)
Spreden mellan Brent- och WTI-oljan fortsätter vara hög. Strax efter jobbrapporten i fredags var WTI-oljan ner 2,5 % medan brentoljan endast 0,2 %. Spreaden kommer fortsätta vara hög så länge som utbudet och efterfrågan skiljer sig i världen. Brentoljan bildade en Doji-formation i fredags strax under den viktiga 120-nivån. Ur ett tekniskt perspektiv talar mycket för att priset vänder ner.
USD/SEK
Dollarn har har återhämtat sig mot kronan under veckan, men de senaste jobbsiffrorna visar att återhämtningen går på sparlåga. Detta innebär att dollarn kan få motvind framöver. Således är trenden på kort sikt stigande och valutaparet har bildat en väldefinierad trendkanal. Agera på köpsidan kan göras på nuvarande nivå med stop loss placerad strax under tidigare botten vid 6,23.
Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto