Home > Veckorapport v. 28

Veckorapport v. 28

Under den gångna veckan föll aktiemarknaderna efter att oron återkommit kring det skuldtyngda Europa. Oron har spridit sig till Italien och situationen för Italien var under veckan närmast panikartad. Moody’s nedvärderar även Portugal och Irland till skräpnivå.

Men det som verkligen oroar finansmarknaden är Italien, euroområdets tredje största ekonomi. Landets statsskuld ligger på 120 procent av BNP vilket motsvarar 1800 miljarder euro. Greklands skuld på 340 miljarder blir i det sammanhanget marginell. Förvaltarna sätter sin tro till beslutsfattarna.

Förutom Europaområdets skuldkris fortsätter debatten i USA om skuldtaket. I veckan kommenterade Standard & Poor’s att på grund av händelseutvecklingen i den politiska debatten rörande skuldtaket är det åtminstone 50 procents chans att vi sänker USA:s kreditbetyg inom 90 dagar.

Förhandlingarna mellan USA:s president Barack Obama och republikanernas ledare avslutades på torsdagen utan någon uppgörelse om att höja skuldtaket. En reservplan var dock på gång för att förhindra en betalningsinställelse redan nästa månad. Om inte USA höjer taket i tid, deadline är satt till 2 augusti, riskerar landet att hamna i ett scenario där det inte kan betala sina räkningar.

På råvarumarknaden nådde guldet all-time-high och silver hakade på uppgången även om den inte var lika kraftig. Uppgångstakten i olja, liksom basmetallen koppar avtog i spåren av den hotande tillväxten.

Nästa vecka drar rapportsäsongen igång på allvar där Atlac Copco rapporterar på måndagen tillsammans med Axfood, CDON, Finnvedenbulten, G&L Beijer, Gunnebo, Intrum Justitia, Lindab, Metro International, OEM, Uniflex.

Sverige (OMXS30)
OMXS30 befinner sig i en fallande trend där kursstaplarna noteras nedanför samtliga medelvärden. I veckans analys av OMXS30 beskrevs det negativa sentimentet och vår bibehållna ståndpunkt om att index ska fortsätta ner. Tajmingen för att blanka på nuvarande nivå är inte den bästa eftersom vi närmar oss golvet av trendkanalen. Blankade positioner behålls och köps tillbaka vid etablering strax ovanför senaste topp vid 1140.
USA (S&P 500)
S&P 500 fortsätter etablera sig inom den stora symmetriska triangeln och befinner sig i en stigande trend på kort sikt. I föregående veckorapport angavs de kortare glidande medelvärdena som potentiellt stöd och veckans handel skedde just kring dessa nivåer. Ett fall igenom stödet skulle påverka sentimentet negativt och ta index ner mot den stigande trendlinjen. Ser vi styrka köper vi på veckans pullback.

Guld (GC)
Guldet som alltid setts som säker tillflykt fortsatte upp till all-time-high under veckan i spåren av den osäkra ekonomiska omgivningen och den stigande sannolikheten för nya penningpolitiska stimulanser i USA. Trenden är starkt stigande, men de som vill agera på köpsidan bör vänta. Att köpa dyrt högt upp i trenden är ingen bra strategi utan en pullback bör inväntas och utnyttjas för att komma in i trenden till ett bra pris.Silver (SI) 
Silvret tog rygg på guldet även om uppgången inte var lika kraftig. Ädelmetallen har handlats inom en konsolideringsfas under juni och juli och vi har väntat på utbrott i någon riktning. Under veckan skedde utbrottet på ovansidan. Köpsignal effektuerades till utbrottshandlare, men således gäller samma sak för silver som för guldet: Köp på rekyl för att navigera efter fortsatt uppgång.
Koppar (HG) 
Kopparpriset som är en bra indikator på hälsotillståndet i världsekonomin brottades förra veckan med det övre Bollingerbandet. I senaste analysen av kopparn skrev vi att en dipp var att vänta eftersom sannolikheten att fortsätta etableras ovanför det övre Bolligerbandet skulle bli lägre och lägre för varje dag som gick. En korrigering skedde under veckan och vi har nu möjlighet att agera på köpsidan.
Olja (BRN)
Brentoljan handlades sidledes under veckan där varningarna från S&P och Moody’s om en eventuell nedgradering av USA:s betyg tyngde oljepriset, såväl som högre högre riskaversion. Priset noteras strax under den psykologiskt viktiga 120-nivån och i kombination med sitt överköpta tillstånd tyder mycket på att vi kommer se priset söka sig ner mot lägre nivåer. Stop loss för blankade positioner placeras strax ovanför 120.
USD/SEK 
Dollarn hade jojoliknande rörelser under veckan. Tekniskt sett är trenden stigande med högre toppar och bottnar i dagsdiagrammet. Momentum pekar ner och det ser ut som att kursen är på väg ner mot golvet av trendkanalen. Köpta positioner behålls och köptillfälle finns efter de senaste handelssessionernas nedgång. Stop loss för köpta positioner föreslås placeras strax under tidigare botten 6,25.


Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.