Home > Veckorapport v.37 – Politikerna gör allt för att hålla EU-zonen intakt

Veckorapport v.37 – Politikerna gör allt för att hålla EU-zonen intakt

Stockholmsbörsen har lämnat en positiv vecka bakom sig med en uppgång på ca 5 procent. Trots att det var drygt ett år sedan som det första stödpaketet för Grekland designades är läget fortsatt akut och politikerna gör allt för att hålla EU-zonen intakt.

Mot bakgrund av skuldproblematiken är det inte särskilt märkligt att marknaden är svag. Kortsiktig handel dominerar, volatiliteten är extrem och nyhetsflödet avgör helt och hållet riktningen enskilda handelsdagar. Detta uttryckte sig tydligt under torsdagen när aktiemarknaden steg kraftigt och trotsade den negativa makroekonomiska datan som rapporterades.

På råvarumarknaden fick vi se en återhämtning mot slutet av veckan med draghjälp från en svagare dollar och rapporter om färska likviditetsinjektioner av tre stora centralbanker i samarbete med Federal Reserve under fjärde kvartalet.

Vi kan förvänta oss dock en fortsatt hög volatilitet för dollarnoterade råvarorna som ett resultat av de häftiga valutarörelserna. Kursrörelserna i euro och sek blir däremot inte så kraftiga om man ser till den negativa korrelationen mellan dollar och råvaror.

Aviseringen av de tre nya likviditetsoperationer satte press på ädelmetallerna i allmänhet och guld i synnerhet. Trenderna i guld och silver är fortfarande stigande men det ska till väldigt mycket dåliga nyheter för att motivera en accelererande uppgång. Med all den skepsis som finns känns det snarare minsta lilla positiva nyhet ökar intresset för att hålla mer riskfyllda tillgångar.

Nästa vecka kommer marknadens fokus ligga på den amerikanska centralbanken räntemöte. Förlängningen av september månads möte med Federal Reserves räntestyrgrupp FOMC från en till två dagar gör att det är något mer sannolikt med ett beslut om ett QE3-paket än annars.

I uppdateringarna nedan följer det tekniska läget på medellång sikt (någon vecka till månader). På måndag återkommer vi med morgonrapport för en tidshorisont på de närmaste dagarna till nån vecka.

Stockholmsbörsen (OMXS30)

OMXS30 toppade vid 1183 och föll kraftigt i augusti och har därefter påbörjat en konsolideringsfas i väntan på utbrott.
Bevakning i grafen blir 850-970 samt det smalare intervallet 50% Fib och 61,8% Fib. Fall genom de nedre nivåerna öppnar upp nedgång till 796 punkter i första hand. Index är översålt i veckodiagrammet och inför den kommande veckan är test av 970 troligt där en forcering av motståndet skulle ge oss köpsignal.


USA (S&P 500)

S&P 500 toppade kring 1370-nivån och föll kraftigt i likhet med världens ledande börser i början av augusti när trendlinjen punkterades. Till skillnad mot de europeiska börserna har S&P 500 bildat högre bottnar och toppar den senaste månaden och har endast tappat ca 15 % av uppgången sedan 2009. Index är översålt och de kommande veckorna talar mycket för att 1200-nivån utgör sekundärt stöd.

Koppar (HG december)

Uppgångstakten i kopparpriset som är en utmärkt indikator på hälsotillståndet i världsekonomin har avtagit av självklara själ där bla. åtstramningar i Kina har inneburit minskad efterfrågan. Således har priset fått stöd från pågående arbetskonflikter i Peru och Indonesien. Så länge inte $4,50 tas ut spekulerar vi i fortsatt svag utveckling i basmetallen på någon vecka till månader.

Guld (GC december)

Guldet föll ca 4.5% sedan förra veckan, en vecka då vi åter testade rekordhöga nivåer men inte lyckades bryta ny mark. Bakgrund till fallet har varit dollarförstärkning och ökat risktagande i aktiemarknaden. Säljsignal på kort sikt effektuerades under veckan men i det medellånga perspektivet fortsätter vi följa den stigande trenden tills motsatsen bevisas i prisgrafen. Närmaste nivå på nedsidan av betydelse utgörs av $1770.

Silver (GC december)

Silverpriset har stigit kraftigt sedan slutet av 2008, bla. gynnat av ökad efterfrågan industriellt. I slutet av augusti vände priset ner från taket av trendkanalen och är på väg ner mot stödlinjen. Under torsdagen fick vi en säljsignal, men på medellång sikt är den stigande trenden intakt och vi bör leta efter köptillfällen så länge som priset inte faller genom botten $32-$33.

Olja (BRN oktober)

Brentoljan har under 2011 fastställt en psykologisk nivå vid $120 per fat. Under året har säljarna pressat ner kursen i lägre bottnar och köparna har haft problem med att etablera sig över €120. Skulle $120 tas ut banar det väg för test av årshögsta. Således är trenden på medellång sikt (någon vecka till månader) fallande och därför ska vi leta efter tillfällen att ta korta positioner. Säljsignal ges vid misslyckat försök av $120.

Vete (ZW december)

Vete priset föll genom nacklinjen av huvud-skuldra formationen i slutet av juni. Därefter bildades en lägre botten vid 650-nivån och återtest skedde av det sekundära motståndet, nacklinjen. Faktumet att köpartrycket avtog vid 800-nivån och att trenden är fallande innebär att vi spekulerar i ett lägre pris de kommande veckorna till några månader. Skulle däremot priset passera $800 faller ett trendskifte på plats.

USD/SEK 

Den fallande trenden i den amerikanska dollarn mot den svenska kronan bröts i början av sommaren. Dollarn har under sommaren allteftersom stärkts, vilket satt press på råvarorna och den amerikanska aktiemarknaden. Valutaparet har under veckan testat motståndet vid 6,75 men föll tillbaka under slutet av veckan. Eftersom nästa veckas FED möte förlängts till två dagar ökar chansen till simuleringar som i sin tur skulle leda till en försvagning av dollarn.
Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.