Home > Veckorapport v.40 – Jobbdata på fredag

Veckorapport v.40 – Jobbdata på fredag

Ännu en månad att lägga till handlingarna och ännu en månad att vrida och vända på för att förhoppningsvis kunna skaka fram de faktorer som kan bidra med nya lösningar på problemen i Europa.

Efter att inga konkreta besked kom ut från förra helgens möte mellan G20-länderna, IMF och Världsbanken i Washington inleddes veckan med fallande kurser. Börsen vände dock upp efter rykten om att Europas ledare med Frankrike och Tyskland i spetsen förberedde en massiv insats för att återställa förtroendet för Europa.

Under månadskvällen kl 17.00 har eurogruppen möte, vilket kan komma att förändra humöret på investerarna.

Historiskt sett är oktober en betydligt mer positiv månad än augusti och september. Enbart vid 6 av de 15 senaste åren har vi sett fallande börs under oktober och den genomsnittliga utvecklingen denna period motsvarar uppgång om 1,1 procent. Men ingenting är givet och många minns säkert oktober månad 2008, tiden efter Lehmankraschen, som allt annat är positiv när börsen föll med 10,6 procent.

Förra veckan som helhet blev i högsta grad positiv i kraft av ett ordentligt steg uppåt under inledningen på veckan. Positiva faktorer visade ju sig att vara högst påtagliga, i alla fall i ett kortare persepktiv.

Nu i veckan:

Måndag:

 • USA: ISM inköpschefsindex september kl 16.00
 • USA: bygginvesteringar augusti kl 16.00
 • EMU: eurogruppsmöte kl 17.00

Tisdag:

 • EMU: PPI augusti kl 11.00
 • USA: industriorder augusti kl 16.00
 • USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
Onsdag:
 • USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn september kl 16.00
 • USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Torsdag:

 • Tyskland: industriorder augusti kl 12.00
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 39 kl 14.30
 • USA: ICSC detaljhandelsförsäljning september
Fredag:
 • Storbritannien: PPI september kl 10.30
 • USA: sysselsättning september kl 14.30

Sverige (OMXS30)

OMX30 befinner sig i en fallande trend på lång sikt (ett till några år). Nedgångstakten avtog under september och i ett kortare perspektiv har trenden formen av en sidledes konsolidering mellan 950 och 970. Nedslaget under 850 visade sig vara en falsk säljsignal och index återtog notering inom det neutrala intervallet. Såvida index inte tar sig ovan 970 navigerar vi efter fortsatt nedgång.

Koppar (HG december)

Basmetallen koppar som är en bra indikator på hälsotillståndet i världsekonomin fortsätter falla i spåren av de dystra framtidsutsikterna. Fallet kan jämföras med de värsta veckorna hösten 2008. Priset har fallit med 23 procent efter att vi skrev om den säljsignal vi fick den 14:e september. Pga. kombinationen av det översålda tillståndet och det närliggande motståndet vid 50 % Fib kan vi vänta oss en liten uppstuds på kort sikt.

Guld (GC december)

Guldet hade stora rörelser under förra veckan efter blodbadet veckan innan när marginalhöjningar och en dyrare dollar fick köptrycket att avta. Stabiliserar sig riskaptiten på aktiemarknaden så kan vi se guldet falla ytterligare, men kombinationen av att trenden på långsikt är fortsatt stigande får oss att sikta på ett högre pris på långsikt. På kortare sikt finns stödområde vid 1530-1580 och därefter 1480 och 1305.

Silver (SI december)

Silver bildade en long leggd doji under förra veckan, vilken indikerar stor obeslutsamhet bland investerarna. Säljarna var nere och testade $26, men köptrycket kom tillbaka och lyfte priset. Trenden på lång sikt är fortfarande stigande medan på kort sikt fallande. Priset är ännu inte översålt och ger utrymme på nedsidan, där $26 kommer utgöra en viktig nivå.

USD/SEK 

USD/SEK har stött på patrull vid den fallande motståndslinjen. Efter att valutaparet stigit 4 veckor i följd har nu köptrycket avtagit och stabiliserats kring 7-nivån. Trenden på långsikt är fallande och den senaste rekylen mot motståndslinjen kan användas till att sälja dollar med en långsiktig placeringshorisont.  I ett kortare perspektiv ges köpsignal vid notering ovanför 7,07 eller rekyl ner mot 6,76.

Prenumeration på nyhetsbrev

Vill du ha en morgonrapport till din inkorg varje morgon eller kanske endast motta veckorapporten?

Välj nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.