Home > Veckorapport v.42 – Potential för utbrott på flera håll

Veckorapport v.42 – Potential för utbrott på flera håll

Under förra veckan fick se positiva tongångar på Stockholmsbörsen för tredje veckan i följd. Riskaptiten ökade igen efter att skuldoron avtagit något i spåren av Angela Merkel och Nicolas Sarkozys löften om någon form av lösning på krisen. Desutom har vi de senaste veckorna fått bättre ekonomisk statistik från USA.

Efter helgens G20-möte med ländernas finansministrar har det kommit en rad olika uttalanden. Kina uppmanar alla tillväxtländer att öka flexibiliteten för att förhindra en inbromsning och samtidigt dämpa inflationen. De menar med andra ord att låta valutorna stärkas.

EU-länderna är nära att nå en överenskommelse om att rekapitalisera bankerna. Mer detaljer kommer vid toppmötena den 23 oktober och 3-4 november, då det är tänkt att EMU-länderna ska presentera en heltäckande plan gällande bankerna och Grekland.

Volatilitetsindexet VIX, även kallat fear-kindex, har fallit tillbaka och en notering på drygt 30 innebär faktiskt att orosnivån just nu är den lägsta på mer än två månader.

I veckan inleds rapportsäsongen för tredje kvartalet. Utfallet är svårbedömt, men troligen har analytikernas förväntningar sjunkit fortare än vad ekonomin bromsat in vilket kan betyda ett kommande stöd för aktier.

Samtidigt har de långa obligationsräntorna har fallit på flera stora marknader i kölvattnet av den senaste tidens oro. Dessa räntor är nu exceptionellt låga och den avkastning som dessa räntor erbjuder är inte attraktiv.

Investor rapporterar  på tisdag, följt av ett flertal bolag under onsdagen, bland annat Nordea, MTG, SKF, Tele 2 och TeliaSonera. På torsdag är det dags för Ericsson, Getinge, Haldex, Husqvarna, Kinnevik, Nokia, Rottneros, Axfood och Nordnet. På fredagen kommer bland annat Alfa Laval, Atlas Copco och StoraEnso.

Ser vi till Sverige pekar ledande indikatorer på en inbromsning i svensk konjunktur. Utgångsläget är dock betydligt bättre än i många andra länder. Trots en inbromsning kommande år bedöms statsfinanserna vara i gott skick.

På råvarumarknaden steg priserna på bred front under förra veckan. Priserna stöttades av uppgifter om att G20 arbetar på en plan för att stärka IMF:s utlåningskapacitet för att bromsa europeiska skuldkrisen.

Imorgon presenteras statistik från Kina (BNP, KPI, industriproduktion mm).

I veckan

Måndag:
USA: Empire manufacturing index oktober kl 14.30
USA: industriproduktion september kl 15.15

Tisdag:
Kina: BNP 3 kv kl 4.00
Kina: detaljhandel, industriproduktion, investeringar september kl 4.00
Investor 8.15
Tyskland: ZEW-enkät oktober kl 11.00
USA: PPI september kl 14.30
Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

Onsdag:
Nordea 7.00
SKF 12.00
USA: KPI september kl 14.30
USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
Fed: Beige Book kl 20.00

Torsdag:
Ericsson 7.30
Tyskland: PPI september kl 8.00
USA: nyanmälda arbetslösa v 41 kl 14.30
USA: ledande indikatorer september kl 16.00
USA: försäljning befintliga bostäder september kl 16.00

Fredag:
Tyskland: IFO-index oktober kl 10.00
Atlas Copco 12.00
Stora Enso 12.00

Sverige (OMXS30)
OMXS30 har stigit 3 veckor i följd. Som en påminnelse av att index alltjämt handlas i ett konsolideringsintervall (970-850) vände OMXS30 i torsdags strax innan 970, men avslutade veckan starkt. I augusti nådde index 970 i en upprekyl och i september nåddes 966. Taket i tradingintervallet är tydligt och för att dra upp förväntningarna krävs forcering av denna nivå. Vid ett utbrott kan uppgången bli rask då många blankade positioner köps tillbaka.


USA (S&P 500)
I augusti effektuerades en säljsignal i samband med fallet genom 1 250. Den naturliga nedsidan sträckte sig mot 1 100 – 1 120 och det var också dit index föll för att därefter konsolidera i sidled mellan intervallet 1 100 – 1 220. I början av oktober fick vi nästa säljsignal när index föll genom 1 100, men denna signal visade sig dock vara falsk. Därefter har index rekylerat uppåt och stängde veckan strax ovanför 1 220, vilket innebar att en köpsignal föll på plats för utbrottshandlare. Nästkommande mål utgörs av 1 250 – 1260.Guld (GC 12-11)
Guldet steg 2,9% förra veckan och stängde i nivå med motståndet $1 680. Förutom en fallande dollar saknas en större katalysator som återtar den stigande kortsiktiga trenden. Innan G-20-mötet i november kommer sannolikt guldinvesterarna vara avvaktande i väntan på nya indikatorer. Trenden på lång sikt är fortfarande positiv men på kort sikt är trenden fallande. Den senaste rekylen mot $1 680 kan användas för att ta negativa positioner med en fallande trend i ryggen.


Olja (BRN 11-11)
Brentoljan steg kraftigt under förra veckan i kölvattnet av en stigande optimism kring skuldkrisen i Europa och positiv statistik från USA. Lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet gav blandade signaler på torsdagen. Rapporten visade en ökning av råoljelagren med 1,3 miljoner fat under förra veckan. Det var något mer än väntat, Tekniskt sett har kursen stigit förbi septembertoppen och utmanar nu augustitoppen.


USD/SEK
USD/SEK vände som väntat ner vid den fallande motståndslinjen. Trenden på långsikt är negativ och den senaste rekylen till motståndslinjen gav oss en säljsignal med en längre tidshorisont. Stochastics har vänt ner från ett överköpt tillstånd och pekar ner. I ett kortsiktigt perspektiv är trenden på väg att övergå till fallande och naturligt mål är 6,22 och därefter 6,00. På uppsidan har vi 6,76 och 7,07 som hinder.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.