Home > Veckorapport v.42: ”Stökigt, bökigt men riktningen uppåt..!”

Veckorapport v.42: ”Stökigt, bökigt men riktningen uppåt..!”

Vi skrev föregående vecka att rapportsäsongen skulle innebära att vi kom in i en notoriskt svårprognosticerad period där alla former av prognoser och antaganden kan ställas på huvudet med hänsyn till den flodvåg av ny information som kommer att skölja över marknaden. Antagandet har hittills stämt väl med bl.a. SKF ordentligt ned och Axis samt Telia rakt upp.

Sverige
Sverige

Nu är ju inte ett fåtal rapporter ett statistiskt säkerställt underlag men tendensen märks även i USA med t.ex. de två jättarna IBM och Verizon åt tydligt olika håll. Annars var det Finland som till stor del satte tonen på torsdagens svenska börs med negativa rapporter från verkstadsbolagen Metso och Outotec vars kraftiga kursfall orsakade rejäla skälvningar bland de mer gruvinriktade bolagen som Atlas och Sandvik. Som vi har beskrivit ett flertal gånger så finns det påtagligt mycket brus på marknaden och starka inslag av emotionella reaktioner som härrör från vår så kallade ”reptilhjärna”. Det hjälper ju föga att kasta ut börsskärmen genom fönstret när obehagskänslorna blir för starka och då är det mycket lätt hänt att tryckandet på köp- eller säljknappen blir ett uttryck för behovet att ”bara göra något” för att få utlopp för den underliggande stressen.

Som vi skriver i rubriken är rapportperioderna ofta stökiga och bökiga framförallt när konjunkturutsikterna är otydliga och värderingarna till stor avhängiga av vinstutvecklingen för 2014 och 2015. SKF har en relativt hög värdering och då finns det inte utrymme eller acceptans även för relativt måttliga negativa avvikelser framförallt inte som tonen i den föregående rapporten indikerade ett positivare stämningsläge. När Atlas och Sandvik släpper sina siffror kan det visa ha varit helt korrekt med dagens pessimism, men det kan likaväl ha varit en överreaktion baserat på en ofullständig analys av de finska företagens förutsättningar.

USA
USA

Av ovanstående beskrivning ska man dock inte dra den slutsatsen att stämningen på börsen är negativ utan medan verkstad har en doft av surkål så har istället banksektorn varit en betydligt angenämare upplevelse för känsliga näsor. SEB tangerar årshögsta och både Nordea och Swedbank har dragit sig tydligt uppåt samtidigt som Handelsbanken åtminstone verkar ha bottnat ut. Lägger vi därtill att tungviktarna Ericsson och H&M mycket väl kan ha rekylerat färdigt, att ”skogen” visar styrka och att flera defensiva bolag har en positiv tendens så ser bilden plötsligt inte så dyster ut. Däremot innebär den svenska börsens konjunkturkänslighet att index har svårt att passera årshögsta medan flera länder i Asien och Europa samt USA både tangerar tidigare toppar och når nya höjder.

Det breda amerikanska indexet S&P 500 (se diagram två) nosar t.ex. under torsdagens handel på ”all time high” men USA är sannolikt kortsiktigt så pass överköpt efter budgetuppgörelsen att en kraftsamling/rekyl behövs innan det sker ett allvarligt försök att etablera en nya högstanivå. I Europa är det fortsatt medelhavsländerna som har ett fast grepp om stafettpinnen och både Italien och Spanien har tydligt brutit upp från sina bottenfaser. Portugal och Grekland är på väg att göra samma sak. Med stöd av Tyskland så har därför Europa som helhet svingat sig upp till nya höjder, vilket med önskvärd tydligt framgår av diagram nummer tre.

Europa
Europa

I Asien är inte bilden lika entydig men Japan är stabilt med en positiv bias. Indien har lyckats behålla det mest av sin tidigare snabba uppgång och här väntar vi på ett försök att passera toppen från 2008. Kina har en inneboende tröghet men strävar dock uppåt. Hongkong och Singapore laddar för kommande uppgång medan vår favorit Sydkorea redan har lossnat på uppsidan. Diagram fyra ger en bra bild av den underliggande positiva tendensen i Asien.

Oljepriset är lika tråkigt som vanligt medan guld som väntat har studsat uppåt efter att ha fått kämpa sig nedåt. Basmetallerna är stabila och en viss positiv underton inte minst för koppar börjar skönjas. Ränteutvecklingen som såg ut att vara på väg brant uppåt har fått sig en rejäl knäck och tendensen är nu istället sidledes till svagt nedåt.

Asien
Asien

Vad gäller det amerikanska budgetbråket och skuldtaket så kan vi konstatera att uppgörelsen blev något bättre än den sexveckorsöverenskommelse som var det troligaste utfallet så sent som föregående vecka. Risken finns dock självklart för fortsatta politiska cirkuskonster och balansakter på slak lina redan om några månader igen. Republikanerna lyckades inte alls med huvudmålet att urvattna sjukvårdsreformen och antingen blir de mer resonliga eller så går de kanske till förnyad attack mot den av dem så förhatliga reformen.

För tillfället har dock USA:s interna stridigheter blivit mindre väsentliga och om vi ånyo fokuserar på den svenska börsen sker den stora utmaningen kommande vecka då rapportperioden når sin peak. Risken finns naturligtvis för fortsatta besvikelser á la SKF, men nu är kurserna i verkstadsbolagen så nedkörda att det inte behövs särskilt mycket positiva indikationer för en ordenlig motreaktion. Det är nästan obetänksamt att ha en för tydlig indexuppfattning när så mycket ny information väntar runt hörnet.

Studerar vi den globala börsutvecklingen så ser emellertid denna påtagligt stark ut och vi vågar därför för tredje eller fjärde gången i ordningen upprepa vårt kursmål om 1320 punkter för index (OMXS30), vilket är runt fyra procent högre än dagens nivå. Vi kan dock inte motstå frestelsen att avsluta med den klassiska klyschan, dvs. var beredd på en skakig färd även om riktningen pekar uppåt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto