Home > Veckorapport v.43: ”En envist positiv börstrend…”

Veckorapport v.43: ”En envist positiv börstrend…”

Nu har den svenska börsen marginellt lyckats passera den tidigare uppnådda högstanivån och anses därmed av många ha utlöst vad som kallas för en teknisk köpsignal. Som framgår finns det en viss raljant underton i ovanstående mening, men därav ska absolut inte dras slutsatsen att det föreligger en negativ syn på teknisk analys.Välj ett eller flera utskick

Använder du en gammal version av Internet Explorer, klicka här för att börja prenumerera

Är du redan prenumerant på Tradingportalens tidigare nyhetsbrev kommer du få ett felmeddelande som säger att du redan är prenumerant på listan. Följ instruktionerna och ändra dina profilinställningar. Vid problem skicka ett mail till eh [at] financialmedia.se.

Sverige
Sverige

Med hänsyn till att undertecknad grundade Sveriges Tekniska Analytikers Förening – i dåvarande SEB Enskilda Fondkommissions matsal på Norrlandsgatan i Stockholm november 1985 – och var föreningens ordförande under många år så är förhållandet istället det omvända. Däremot fungerar mindre sällan en bokstavsliknande tolkning av teknisk analys på dagens marknader då mönster som är alltför uppenbara och lättidentifierade av majoriteten av placerare har en tveksam prognosförmåga. Köpsignalen kom istället redan den tionde oktober i samband med positiva politiska besked från USA vilket resulterade i en börsrörelse som kallas för ”omslutande”. Detta innebär att marknaden på en enda dag tog tillbaka (omslöt) de fem senaste dagarnas börsnedgång och visade en påtagligt stark positiv dynamik.

EUR/SEK
EUR/SEK

Att börsen nu tangerar årshögsta är självklart inte negativt, men efter en snabb uppgångsfas de senaste två veckorna är marknaden överköpt och det mest hälsosamma och bästa för en fortsatt möjlig rörelse uppåt vore om börsen nu tog en paus, vilade lite på lagrarna gärna med en viss rekyl och efter en konsolidering ånyo började röra sig uppåt. Det är angenämt med en positiv börs men blir trenden för brant så blir uppgången mindre stabil och den kommande rekylen sannolikt mer kännbar.

I morgon (fredag) nås kulmen på rapportperioden för det tredje kvartalet med Atlas, Electrolux, SSAB och Volvo. Sedan återstår Assa Abloy och Alfa Laval på måndag och tisdag medan Securitas och Skanska inte behagar att rapportera förrän om två veckor. Oavsett vilken analysmetodik man använder sig av så ställs alla antaganden lätt på huvudet när bolagen rapporterar, vilket inte minst framgick av torsdagens börs med de synnerligen välanalyserade företagen ABB och Ericsson som vardera rörde sig runt fem procent, men åt helt olika håll! ABB bröt upp från sitt intervall och utmanar nu kursnivåerna från 2010 och 2011 medan Ericsson ramlade tillbaka ned i träskmarkerna och tangerar istället de kursnivåer som rådde för 10 år sedan i slutet av 2003!

Japan
Japan

Om vi ser på börsens interna dynamik så är det tveklöst bankerna, defensiva bolag som H&M, Telia och SCA samt sencykliska bolag som ABB som har dragit upp börsen till nytt årshögsta medan Ericsson och traditionell verkstad exklusive Atlas har agerat sänke. Även om det i skrivande stund återstår siffror från ett antal tungviktare så har rapportperioden både i Sverige men främst i USA överraskat åt det positiva hållet. Däremot är det tydligt att konjunkturåterhämtningen har svårt att få fäste och att det främst är låga räntor, finansiella stimulanser och minskad politisk risk som har drivit marknaden uppåt.

Innan vi drar slutsaster för vårt svenska vidkommande behöver vi som vanligt studera ett antal andra parametrar. Tvärtemot nästan samtliga analyser i början av året så visar den svenska kronan tydliga tecken på att försvagas istället för att stärkas mot Euron. Kronan har sedan september 2012 pendlat i ett intervall med 8,20 som botten och 8,80 som tak. Det som nu har hänt är att kursen envist har bitit sig fast i toppen av intervallet och visar därmed ett tydligt avvikande mönster jämfört med tidigare. Detta beteende brukar indikera en kraftsamling inför en kommande och ibland kraftfull rörelse. Med tanke på Eurons tilltagande styrka mot dollarn och Riksbankens mer duvaktiga ton avseende kommande räntehöjningar så blir vi sålunda inte förvånade om vi under hösten får betala nio kronor för en Euro. En sådan rörelse skulle påverka verkstadssektorn positivt med en fördelaktigare konkurrenssituation på den viktiga europeiska marknaden.

Tyskland
Tyskland

Bland börserna är det som tidigare Europa som är flockledaren och trenderna pekar på de flesta håll tydligt uppåt även om en överköpthet börjar infinna sig då t.ex. Tyskland nådde ”all time high” och årshögsta redan den sjuttonde september. Asien är stabilt, men upplever för närvarande en viss tröghet. Efter en trist period på nästan sex månader ser dock Japan intressant ut igen och verkar ladda för ett nytt försök uppåt. Detta är anmärkningsvärt då denna styrka inte är kopplad till en försvagning mot dollarn utan för första gången på mycket länge så stiger den Japanska börsen utan att vara valutadopad, vilket indikerar underliggande styrka och uppgångspotential. I USA är marknaden uppåtriktad, men lite trött på uppsidan efter snabb uppgång på grundval av minskad politisk oro och en ovanligt positiv rapportsäsong.

Bland råvarorna är oljeprisutvecklingen fortfarande lika spännande som stelnad sirap medan guld rör sig upp norrut och basmetallerna är stabila. De två världsledande aluminiumjättarna Alcoa och Norsk Hydro har dock efter en mycket lång tids dvala vaknat till liv på uppsidan på ett drastiskt sätt, och detta kan vara en indikation på att basmetaller är ett tillgångsslag som man bör ha ordentligt uppsikt över.

Torsdagens stängningskurs på den svenska börsen (OMXS30) blev 1298,60 och därmed kan den undre delen av vårt målintervall på 1300 -1320 punkter anses vara uppnått. Allt kan hända kursmässigt då flera viktiga rapporter återstår och börsen skulle härifrån kunna fortsätta rakt upp med 20 punkter till. Om marknaden istället stannar upp, samlar kraft, vädrar ut lite överköpthet och helst rekylerar något vågar vi bli mer positiva och ser istället vidare uppgång mot 1350 som fullt möjlig. Vi håller bägge scenarierna öppna under den kommande veckan och återkommer med en förnyad slutsats kommande torsdag

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto