Home > Veckorapport v.43 – Nya besked att vänta på onsdag

Veckorapport v.43 – Nya besked att vänta på onsdag

Stockholmsbörsen avslutade förra veckan stark och har därmed stigit 4 veckor i följd. Rapportsäsongen har nu dragit igång med full fart och ett flertal svenska storbolag har rapporterat för tredje kvartalet.

På söndagen presenterade Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel helgens EU-toppmötets resultat. Mötet som, till skillnad
från sina tidigare motsvarigheter, förväntades att en gång för alla leda till minskad oro över EU-zonens finansiella kris.

Nyckelfrågan för att lösa Greklands skuldkris var en uppgörelse för att stärka krisfonden EFSF. Enligt söndagens presskonferens var denna fråga inom räckhåll enligt Merkel. Således har inga konkreta beslut tagits men ledarna hoppas nå fram till en uppgörelse på onsdag.

Att köpa tid har varit politikernas bästa och dessvärre också enda åtgärd hittills. Risken är hög att man även denna gång kommer att skjuta de viktigaste besluten till början på november då G-20 mötet äger rum.

I veckan:

Måndag

 • EMU: PMI (prel) oktober kl 9.58
 • Caterpillar rapporterar före USA-börsernas öppning

Tisdag

 • Frankrike: hushållens förväntningar oktober kl 8.45
 • USA: hushållens konfidensindikator oktober kl 16.00
 • USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
 • Autoliv, Boliden SCA, Swedbank, Volvo rapporterar

Onsdag

 • USA: försäljning nya hem september kl 16.00
 • USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
 • Lundin Mining, PA Resources, Poolia, SHB, Swedish Match, Trelleborg rapporterar

Torsdag

 • Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk rapport kl 9.30 – BOJ: räntebesked
 • USA: BNP (prel) 3 kv kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
 • Abb, AstraZeneca, Eniro, Hexagon, SEB rapporterar

Fredag

 • Japan: KPI september kl 1.30
 • Japan: industriproduktion (prel) september kl 1.50
 • USA: Michiganindex (def) oktober kl 15.55
 • Assa Abloy, Electrolux, NCC, SSAB rapporterar

Sverige (OMXS30)

OMXS30 steg förra veckan marginellt och har nu stigit 4 veckor i följd. Vi har ingen anledning att revidera vår ståndpunkt då läget är tämligen oförändrat sedan förra veckorapport. Index befinner sig strax under taket av konsolideringsintervallet 850-970. MacD är på väg att bilda en köpsignal och Stochastics har vänt upp. Stänger vi ovanför 970 idag torde det av bara farten kunna ta sig upp mot medelvärdet vid 990 och kanske upp mot fyrsiffrigt. Den fulla potentialen är till 1 050. På nedsidan bevakas 932 och därefter 850.

USA (S&P 500)

S&P 500 gav oss en säljsignal i augusti i samband med fallet genom 1 250. Den naturliga nedsidan sträckte sig mot 1 100 – 1 120 och det var också dit index föll för att därefter konsolidera i sidled mellan intervallet 1 100 – 1 220. Index rörde under veckan kring motståndsnivån 1 230, och stängde veckan strax under. Det är just 1 230 som utgör en viktig nivå på uppsidan (sammanfaller även med MA-20). Skulle 1 230 brytas öppnas det upp för fortsatt uppgång först mot 1 250 och därefter till tidigare toppnivåer. I likhet med många aktieindex är Stochatstics fortfarande på låga nivåer.

Guld (GC 12-11)

Vi skev i föregående veckorapport att rekylen mot $1 680 kunde utnyttjas för att ta negativa positioner på kort sikt. Under förra veckan föll priset kraftigt även om en viss återhämtning skedde under fredagen. Trenden på kort sikt är fallande medan i ett längre perspektiv fortsatt stigande. Stochastics på veckobasis har nu fallit ner på lägre nivåer, vilket öppnar väg för högre pris på medellång sikt. Trots att dollarn fallit tillbaka de senaste veckorna har guldet inte ökat i den utsträckning som tillhör det. I veckan  är det det $1 680 på uppsidan och $1 600 på nedsidan som bevakas.

Olja (BRN 12-11)

Brentoljan inledde förra veckan i rött men återhämtade sig under slutet av veckan. Prisutvecklingen bestäms till stor del av frågan om lösningen av problemen i Europa, men även spekulationer om att Gadaffis död ska snabba på produktionsökningarna i Libyen har påverkar utvecklingen. Ser vi till veckodiagrammet befinner sig brentoljan vid taket av trendkanalen. Stochastics noteras vid 54 och nästa psykologiska nivå vi bör beakta återfinns vid $114-115 dollar per fat.

USD/SEK

USD/SEK vände som väntat ner vid den fallande motståndslinjen. Trenden på lång sikt är negativ och den senaste rekylen till motståndslinjen gav oss en säljsignal med en längre tidshorisont. Stochastics har vänt ner från ett överköpt tillstånd och pekar ner. Vi har tidigare skrivit att köp kan göras i omgångar i den rådande rekylen mot den starkt stigande trenden och detta gäller fortfarande.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto