Home > Veckorapport v. 44 – En rad nya köpsignaler

Veckorapport v. 44 – En rad nya köpsignaler

Stockholmsbörsen gick upp kraftigt under förra veckan och OMXS30 steg med hela 6,1 %. Det var framförallt uppgörelsen på EU-toppmötet som eldade på denna uppgång. Beslut om skuldnedskrivning för Grekland, en ökning av räddningsfonden EFSF till 1.000 miljarder euro och att man inför ett kapitalkrav på 9% på de europeiska bankerna ökade riskaptiten i Europa.

Även om det återstår oklarheter om detaljerna och genomförandet av åtgärderna så uppskattade de finansiella marknaderna det faktum att en uppgörelse överhuvudtaget kom till stånd.

Kina kommer också troligen sätta in pengar i EFSF, enligt uppgift 50-100 miljarder dollar, men kommer då ställa krav på motprestationer som att Europa slutar kritisera Kinas valutapolitik.

Under fredagen försämrades dock humöret något på de finansiella marknaderna, trots uppgifter från USA om ett ökat konsumentförtroende, då en Italiensk obligationsemission fick ett sämre mottagande än väntat.

Om vi bortser från tillfälliga lösningar och ser till ett längre perspektiv kan vi konstatera att hjulen snurrar allt långsammare men lågkonjunkturen ännu dröjer.

Börsbolagens rapporter har inte varit så dåliga som de värsta pessimisterna har befarat, särskilt bankerna, som kommit med bättre resultat än förväntat.

På valutamarknaden försvagades USA-dollarn förra veckan på grund av ökad riskaptit. Den svensk kronan har stärkts ca 20 öre relativt dollarn. På Riksbankens möte i torsdags beslöts som förväntat att hålla den svenska reporäntan oförändrad på 2,00 procent och att skruva ned räntebanan.

På råvarumarknaden upplevde kopparpriset förra veckan den största ökningen sedan 1986, och hos ädelmetallerna har guld och silver övergått i stigande kortsiktiga trender.

I veckan:

Måndag

 • Japan: industri-PMI oktober kl 0.15
 • Tyskland: detaljhandel september kl 8.00
 • EMU: arbetslöshet september kl 11.00
 • USA: Chicago inköpschefsindex oktober kl 14.45

Tisdag

 • Storbritannien: inköpschefsindex industrin oktober kl 10.30
 • Storbritannien: BNP (est) 3 kv kl 10.30
 • USA: ISM inköpschefsindex industrin oktober kl 15.00
 • USA: API veckovisa oljelager kl 21.30
 • Sandvik (kl 8.00), Seco Tools (kl 7.45) rapporterar

Onsdag

 • USA: Challenger, varselstatistik, oktober kl 12.30
 • USA: ADP, privat sysselsättning, oktober kl 13.15
 • USA: DOE veckovisa oljelager kl 15.30
 • Fed: Räntebesked kl 17.30

Torsdag

 • ECB: räntebesked kl 13.45
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 43 kl 13.30
 • Hufvudstaden, Skanska (kl 8.00) rapportera

Fredag

 • Tyskland: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) oktober kl 8.55
 • EMU: inköpschefsindex (def) tjänstesektorn oktober kl 10.00
 • EMU: PPI september kl 11.00
 • Tyskland: industriorder september kl 11.00
 • USA: sysselsättning oktober kl 13.30

Sverige (OMXS30)

OMXS30 steg förra veckan kraftigt och har nu stigit 5 veckor i följd. Indexet fick en kraftig köpsignal när det gick över 970 motståndet. Enligt diagrammen så ligger nu fältet fritt för en uppgång till i alla fall 1050 och OMXS30 rusade också nästan ända dit på några få dagar. Indexet stängde veckan på 1025. Närmaste viktiga stödnivå ligger nu på ca 970. Skulle indexet även orka bryta över 1050 motståndet så kan vi sikta på uppgångar till 1100 eller 1140. Som vi tidigare sagt så finns det dock risk att denna uppgång är ett bearmarket rally som tvärt kan brytas. Håll därför gärna ner positions storlekarna och flytta upp era stop losser successivt.

USA (S&P 500)

S&P 500 gav oss under förra veckan köpsignaler både på kort och lång sikt. Blankade positioner bör ha köps tillbaka vid etableringen ovanför 1 230. Index befinner sig nu ovanför medelvärdet på 200 dagar, vilket ökar sannolikheten att de längre trenderna ska övergå till stigande. Har man långa innehav på S&P 500 så föreslår vi att man flyttar upp stop lossen allt eftersom utvecklingen sker uppåt. Stop loss vid 1215 om man vill vara försiktig. Kan man ta lite mer risk så kan man ha stop lossen på 1184.

Guld (GC 12-11)

Guldet utvecklades positivt under förra veckan i kölvattnet av den ökade riskaptiten på världens marknader. Vi har nu högre bottnar och toppar i dagsdiagrammet och den kortsiktiga trenden har övergått till stigande. Eftersom trenderna är stigande på såväl lång och kort sikt, samt att kursen befinner sig ovanför MA-20 bör vi leta efter köptillfällen. Köp kan göras på rekyler där vi i första hand bevakar 1700-nivån som en potentiell vändningspunkt.

Silver (SI 12-11)

Silver föll kraftigt i september där marginalhöjningar och en dollarförstärkning påverkade prisbilden negativt. Efter att en Hammer bildades fick vi inte den återhämtning vi väntade oss utan ädelmetallen handlades i sidleds mot den kortsiktiga fallande trenden. Under förra veckan skedde ett utbrott vid $33 och kursstaplarna närmar sig nu ett större motståndsområde där toppar och bottnar sammanfaller, samt där MA-50 och MA-200 noteras. Man bör redan ligga i köpta positioner och nästa köptillfälle ges vid en rekyl ner mot $ 33 eller vid en stängning ovanför motståndsområdet.

Olja (BRN 12-11)

Brentoljan handlades oförändrat under veckan och spreaden mellan WTI och Brent är nu endast 17.16 dollar, vilket är den lägsta spreaden sedan 6 juli. Tekniskt sett har Brent skvalpat upp och ner kring taket av trendkanalen och har svårt att bestämma riktning. Den långa treden är stigande, men även den kortsiktiga trenden är stigande efter den kraftiga uppgången i oktober.  Kursstaplarna är etablerade ovanför samtliga medelvärden som är stigande, vilket ger oss att vi bör ligga med långa positioner.

USD/SEK

Dollarn försvagades mot den svenska kronan och euron under förra veckan då sentimentet i Europa förbättrades. Vi har under oktober legat i en stigande trend där köp varit aktuella. Nu har kursen fallit tillbaka och vänt den kortsiktiga trenden till fallande. Stop lossar har triggats och eventuellt nya blankade positioner har initierats. Valutaparet är kraftigt översålt, vilket ökar chansen för upprekyler. Således är trenden fallande och vi bör leta efter säljtillfällen.

SSAB

SSAB A fick köpsignaler då aktien under torsdagen gick över motsåndet vid 59 kr som vi skrev om i vår analys av SSAB A den 18 oktober. Efter fredagens rapport, som kom in klart bättre än väntat, så testade aktien till och med motståndsområdet vid 69 kr. Vi har nu stödområden kring 65 kr och 59 kr att bevaka, men chanserna är mycket goda att aktien kommer att kunna etablera sig över 69 kr och sedan även gå upp och testa motståndet vid ca 83 kr.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.