Home > Veckorapport v.45 – Återigen Grekland på agendan

Veckorapport v.45 – Återigen Grekland på agendan

Oktober månad visade sig vara en av de starkaste månaderna i modern historia för S&p 500. För att hitta lika stark månadsutveckling på S&P 500 får man blicka tillbaka mot 1987 och 1974. OMXS30 steg med hela 8,8 procent.

Effekterna av Greklands primärministers Papandreu beslut om att genomföra en folkomröstning beträffande det andra sparpaketet för landet, som fick investerarna att hastigt klicka på säljknappen, visade hur oberäknelig börsen blir när den inte längre styrs av fundamentala faktorer utan där politiken tar över. Volatiliteten blir extrem och kasten tvära.

Folkomröstningen styrdes av och Greklands socialistregering skall ersättas av en blocköverskridande koalitionsregering. Namnet på nästa premiärminister och vilka som får nyckelposterna i regeringen ska presenteras idag av avgående primärminister.

Vikten av att se över sina stop lossar och strikt hålla sig till sin strategi är avgörande i rådande marknadsklimat. Som läget ser ut nu är den höga volatiliteten sannolikt en verklighet som vi får lära oss att leva med framöver. Därför är det viktigt att inte behålla produkter med stor hävstång allt för länge då svängningarna gröper ur avkastning.

Under torsdagen sänkte ECB styrräntan med 25 räntepunkter till 1,25 %. Åtgärden kom som en överraskning för många marknadsaktörer som förväntats sig att ECB sänker styrräntorna nästa månad.

Under fredagen släpptes amerikansk jobbdata för oktober som visade på att arbetslösheten utanför jordbrukssektorn var mindre än väntat. Tidigare makroindikatorer visar på att den amerikanska recessionen ser ut att utebli/skjuts upp och att inbromsningen i Kina sker under kontrollerade former.

Händer i veckan

Måndag:
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: detaljhandel september kl 11.00
– Tyskland: industriproduktion september kl 12.00

Tisdag:
– Storbritannien: industriproduktion september kl 10.30
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Onsdag:
– Kina: KPI, PPI oktober kl 3.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Kina: industriproduktion, detaljhandel oktober

Torsdag:
– Frankrike: KPI oktober kl 7.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v44 kl 14.30

Fredag:
– Spanien: BNP (prel) 3 kv kl 9.00
– AF: arbetslöshet oktober kl 10.00
– Storbritannien: PPI oktober kl 10.30
– USA: Michigan-index (prel) november kl 15.55

Sverige (OMXS30)

OMXS30-index klättrade med rask takt upp mot motståndet 1 050 i slutet av oktober, men rekylerade ner till 1 140, varvid en återhämtning tog fart. Rörelser kring 100 punkter på två handelssessioner tillhör inte vanligheten, men är något måste anpassa våra strategier till. Vi anser inte längre att 970-nivån är viktig längre som stödnivå, utan det är framför allt den senaste botten vid 940 som är av stor vikt. Trenden på långsikt pekar ner medan de kortsiktiga trenderna är uppåtriktade. Är vi kortsiktiga kan rekyler ned användas för köp. I dagsläget är det för sent att gå in eftersom en uppgång inletts efter en den kraftiga rekylen i början av november.

USA (S&P 500)

I förra veckans veckorapport beskrevs den köpsignal som effektuerats när index stängt ovanför 1 260. Under veckan fick vi återslag mot den numera stödnivån 1 220 som agerade motstånd i det forna konsolideringsintervallet, varvid nya uppgångar inleddes. Index noteras ovanför MA-20 och MA-50, vilka pekar upp och definier de korta trenderna. Vi navigerar efter fortsatt uppgång så länge som inte index faller genom 1 220. Nya försök att etablera sig ovanför MA-200 är sannolika. Skulle index forcera toppen 1 290 – 1 300 siktar vi mot 1 345 – 1 355.

Guld (GC december)

Guldet inledde veckan med nya test på nedsidan, men MA-20 och MA-100 stod pall och ädelmetallen avslutade veckan högre. I oktober övergick den kortsiktiga trenden till stigande och kursstaplarna befinner sig nu ovanför samtliga glidande medeltal. Av denna anledning bör vi navigera efter fortsatt uppgång där närmaste hinder på vägen upp utgörs av 61,80 % Fib-nivå. En notering ovanför 61,80 % av senaste nedrekylen innebär att vi siktar på nästa nivå vid 76,40%-Fib. Köp kan göras på rekyler i den kortsiktiga upptrenden.

Silver (SI december)

Silver lyckades inte återhämta förra veckans initiala fall utan stängde veckan något lägre i mitten av den stigande trendkanalen. Den kortsiktiga trenden som definieras av MA-20 är uppåtriktad och momentumindikatorn har vänt ner från att varit överköpt. Det är som köpare vi ska agera och får vi en stängning ovanför oktobertoppen effektueras en köpsignal. Alternativet är att köpa på en rekyl ner mot den stigande trendlinjen. Ser vi till volymutvecklingen kan konstateras att de stora elefanterna varit borta ur handeln sedan den kraftiga korrigeringen i våras.

Koppar (HG december)

Kopparterminen ökade med hela 28 procent under hög volym inom loppet av 6 handelssessioner i slutet av oktober. Detta resulterade i att priset blev kortsiktigt överköpt och jämnviktspendlingen ”drog tillbaka” kursen ner. Det glidande medelvärdet på 20 dagar pekar upp och kursen brottas med medelvärdet på 50 dagar. Dagens notering befinner sig i neutralt område och köp blir först aktuellt vid återslag mot oktobertopper eller vid forcering av toppen som bildades i början av månaden.

USD/SEK

USD/SEK steg kraftigt under början av förra veckan i spåren av den tilltagande oron i Europa. Senare under veckan var handelsutveckling av sidledes karaktär. Uppgången skedde mot den fallande kortsiktiga trenden. Vi har sedan tidigare angett att köp varit aktuellt och det är först när kursen faller genom 6,30 som vi kan agera som säljare.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.