Home > Veckorapport v.46 – Regeringsbyten i stigande trend

Veckorapport v.46 – Regeringsbyten i stigande trend

Regeringsbyten befinner sig i en stigande trend i Europa. Efter att den politiska situationen är löst i Grekland ser det ut som att även Italien har funnit en lösning som ska ge ett ökat förtroende till marknaden.

Veckans ränterusningen i Italien satte skräck i finansmarknaderna. Rusningen speglade på det bristande förtroendet för landets ekonomiska situation. Räntorna låg på nivåer som tidigare tvingat länder att be om nödlån.

Jämför man Italiens statsskuld med tex. den amerikanska och japanska kan vi konstatera att de två senare har påtagligt högre statsskuld, men har en stor fördel av den egna valutan som gör det möjligt för länderna att agera penningpolitiskt.

Regeringsskiftet i Italien har bidragit med optimism på Asiens börser under måndagen. Till råga på allt kan vi lägga till Spanien som står inför nyval som skall hållas nästa helg.

På den svenska aktiemarknaden fick vi ett flertal köpsignaler under veckan. SCA steg kraftigt efter en storaffär under torsdagen och gav oss en köpsignal efter fredagens stängning ovanför motståndet 101 kr. Melker Schörling rekylerade ner mot stödet 132 kr, vilket gav oss möjlighet att komma in i den stigande kortsiktiga upptrenden.

På råvarumarknaden steg fick vi en kortsiktig köpsignal i guldet som sedan studsade upp. Kopparpriset föll under veckans början, men tillsammans med de flesta råvaror steg koppar under fredagen med stöd av ett allmänt positivt riskklimat.

Den kraftiga uppgången i WTI innebär att spreaden mot Brent har minskat betydligt, till drygt 15 dollar, från att i mitten av oktober ha noterat högsta nivåer på drygt 25 dollar.

Händer i veckan

Måndag:
– Japan: BNP (prel) 3 kv kl 0.50
– EMU: industriproduktion september kl 11.00

Tisdag:
– EMU: BNP (est) 3 kv kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
– USA: PPI oktober, detaljhandel oktober,  Empire Manufacturing index november kl 14.30
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Onsdag:
– Storbritannien: arbetslöshet oktober kl 10.30
– USA: KPI oktober kl 14.30
– USA: industriproduktion oktober kl 15.15
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Torsdag:
– EMU: produktion byggsektorn september kl 11.00
– USA: bostadsbyggande oktober kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v45 kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index november kl 16.00

Fredag:
– Tyskland: PPI oktober kl 8.00
– USA: ledande indikatorer oktober kl 16.00

Sverige (OMXS30)

OMXS30-index föll ner mot stödet kring 926 under torsdagen, studsade sedan upp, och avslutade veckan starkt, kring oförändrat jämfört med veckan innan. Vi behöver inte revidera vår ståndpunkt utan står fast vid att köpa på rekyler i upptrenden där nivån kring 926 är avgörande på nedsidan. Index befinner sig ovanför MA-20 och den kortsiktiga trenden (nån dag till några veckor) kan definieras som svagt stigande. På uppsidan är det framför allt toppen 993 som bevakas och därefter 1 037 följt av 1 050. På nedsidan är 926 avgörande och en etablering under nivån ger oss säljsignal där fallhöjden är relativt hög.

USA (S&P 500)

S&P 500 gav oss för andra veckan i rad ett falskt utbrott vid 1 260, därför vi nu anser nivån av mindre betydelse. Det gäller att använda sig att tajta stopp lossar vid utbrottsstrategier och positionerna ut sina ordrar, samt vara beredd på att snabbt byta riktning för att komma in i rådande trenden. Den kortsiktiga trenden är stigande (nån dag till några veckor) och det är köp på rekyler som gäller. Närmast på ovansidan bevakar vi förra veckans topp kring 1 278 och därefter den fallande trendlinjen. På nedsidan utgör 1 220 en viktig stödnivå.

Guld (GC december)

Guldet föll under veckan tillbaka mot $1 755, vilket gav oss möjlighet till att ta en kortsiktig lång position. I ett längre perspektiv befinner sig kursstaplarna högt upp i trenden vid taket av trendkanalen. Därför bör vi avvakta på en notering kring golvet av trendkanalen, alternativt en utbrott vid taket av den långsiktiga trendkanalen som är markerad med blå linjer. Tänk på att dollarn har en stor påverkan på guldet. Situationen i Europa som påverkar dollarn kommer ge stor kast i råvarorna.

Koppar (HG december)

Koppar som är en utmärkt bra indikator på hälsotillståndet i världsekonomin har återhämtat ca 40 procent av sensommaren kraftiga fall. Den långsiktiga trenden (ett till några år) är fortfarande fallande men på kort sikt övergick trenden till positiv i slutet av oktober. Under förra veckan rekylerade priset mot den stigande trenden och gav oss möjlighet att köpa. På uppsidan bevakas den fallande motståndslinjen som förbinder ett flertal toppar. På nedsidan är det oktoberbottnarna som utgör närmaste stöd. Ett fall genom nivån effektuerar säljsignal.

USD/SEK

USD/SEK befinner sig i en neutral trend på lång sikt (ett till något år) enligt det glidande medeltalet på 200 dagar. I ett kortare perspektiv har MacD gett oss en köpsignal och kursen befinner sig mellan intervallet 6,30 och 7,00. I dagsläget är det svårbedömt och vi bör avvakta utbrott i någon av riktningarna för att agera.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto