Home > Veckorapport v.48 – Uppgång att vänta när veckan inleds

Veckorapport v.48 – Uppgång att vänta när veckan inleds

Större delen av förra veckan präglades av fallande kurser på Stockholmsbörsen, men under fredagen stängde OMXS30-index i positivt territorium. Under måndagsmorgonen stiger aktiemarknaderna i Asien och de europeiska terminerna pekar på en uppstuds när veckan inleds. 

Svängningarna har varit fortsatt stora det vore en tydlig underdrift att påstå att den svenska börsen varit lättprognosticerad under hösten. Den oberäkneliga komponenten europeiska och amerikanska politiker som kryddar anrättningen med en rejäl dos börspsykologi ger en utmanande cocktail att hantera.

Korrelationen mellan de olika marknaderna befinner sig i trender precis som de olika tillgångsslagen. Att skydda sin aktieportfölj med guld under hösten har inte varit lika gynnsamt som tidigare. Trenderna är fortsatt stigande i ädelmetallen men långsiktiga momentumindikatorer pekar på att uppgångstakten inte kommer vara lika rask som tidigare.

I spåret av turbulensen i Europa har kapitalet istället flödat över Atlanten till den amerikanska dollarn och amerikanska statspapper i brist på ”bättre” alternativ. I diagrammet till höger illustreras sambanden mellan guldterminen med leverans i december, OMXS30-index och Dollar-index (dollar mot en korg av utländska valutor).

Bland råvarorna såg vi breda nedgångar under föregående vecka i kölvattnet av de negativa framtidsutsikterna. Under morgonen ser vi ökad optimism och kapital flöda till råvarumarknaden där de flesta råvarukontrakt noteras med positiva förtecken.

Denna vecka kommer fokus fortsätta blickas mot räntemarknaden som annars i goda tider är lika upphetsande som TV:ns myrornas krig. Belgien, Italien, Spanien och Frankrike kommer tillsammans utfärda obligationer upp till 19,5 miljarder euro. På fredag rapporteras viktig amerikansk jobbdata för november.

Händer i veckan

Måndag: USA: försäljning nya bostäder oktober kl 16.00, Tyskland: KPI (prel) november

Tisdag: USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00, USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Onsdag: USA: ADP:s sysselsättningsdata privat sektor i november kl 14.15, USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader, 3kv kl 14.30, USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Torsdag: USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30, USA: ISM inköpschefsindex industrin november kl 16.00, – USA: bygginvesteringar oktober kl 16.00

Fredag: USA: sysselsättning november kl 14.30

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 har nu fallit sju dagar i rad vilket är den längsta nedgången på fyra månader. Efter fallet genom stödlinjen i den symmetriska triangeln den 16:de november tilltog nedgångstakten. Stochastics blinkar översålt och vägen är relativt fri ner mot 1 120. Den långsiktiga trenden som definieras med MA-200 och den kortsiktiga trenden som illustreras med MA-20 pekar söderut och vägleder oss att leta säljtillfällen. Det utsträckta läget i index innebär att vi ska invänta en upprekyl innan vi kan agera som säljare. Närmaste motstånd finns vid 1 190 och därefter 1 220. I ett långsiktigare perspektiv behövs 1 295 passeras för att vi ska bli mer optimistiska. Ett fall genom oktoberbotten effektueras en säljsignal på längre sikt.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 avslutade veckan med positivt förtecken men föll med 5,5 procent under veckan som helhet. När index stängde under stödet 926 effektuerades en säljsignal och då utlöstes även vår stop loss. Enligt vår strategi bör därför eventuella innehav vara avvecklade. Säljsignalerna pekar på en nedgång till stödnivåerna kring ca 850 och ca 833. Både vår långa trendindikator, 200 dagars medeltalskurvan, och vår korta trendindikator, 20 dagars medeltalskurvan, är nu nedåtriktade. Index är kraftigt översålt och vi kan vänta oss en uppåtrekyl inom den nedåtgående trenden. Närmaste motstånd utgörs av 926 följt av 993. Under dagen kommer vi publicera en mer utförlig analys av OMXS30 med strategiförslag.

Analys Guld (GC december)

Guldet är nu lika lätt att handla som vilken svensk aktie som helst. Genom olika typer av certifikat, CFDs eller ETF:er kan man ta position i guldet. Vissa har spotpriset som underliggande men de flesta produkter använder sig av terminen (se diagram till höger). Ädelmetallen har rekylerat mot den stigande trenden och ska man välja sida är det köpsidan man ska befinna sig på på några veckors sikt. Nästa köpsignal ges när index passerat den tidigare toppen vid den psykologiska $1 800-nivån. På nedsidan är det oktoberbotten vid $1 600 som utgör närmaste viktiga stöd. En punktering av nivån ger oss möjlighet att agera som säljare.

Ericsson B

Ericsson har under hösten haft en minde upphetsande utveckling där både optimister och pessimister har lätt att hålla sig för skratt. Under hösten har aktien befunnit sig i en konsolideringsfas. Man bör köpa tillbaka eventuellt blankade positioner om vi går över 75 kr. Vill man vara extra försiktig så gör man det redan om 72,2 kr passeras. Nettoköper man aktien på sådana köpsignaler rekommenderas en stop loss på 68 kr. Är man mer riskbenägen kan man också köpa aktien om aktien närmar sig stödet vid 61,75 kr.

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.