Home > Veckorapport v.49 – EU-toppmötet i fokus

Veckorapport v.49 – EU-toppmötet i fokus

Aktiemarknaden avancerade uppåt i veckan i en stark motreaktion till fallet veckan innan. Under veckan kan vi vänta oss fortsatt tvära kast på marknaden och EU-toppmöte på torsdag. 

Onsdagens starka uppgång på närmare fem procent skedde i spåren av bra amerikansk jobbstatistik och uppgifter om en enad centralbanksinsats för att säkra likviditeten i det finansiella systemet. Insatserna skedde när världsindexen var extremt översålda vilket gav extra skjuts till uppgången.

Glädjelyftet indikerar att positiva nyheter biter sig fast och många aktörer är rädda att inte delta i uppgångsfaserna vilket syntes på handelsvolymerna.

Mot slutet av veckan började många av världens börser närma sig överköpta tillstånd och utmanade tidigare toppar. Den tyska marknaden har under året utvecklats mer stabilt än den svenska och denna positiva divergens kvarstår. Således utmanar den tyska börsen psykologiska nivåer som kan innebära att nyheter tolkas allt sämre och påverkar sentimentet negativt.

Mycket elände är diskonterat i börsen och sentimentet pendlar kring makroekonomiska svängningar.

På torsdag träffas politikerna i EU för ett toppmöte. Tyskland och Frankrike är fortfarande delade. Tyskland kräver förändringar i EU-fördragen som skulle ge ökad makt för Bryssel att övervaka och granska nationella budgetar. Frankrike vill begränsa fördragsförändringar till euromedlemmarna och behålla mer nationellt budgetansvar.

Vi kan vänta oss en fortsatt slagit marknad och istället för att ge sig på en prognostisering av den kommande utvecklingen låter vi istället marknaden välja riktning och vi följer den rådande trenden. I dagens klimat med snabba och tvära kast gäller det som alltid att vara stringent med sin stop loss hantering och snabbt kunna byta riktning.

Händer i veckan

  • Måndag: EMU: detaljhandel oktober kl 11.00, USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn november kl 16.00, USA: industriorder november kl 16.00
  • Tisdag: USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45, USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
  • Onsdag: Tyskland: industriproduktion oktober kl 12.00, USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
  • Torsdag: Clas Ohlson rapport kl 8.00, USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckosiffra kl 14.30, ECB: räntebesked kl 13.45, EU: toppmöte inleds kl 19.30
  • Fredag: Kina: KPI, PPI,industriproduktion, detaljhandel, fasta investeringar november kl 3.00, USA: handelsbalans oktober kl 14.30

S&P 500

S&P 500 befinner sig på en oförändrad nivå sen årsskiftet trots den skuldkris som gäckat marknaden. En svagare dollar som gynnade exportmarknaden bidrog till en stark aktiemarknad i början av året. I en v-formad rörelse lyckades index under föregående vecka återhämta fallet från veckan innan.

Mönstret som tidigare var bearish har blivit mer optimistiskt och den kortsiktiga trenden har övergått till oregelbunden. Således har S&P500 kommit upp till överköpta nivåer och närmar sig viktiga nivåer på uppsidan vilket ökar sannolikheten för en motreaktion.

För att få tillförlitliga köpsignaler behövs motstånden passeras och där är vi inte ännu. Närmast på nedsidan är det novemberbotten vid 1 157 som utgör en viktigt nivå och därefter 1 100.

OMXS30

OMXS30 har under året haft en mindre lyckad utveckling jämfört med de amerikanska börserna och även den tyska för den delen. Som en liten öppen ekonomi påverkas vi oerhört mycket av omvärlden och en starkare krona har påverkat flera indextunga bolag negativt.

Precis som de flesta världsindex börjar OMXS30 komma upp i överköpta nivåer. Eftersom index utmanar tidigare topp är tajmingen för köp inte fördelaktig då risken är för stor. Dvs. avståndet är för långt till en naturlig stop loss strax under tidigare botten.

Säljsignal med ett längre tidsperspektiv ges när index underskrider 850-830 och köpsignal ges när index passerar oktobertoppen kring 1 037. På uppsidan behövs 1 140 tas ut för att vi ska bli mer optimistiska i det längre perspektivet.

Analys DAX

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy ska träffas på måndagen i syfte att försöka komma överens om en gemensam hållning inför EU-toppmötet i veckan.

DAX-index steg under veckan mot den fallande kortsiktiga trenden som nu är på väg att övergå till positiv. Index har tagit sig upp till en psykologisk nivå som kan komma att utgöra motstånd.

Får vi en stängning ovanför motståndsnivå siktar vi mot oktobertoppen kring 6 400. Eftersom index är utsträckt efter den senaste uppgångsfasen bör köp göras på dipparna.

Guld (GC februari)

Guldet fann som väntat stöd och stärktes under veckan som gick. Samtliga trender pekar upp och en lämplig strategi är att köpa på dipparna för att komma in i den rådande upptrenden till ett bra pris.

På dagens notering avvaktar vi köp eftersom ädelmetallen utmanar tidigare topp. Köpsignal får vi först när kursen fallit tillbaka till 1 700-nivån som sammanfaller med den stigande trendlinjen. Utbrottshandlare får köpsignal när kursen forcerar $1 800, gärna med tilltagande handelsvolym.

Silver (SI februari)

Silver fortsatte att utvecklas i sidledes under veckan. I brist på en tydlig trend bör vi sitter på avbytarbänken tills vi ser mer beslutsamhet.

Ädelmetallen befann sig under hösten inom en stigande trendkanal. De som köpte på den senaste rekylen bör stänga sina positioner ifall kursen faller genom novemberbotten (markerad i diagrammet).

Det är först när kursen etableras ovanför toppnoteringarna i november strax under $36,00 som köpsignal ges. På nedsidan bevakas novemberbotten kring $30,70.

Olja (BRN februari)

Råoljan har varit fortsatt stark och fick under veckan stöd av positiva makrofaktorer. På uppsidan bidrog även geopolitisk oro i Iran, som är Opecs näst största producent med att påverka prisbilden positivt.

Ser vi tekniskt på Brent som steg med 2,9 procent under veckan kan vi konstatera att köpt gäller när utbrott sker vid motståndet. I ett längre perspektiv faller säljsignaler på plats vid punktering av den stigande trendlinjen.

USD/SEK

USD/SEK föll under veckan efter misslyckat försök att forcera en tidigare topp. Den lägre dollarn påverkade råvarorna positivt då de dollarnoterade råvarukontrakten blir billigare i utlandet.

På uppsidan utgör 7-nivån ett starkt motstånd. Lyckas köparna forcera nivån blir det aktuellt för köp. På nedsidan är det 6,30 som hamnar under bevakning.

 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto