Home > Veckorapport v.5 – Rapportfloden fortsätter flöda

Veckorapport v.5 – Rapportfloden fortsätter flöda

Stockholmsbörsen gick upp med marginellt under förra veckan och OMXS30 steg med 0,8% vilket gör att indexet hittills i år gått upp med 5,4%. Under veckan har bolagsrapporterna börjat strömma in.

Veckans rysare var Ericsson som kom med en stor rapportbesvikelse. Resultatet blev 1,8 miljarder kronor istället för förväntade 6 miljader det fjärde kvartalet. Dessutom hade företaget inte vinstvarnat innan så detta blev en förtroendechock för marknaden. Ericssons B-aktie rasade 14% under onsdagen och fick då också en kraftig säljsignal enligt den tekniska analysen. Läs mer i vår analys av Ericsson B.

En annan viktig rapport var SKF:s som gav en viktig indikation på industrikonjukturen. SKF:s resultat blev en liten besvikelse men däremot gladde bolaget marknaden med att utsikterna för det första kvartalet var ljusare än många hade befarat. Detta höjde aktiekurserna i framförallt de cykliska aktierna som redan tidigare i år gått väldigt starkt på börsen.

I veckan kommer bland annat Atlas Copco (tisdag), Sandvik (onsdag), Electrolux (torsdag) och Volvo (fredag) med sina rapporter. Då får vi se om den ljusa konjukturbilden som vi fick från SKF består.

I politiken var det stora att det största oppositionspartiet i Sverige, socialdemokraterna bytte ledare till Stefan Löfven. Här kan börsen se fram emot en omsvängning av både Europa politiken och näringslivspolitiken till en för aktiemarknaderna mer långsiktigt realistisk politik. Det kan nog lugna en del långsiktiga placerare. Sedan har i och för sig Stefan Löfven redan hunnit hyllats av både näringslivsledare och av Anders Borg så vi får väl se hur länge han lyckas hålla ihop sitt parti.

På statistikfronten kom bland annat BNP i USA förra veckan. BNP ökade under fjärdekvartalet med 1,8% i årstakt vilket var något lägre än väntat. Dessutom så drevs mycket av tillväxten av en ökad lagerutbyggnad.

På den internationella fronten har under vecka förhandlingarna om Greklands skuldavskrivning pågått utan att något resultat ännu presenterats inför det extra insatta eurozons toppmötet som ska hålls nu under måndagen. Där ska man försöka få till en överenskommelse mellan samtliga EU-länder utom Storbritanien om en finanspakt som innebär striktare budgetregler i de länder som har euro som valuta.

Fem länder, Spanien, Belgien, Italien, Slovenien och Cypern, har också nedgraderas av Fitch. Troligtvis får allt detta inte något större genomslag på de finansiella marknaderna då man nu den senaste tiden inte brytt sig så särskilt om negativa nyheter. Detta till skillnad från i höstas då alla liknande nyheter fick börserna att skaka.

På valutamarknaderna har det också varit relativt lugnt under veckan. USD/SEK handlas nu på 6,7704 vilket inte innebär några större förändringar. Däremot har EUR/SEK har gått upp till 8,9204, vilket är upp en uppgång med ca 16 öre den senaste veckan.

OMXS30

OMXS30 ligger i en kortsiktig uppåtgående trend. Indexet står nu och slår emot ett viktigt motståndsområde vid ca 1 050. Skull indexet orka bryta över 1 050 kan vi få en ketchupeffekt. Den skulle relativt snabbt kunna föra upp OMXS30 till 1 100-1 140 som är vårt målområde för denna uppgång.

OMXS30 har en uppåtgående trendlinje som ger stöd vid ca 1 020. Under det har vi också en viktig stödnivå vid 993. Indexet är överköpt enligt Stochastic-indikatorn men kan så vara under en längre tid i och med att indexet befinner sig i en stark trend.

S&P 500

De amerikanska börserna haren en ganska lugn vecka där exempelvis S&P 500 gått upp ytterst marginellt. Indexet ligger däremot fortfarande i en uppåtgående trend som ser ut att ta indexet upp till förra årets toppnivåer kring 1 370. Skulle indexet däremot mot förmodan gå under stödet vid 1 295 så får vi en säljsignal som varnar för att toppen kan vara nådd för den här gången.

Guldet

Guldet fick i veckan en köpsignal när det gick över ett motstånd som kom bland annat från en nedåtgående trendlinje. Vi fick då en relativt kraftig uppåtrörelse som hämtat kraft från täckningsköp av de aktörer som legat för nedgång i den tidigare nedåtgående marknaden. Vi kan nu få en rekylrörelse ned mot området för köpsignalen vid ca 1 680, som nu utgör ett stöd. Detta skulle kunna vara ett intressant köptillfälle. Sätt i så fall en stop loss strax under stödet vid 1 680. Sikta på 1 900.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.