Home > Veckorapport v15: ”Handskakning med verkligheten…!”

Veckorapport v15: ”Handskakning med verkligheten…!”

Denna vecka publicerar vi en kortare och tidigarelagd veckorapport och kommande vecka utgår rapporten med hänsyn till Långfredagen. Därefter är vi som vanligt tillbaka med ett utförligt marknadsbrev varje fredag här på Tradingportalen.

Du har väl inte missat dagens mycket populära morgonrapport!

Den stora händelsen rent kursmässigt den senaste veckan var den snabba och markanta nedgången på Nasdaq som fortplantade sig till den breda USA-marknaden och sedan till resten av världens börser. Större nedgångar har en tydlig tendens att börja tvärt och oväntat och förändra stämningsläget på marknaden. Om en negativ stämning får grepp om placerarna blir denna svår att bryta och nedgång föder då lätt förnyad nedgång. Vi blev vaksamma, men inte överdrivet oroliga över tappet för teknikaktierna då vi inte kunde avläsa samma mönster på de europeiska börserna. Även där rekylerade kurserna men i form av hälsosamma rekyler som neutraliserade det överköpta kursläget. I Sverige har det indexmässigt inte varit några större förändringar den senaste tiden, men detta innebär ingalunda att vi har haft en tråkig börs. Framförallt så har verkstadssektorn visat styrka där en av börsens verkliga tungviktare, dvs. Atlas Copco med kraft och volym gick upp till ”all time high”. Denna uppgång drog med sig de flesta övriga cykliska bolag medan framförallt H&M och till viss del har bank har agerat motvikt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

På tisdag den 15/4 börjar den svenska rapportsäsongen och först ut, som alltid, är SKF. Bara härom veckan framkom vad som kan tolkas som milda och inofficiella vinstvarningar från både Atlas och SKF, men efter ett par dagars nedställ tvärvände istället kurserna uppåt och SKF:s rapport emotses därmed med osedvanligt stort intresse. Rapportperioden är det tillfälle då marknaden skakar hand med verkligheten och precis oavsett hur läget är före rapporterna kan ny information förändra bilden momentant, varför denna period är notoriskt svårprognosticerad.  Med dagens värdering är det upp till bevis för framförallt de konjunkturkänsliga bolagen och det finns ingen större fördragsamhet eller beredskap för negativa överraskningar. Efter den oväntat mjuka hållningen från den amerikanska centralbanken under onsdag kväll och efter granskning av marknadernas beteende och psykologi är vi dock fortsatt försiktigt positiva och liksom tidigare tror vi att börsen kraftsamlar för att bryta över februaritopparna med en efterföljande uppgångsfas som följd. Ribban ligger sålunda kvar på 1420 till 1450 punkter (OMXS30 nu 1366) med brasklappen att scenariot kan förändras om rapportperioden blir en besvikelse.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

OMX v15
OMX v15
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto