Home > Veckorapport v16: ”Motstridiga signaler på börsen…!”

Veckorapport v16: ”Motstridiga signaler på börsen…!”

Vi var relativt positiva till börsutvecklingen i föregående publikation, men har nu blivit försiktigare i vår hållning då börsens försök att bryta upp till årshögsta misslyckades. USA skakade till ordentligt under några dagars tid, aggressionerna tilltar i Ukraina, Europabörserna vinglar och SKF har inlett rapportsäsongen med att göra marknaden besviken. Den svenska börsen (OMXS30) tappade därför 4% och balanserar nu på botten av sitt tradingintervall samtidigt som den långsiktigt positiva trenden är intakt. Detta gör bilden svårtolkad och vi utesluter inte fortsatt svaghet samtidigt som detta scenario inte är någon självklarhet.

Studerar vi de globala börserna så har Ryssland fått en knäck på nedsidan och vi har ingen brådska att gå på köpsidan. Japan fladdrar utan klar riktning liksom Kina. Indien, Hong Kong och Sydkorea ser däremot betydligt bättre ut. Den plötsliga nedgången i USA har bytt skepnad och den breda marknaden har tagit tillbaka större delen av nedgången, men den underliggande trenden har förlorat i spänst och den amerikanska börsen rör sig nu mer sidledes än uppåt. I Europa ser vi samma mönster och beteende. Liksom i USA och Sverige misslyckades även här försöket att bryta upp till nya höjder och marknaden föll tillbaka in i det tradingintervall som varit rådande sedan slutet av 2013. Tyskland har bytt funktion från draglok till ankare och hämmar börsutvecklingen i Europa mycket beroende på landets omfattande affärsförbindelser med Ryssland.

I Sverige börjar rapportsäsongen på allvar först efter påsk med Ericsson, Stora, Telia, Eniro, JM, Trelleborg, Electrolux, Sandvik, SEB och Volvo. Börsen har tagit SKF:s siffror med ro och istället är det just verkstadssektorn som står för styrkan och stabiliteten på börsen. ABB, Atlas, Electrolux, Sandvik, Trelleborg och inte minst Volvo drar till sig kapital som istället roterar ut från storbankerna. USA har kommit längre i rapportfloden och dagens siffror från Morgan Stanley, General Electric och Honeywell ger denna marknad eldundersstöd.

Sammanfattningsvis finns det motstridiga signaler om hur den kommande börsutvecklingen i Sverige ska gestalta sig. Vi vill gärna ha en tydlig ståndpunkt, men med den kommande veckas rapportflod vore detta smått dumdristigt utan vi låter bilden klarna, dammet får lägga sig och vi återkommer med en klar åsikt i nästa publikation.

(Denna vecka publicerar vi ett kortfattat veckobrev med hänsyn till Påsken)

Veckorapport v16Motstridiga signaler på börsen
Veckorapport v16Motstridiga signaler på börsen
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto