Home > Veckorapport v22: ”Börser, guld och koppar i harmoni…”

Veckorapport v22: ”Börser, guld och koppar i harmoni…”

Den visuella bilden avseende den globala börsutvecklingen ser ovanligt bra ut för närvarande samtidigt som värderingen befinner sig på en utmanande nivå. Detta är dock inget nytt läge utan ovanstående motstridiga fråga har legat på bordet i över ett års tid.

OMX
OMX

När marknaderna i USA och Europa skakade till i mitten på april spred sig mycket snabbt uppfattningen att nu (äntligen) så skulle marknaderna få sig en ordentlig knäck på nedsidan och den frustration som många pessimistiska aktörer kände skulle äntligen få sitt fulla utlopp. Nej, det är ingen raljans ovan. Vi blev själva tydligt skeptiska i samband med aprilsättningen och ökade beredskapen för en nedgångsfas på börsen.

Uppgångar har en tendens att vara under långa tidsperioder och gå relativt långsamt (förutom i slutfasen då euforin gör sig gällande) medan nedgångar kan komma som en blixt från en klar himmel och ske så snabbt att flera års uppgång sopas bort under lika många månaders nedgång.

Ska detta veckobrev nu utmynna i en plötslig kovändning från optimism till pessimism? Nej, så är inte fallet utan vi vill bara lyfta fram att en positiv tolkning av psykologin på marknaden inte är detsamma som en naiv uppfattning om en ständigt stigande börs. När det råder motstridiga signaler väljer vi dock att agera i enlighet med marknadernas beteende, men är angelägna om att ha ett öppet sinne och försöka studera utvecklingen utan skygglappar för att i möjligaste mån undvika att fastna i inkörda och bekväma spår.

DAX
DAX

Föregående vecka lyfte vi fram den positiva utvecklingen på den tekniktunga Nasdaqbörsen i USA och för det amerikanska småbolagsindexet Russel 2000 som skäl för en fortsatt positiv syn på börsutvecklingen.

Den tidigare nedgången inom dessa två sektorer har tidigare utgjort två av de starkaste skälen för en negativ börsprognos avseende USA, men både Russel och i ännu högre grad Nasdaq indikerar fortsatt uppgång från nuvarande nivåer och detta sker i harmoni med att den breda amerikanska marknaden har brutit upp till årshögsta.

Även i Europa är mönstret tydligt positivt. Tyskland har sin vana trogen tagit på sig ledarrollen och efter tionde försöket (!) att passera toppnivån från januari lyckades äntligen detta med besked i början av denna vecka.

Frankrike har följt efter medan Storbritannien ligger i startgropen tillsammans med Spanien. Italien som före EU-valet var det svaga kortet har kommit tillbaka med besked och Europa som helhet förefaller vara på väg mot högre höjder.

Ryssland har som väntat mött motstånd när över två års överhängande utbud ska forceras och att Indien tappat lite tempo efter valeuforin är också helt enligt plan. Hong Kong och Sydkorea ser däremot mer intressanta ut än på länge medan Kina är förfärligt tråkigt.

Vi har dock en förkärlek för riktigt tråkiga börser för när väl bottenfasen till slut är genomliden är potentialen på uppsidan desto större. Vi förordar inte Kina i dagsläget, men vill lägga in en mental brasklapp för en möjlig kommande utveckling.

Guld
Guld

På råvarusidan ser vi klart spännande tendenser som stöder vårt positiva scenario dvs. guld drar sig nedåt med koppar går åt motsatt håll. Guldet har under några veckors tid pendlat inom ett snävt prisintervall och varje försöka att bryta ut uppåt har mötts av ett tydligt säljtryck, vilket indikerat att utbudssidan haft ett klart övertag.

Det är därför inte förvånande utan snarast enligt prognos att utbrottet kom på nedsidan. Att efterfrågenivån vid 1280 dollar skulle brytas lika lätt som skör grafit var dock något överraskande. Vi tror dock inte på något ras för guldet utan mer att det fortsätter röra sig sidledes med en negativ tendens.

Det kraftiga prisfallet för koppar på 10 % under mars månad var sannolikt den sista fasen i den utförslöpa som har pågått i över tre års tid. Efter en studs uppåt från årslägsta var priset stabilt i en månads tid och pendlade inom ett mycket snävt intervall mellan 6600 till 6700 dollar. Utbrottet från denna nivå gav en uppgång till 6800.

Styrkan i den efterföljande rekylen gjorde oss lite bekymrade, men den var snabbt avklarad och kopparpriset har nu nått vår första målnivå om närmare 7000 dollar. Ovanför denna nivå finns det dock en robust barriär av utbud som måste forceras innan koppar på allvar kan sätta fart uppåt.

Det var länge sedan guldpriset såg lika trist ut som nu medan kopparpriset inte har sett så intressant ut sedan 2011. Guld är en tillflyktsvaluta med koppar är en konjunkturindikator och även om man inte får dra för långtgående slutsatser harmonierar denna utveckling väl med att den kinesiska ekonomin äntligen visar smärre indikationer på röra sig åt rätt håll.

Koppar
Koppar

Den svenska börsen valde att springa lite före USA och Europa och det är därför naturligt att Sverige konsoliderat och dragit sig aningen nedåt medan de stora börserna kursmässigt har kommit i fatt.

Det kan mycket väl vara så att den svenska börsen behöver ytterligare paus innan köparna visar framfötterna, men med bankerna, de klassiska stora verkstadsbolagen, skog, stål samt Ericsson och H&M i positiv tendens är vi fortsatt bekväma med vår positiva inställningen till börsen.

Vi vet inte om det är tredje eller fjärde gången som vi upprepar samma prognos, dvs. en sannolik uppgång för index (OMXS30) till 1420 -1450 punkter.  (nu 1397), men denna är fortfarande intakt med den skillnaden att vi nu siktar på den övre delen av prognosintervallet

Kommande vecka (23) gör vi ett kort uppehåll i utgivningen, men återkommer redan igen vecka 24.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto