Home > Veckorapport v27: ”Dags för en positiv sommarbörs!?”

Veckorapport v27: ”Dags för en positiv sommarbörs!?”

Idag lämnar Europeiska Centralbanken och Bank of England räntebesked, på fredag kommer viktig sysselsättningsstatistik från USA samtidigt som rapportsäsongen i Sverige smygstartar redan i morgon med Fabege medan Alcoa som vanligt är först ut i USA med rapport på måndag kväll.

Crescendot för Sveriges del kommer dock först vecka 29 i mitten på juli då 95 svenska bolag presenterar sina siffror. Erfarenhetsmässigt är rapportperioder notoriskt svårprognosticerade, men vi betraktar de kommande veckorna med en försiktigt positiv underton.

Den långsiktiga positiva börstrenden är fortfarande intakt samtidigt som den kortsiktigt negativa börstrenden än så länge har kommandot. Under innevarande år så har den svenska börsen haft ett ”golv” runt 1155 punkter på index.Denna nivå bröts nedåt i samband med oro för centralbankernas agerande och börsen föll ändå till 1109 punkter, men efter en rekyl uppåt så befinner sig ånyo börsen vid denna signifikanta psykologiska nivå och stängde i onsdags på 1154,51.

Den nivå som tidigare var ett ”golv” (stöd) fungerar nu istället som ett ”tak” (motstånd). Både tisdagen och onsdagen inleddes med tydligt fallande kurser, men slutade på marginella minus, vilket indikerar att köparna nu vågar trotsa de senaste veckornas negativa klimat.

Om vi studerar de internationella börserna så har Asien (ex. Japan) i år haft en påtagligt negativ utveckling där t.ex. Hong Kong har fallit med 19% sedan toppen i februari, men som nu tillsammans med flera andra asiatiska börser börjar indikera att nedgången kan vara över. USA har som vanligt visat en nästan osannolik motståndskraft medan Europas börsutveckling är snarlik den svenska.

Vi tror att de två senaste nedgångsdagarna har skakat ut det ”nervösa kapitalet” från börsen. Med hänsyn till att verkstadsbolagens kurser dessutom är påtagligt pressade inför de kommande rapporterna gör detta att vi vågar vara försiktigt optimistiska och ser en god sannolikhet för en positiv sommarbörs.

Att peka med hela handen med stundande rapportsäsong i antågande låter sig dock inte göras utan vi sätter vår första målkurs för börsindex (OMXS30) till 1200 punkter och får sedan på nytt utvärdera läget när siffrorna för andra kvartalet börjar rulla in.

Sverige
Sverige
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto