Home > Veckorapport v29: ”God möjlighet för stigande kurser…”

Veckorapport v29: ”God möjlighet för stigande kurser…”

Vi noterade för två veckor sedan att den långsiktigt positiva börstrenden fortfarande var intakt samtidigt som den kortsiktigt negativa börstrenden än så länge hade kommandot. Vi var dock vara försiktigt optimistiska och såg en god sannolikhet för en positiv sommarbörs och satte en första målkurs för börsindex (OMXS30) till 1200 punkter.

Återhämtningen blev både starkare och snabbare än vad vi vågat hoppas på och målkursen nåddes redan efter en dryg vecka och index fortsatte sedan av bara farten upp till 1220 punkter. Här har marknaden bitit sig fast under de senaste sex dagarna medan den försöker utvärdera resultaten för Q2 och komma underfund med om dessa är tillräckligt bra för att ta ett nytt steg uppåt. Peaken på rapportsäsongen nås i dag (fredag) då över 30 bolag rapporterar sina resultat och sedan återstår några få men viktiga eftersläntrare som Trelleborg, Volvo och ABB kommande vecka.

Fram till och med torsdag fanns det inte en markant med dock en positiv underton i rapporterna där efterfrågan inom framförallt industrin och fordonsverksamheten har stabiliserats även om konjunkturen ännu inte har tagit fart. Om vi vidgar blicken utanför Sverige kan vi konstatera att

USA-börsen ännu en gång visar en förbluffande styrka med en ”all time high” notering så sent som under nattens handel. Med två tredjedelar av rapporterna bättre än väntat, kontinuerligt bättre makrosiffror, en dragning nedåt på långräntorna och en påtagligt minskad rädsla för tillbakadragna finansiella stimulanser så har marknaden fått en cocktailblandning som fallit placerarna ovanligt väl i smaken.

Även de stora börserna i Europa visar liknande positiva tendenser och har visat styrka medan Sverige (tillfälligt) gjort på stället marsch. Asien ex. Japan är dock fortfarande på efterkälken även om vi bör ha sett botten och nu sannolikt bevittnar en konsolidering inför en fortsatt dragning uppåt.

Hur den svenska börsen hanterar den nuvarande konsolideringsfasen blir avgörande för den närmaste tidens kursutveckling. Antingen är det början på en toppformation eller bara en paus på vägen upp mot årshögsta i linje med Europa och USA.

Det är ännu för tidigt att utvärdera fredagens rapportflod, men med de tre rapporterande tungviktarna ASSA, Electrolux och Sandvik i vinnarspåret tror vi att sannolikheten är störst för den positiva tolkningen och vi höjer ribban till 1250 -1260 punkter för OMXS30 (nu 1214). Skulle marknaden nå dit inom en kort tidsrymd är dock risk stor att trenden blivit alltför brant och att det då kan vara dags att börja agera på säljsidan.

Sverige
Sverige
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto