Home > Veckorapport v38: ”Dags för en paus i börsuppgången!?”

Veckorapport v38: ”Dags för en paus i börsuppgången!?”

Vi har en tid haft målkursen 1300-1320 punkter för börsindex (OMXS30) och i och med dagens (torsdagens) högstanivå på 1291,8 punkter så tangerade vi nästan denna ribba.

Sverige
Sverige

Med hänsyn till den klart positiva bild som vi tecknade föregående vecka avseende den sannolika globala börsutvecklingen och att den svenska börsen med kraft och volym lyckats passera årshögsta, ansåg vi prognosen snarast som återhållsam.

Vi ville dock se att börsen visade fortsatt styrka och stabilitet innan vi eventuellt justerade vår riktkurs och noterade att det inte borde mötas med någon större förvåning och höjda ögonbryn om vi redan innevarande vecka ansåg att det finns skäl att höja ribban med ett eller kanske till och med ett par snäpp.

Man måste emellertid vara försiktig så att man inte av slentrian bara extrapolerar och drar ut den rådande trenden, lutar sig tillbaka i fåtöljen och behagligt studerar hur värdet på aktieportföljen kontinuerligt visar allt högre värde. Som placerare är man som mest sårbar vid två lägen, dvs. när det har gått rejält dåligt eller rejält bra. När man har bränt fingrarna och förlorat pengar är det mycket lätt hänt att självförtroendet börja svikta, man blir överdrivet försiktigt och upplever ett större eller mindre motstånd att även agera i lägen som rent rationellt och affärsmässigt är attraktiva, då man inte ånyo vill riskera att få uppleva obehagskänslan att ha fel och förlora pengar.

USA
USA

En klassisk sentens i finansvärlden lyder fritt översatt: ”Marknaden är en sträng herre och om du inte är ödmjuk innan du börjar med aktieaffärer så kommer marknaden snart se till att du blir det.” När det har gått lite väl bra lite väl lätt är det många placerare som slutar göra sin ”hemläxa”, blir självsäkra, kaxiga och tar för givet att det nuvarande behagliga börsläget självklart kommer att bestå och kanske inte inser att deras framgång mer är hänförlig till en hög risknivå än till vederbörandes förmåga. Nu är detta inget marknadsbrev om börspsykologi, men psykologin spelar en påtagligt stor roll som förklaringsfaktor för börsens svängningar och vi kommer därför senare i år att publicera ett antal artiklar om ”Neuroeconomics” eller avancerad tvärvetenskaplig tradingpsykologi, gå på djupet och förklara hur olika känslor, beteenden, stress etc. påverkar och styr människors agerande på marknaden.

Asien
Asien

Optimismen var markant i samband med dagens öppningskurser efter det påtagligt duvaktiga beskedet från USA:s centralbank att de finansiella stimulanserna tills vidare fortsätter i oförminskad takt. Detta fick till följd att riskaptiten nådde klimax, dollarkursen försvagades, långräntorna sjönk, oljepriset tappade medan guld, silver, basmetaller och börskurser steg på bred front. Glädjen började dock klinga av under dagen och det var endast ett fåtal aktier på den svenska börsen som lyckades stänga nära sina toppnoteringar. Trenden blev helt enkelt för brant och ”eftertankens kranka blekhet” drabbade placerarkollektivet.

Förutom vår positiva syn avseende den globala börsutvecklingen så har vår bedömning av börsens tungviktare varit en viktig faktor bakom vår optimism. Nu har dock Atlas, Ericsson, H&M och Volvo stigit rejält och det är bara Nordea och defensiva Telia som inte har legat i vinnarspåret, vilket gör det svårt för börsindex att hitta uppgångskraft. Tittar vi globalt så ligger USA (S&P 500) kvar i sin positiva trend men är överköpt och liknande mönster återfinns nu på de flesta av värdens börser. I Asien så har Indien snurrat runt sin egen axel, vänt på en femöring, stigit med 19% på ett par veckor och tangerar ”all time high”. Japan, Hongkong, Singapore och Sydkorea har också tagit glädjeskutt medan Kina släpar efter. I Europa är det ”som alltid” Tyskland som går i täten, men även Sydeuropa med Grekland, Italien och Spanien har rusat ordenligt.

Japan
Japan

Kontinuerligt förbättrade konjunktursiffror på global nivå, en allt mer minskad risk för amerikansk intervention i Syrien och därtill ett fortsatt flöde av billiga pengar är de huvudsakliga orsakerna till de senaste veckornas globala börsoptimism. Det är med hänsyn till detta som vi ville påtala risken med att bli för bekväm med det rådande behagliga börstillståndet och kanske börja ta fortsatt uppgång som självklar. Har vi då gott och blivit börspessimister efter att ha haft en positiv syn de senaste tio månaderna? Vi förstår att man kan få det intrycket av ovanstående text men så är inte fallet. Vi vill dock gärna ruska om lite grann och poängtera vikten av att man som placerare alltid måste försöka vara ödmjuk i sitt förhållningsätt till marknaden och aldrig ta något för givet.

Kortsiktigt har vi dock svårt att se vad som ska lyfta börsen vidare uppåt då marknaden hur man än vrider och vänder har blivit överköpt och fått en trendlutning som inte är långsiktigt hållbar. Det som kan motverka en sannolik avmattning/rekyl är om den stora svenska banksektorn börjar visa framfötterna igen och de vinster som nu sannolikt kommer plockas från verkstadssektorn istället roteras in till de svenska storbanksaktierna. De globala börstrenderna visar en sådan underliggande styrka att vi behåller vår grundläggande positiva syn, men vi är i dagsläget inte beredda att höja vår målnivå om 1300 -1320 punkter då det mesta pekar på att det nu är dags för en viss avkylning, avmattning, rekyl eller åtminstone en paus på börsen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto