Home > Veckorapport v44: ”Dags för en paus i börsuppgången…”

Veckorapport v44: ”Dags för en paus i börsuppgången…”

Vi noterade i föregående publikation att börsen tangerat årshögsta, men att detta inte med någon automatik innebar en köpsignal för vidare uppgång. Istället var marknaden överköpt efter en snabb uppgångsfas och det mest hälsosamma och bästa för en fortsatt möjlig rörelse uppåt var om börsen tog en paus, vilade lite på lagrarna gärna med en viss rekyl och efter en konsolidering ånyo började röra sig uppåt.Välj ett eller flera utskick

Använder du en gammal version av Internet Explorer, klicka här för att börja prenumerera

Är du redan prenumerant på Tradingportalens tidigare nyhetsbrev kommer du få ett felmeddelande som säger att du redan är prenumerant på listan. Följ instruktionerna och ändra dina profilinställningar. Vid problem skicka ett mail till eh [at] financialmedia.se.

Sverige
Sverige

Det som kunde förändra detta sannolika scenario var främst om de kvarvarande rapporterna från Atlas, Electrolux, SSAB och Volvo skulle överraska positivt och visst överraskade alla fyra ordentligt – men åt fel håll, vilket resulterade i kännbara nedgångar.

Nu är kulmen på rapportperioden för det tredje kvartalet definitivt passerad och bland storbolagen återstår bara lite spridda skurar som Securitas och Skanska kommande vecka. Banker, skogbolag, och defensivt (Telia, Axfood med flera) har varit vinnare i rapportfloden medan verkstad över hela linjen med några få undantag som t.ex. Trelleborg och ABB har varit tydliga förlorare. Sektormässigt har kursförändringarna varit högst divergerande, men på indexnivå har kursrörelserna i det närmaste tagit ut varandra och börsindex har bara fått erfara en högst beskedlig rekyl.

Japan
Japan

Studerar vi börsens interna dynamik så är samtliga banker nu överköpta, vilket innebär att de har stigit väl mycket väl snabbt och samma beteendemönster uppvisar även t.ex. indextunga Investor, SCA, Telia och i viss mån även H&M. På motsatta sidan är flera verkstadsbolag som Atlas, Alfa, Electrolux, Volvo och även Ericsson tydligt översålda. Dilemmat är att det förfaller vara för sent att köpa bank med flera och för tidigt att vara offensiv på köpsidan avseende cykliska företag. Vad detta innebär för börsens utveckling återkommer vi till i slutsatsen, men först ska vi som alltid studera ett antal viktiga faktorer.

Även om det känns som att svära i kyrkan så ser den svenska kronan ut som om den ska försvagas mot Euron. Kursen har envist bitit sig fast i toppen av sitt tradingintervall mellan 8,20 till 8,80 och visar därmed ett tydligt avvikande mönster jämfört med tidigare. Detta beteende brukar indikera en kraftsamling inför en kommande och ibland kraftfull rörelse och en tydlig försvagning skulle påverka verkstadssektorn positivt med en fördelaktigare konkurrenssituation på den viktiga europeiska marknaden.

Asien
Asien

På räntesidan har långräntorna fortsatt ned och den uppåtgående trenden är bruten. Istället förefaller en sidledes och ganska händelselös tendens som en trolig utveckling. Mönstret är detsamma även i USA, vilket naturligtvis har samband med svagare konjunktursignaler och fortsatta finansiella stimulanser från centralbankerna.

Oljeprisutvecklingen har visat en viss tendens uppåt. men är fortfarande synnerligen ospännande. Basmetallerna är nästan lika tråkiga även om koppar, nickel och zink har en viss dragning uppåt. Guld har fått en uppstuds och bör ha ytterligare lite till att ge på uppsidan. Lillebror silver ser däremot betydligt piggare ut och ännu mer lovande framstår ädelmetallen palladium efter tre års frustrerande intervallpendling.

Norge
Norge

Bland de globala börserna framhöll vi föregående vecka Japan, som efter en trist period på nästan sex månader såg intressant ut igen och som verkade ladda för ett nytt försök uppåt. Vi var förvånade över att styrkan inte var relaterad till en försvagning mot dollarn, men detta korrigerade marknaden redan dagen därpå och satte ned kurserna ett par procent. Nu är dock ordningen återställd. Yenen tappar något mot dollarn och den japanska börsen stiger. Då valutaförsvagningen ser ut att tillta så är sannolikt de japanska börskurserna på väg norrut och vi tror att den svårforcerade utbudsnivån runt 15000 punkter (vänligen se diagram två) kan brytas före årsskiftet,

Liksom kapitalet flödar mellan olika branscher flödar det naturligtvis även mellan olika regioner på global nivå och Asien har nu ryckt åt sig ledartröjan från Europa. Den tidigare tröttheten har ersatts med nymornad optimism och förutom Japan ser Hongkong, Indien, Sydkorea, Malaysia, Singapore och Taiwan ut att stå inför vidare uppgång (vänligen se diagram tre). Den ledsna hunden i denna annars så muntra samling är Kina där marknaden oroas över den finansiella stabiliteten i banksystemet. Det ser inte som att någon större nedgång lurar runt hörnet utan mer att den evinnerligt trista utvecklingen som varit förhärskande sedan 2008 fortsätter

Börstrenderna i både norra och södra Europa pekar fortsatt upp och överköpthet har infunnit sig inte minst i Tyskland medan Italien, Portugal och Spanien ser fortsatt pigga ut. Den allra starkaste börsen finns emellertid på mycket nära håll bara ett par timmars bilfärd från Göteborg, dvs. Norge med en kursexplosion på uppsidan och där så skiftande branscher som bank, fisk, försäkring, kryssning, media, metall, olja och offshore samfällt har rusat uppåt (vänligen se diagram fyra). Betydligt längre västerut i USA så kan vi notera de allra tydligaste tendenserna till överköpthet och S&P 500 ser ut att vara i påtagligt stort behov av konsolidering eller en rekylfas.

Onsdagens börsutveckling om plus 0,03% på den svenska marknaden ger en bra indikation om vad vi sannolikt har att vänta oss den närmaste tiden. Vi tror inte på någon större nedgång om inte en ”svart svan” (en extraordinär och oväntad global negativ händelse) kommer simmande. Om verkstadsbolagen börjar visa seriösa bottentendenser, bankerna och defensiva sektor konsoliderar i samklang med att Europa och USA stannar upp, samlar kraft, vädrar ut lite överköpthet och helst rekylerar något så finns det goda förutsättningar för en positiv avslutning på börsåret 2013. Vi sätter ett målområde med ett relativt
brett spann på 1320 -1350 punkter (nu 1291), men tror inte på någon uppgång i riktig närtid utan först behöver börsen assimilera och smälta rapportperioden innan en möjlig optimism om en bättre konjunktur 2014 eller 2015 kan börja sprida sig inom investerarkollektivet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto