Home > Veckorapport v49: ”Årshögsta var en ulv i fårakläder…”

Veckorapport v49: ”Årshögsta var en ulv i fårakläder…”

Med hänsyn till det markant förändrade börsläget tidigarelägger vi veckans veckorapport, skriver det i kortformat och återkommer med vår sedvanliga längre version kommande vecka.

Vi har ett flertal gånger skrivit att vi inte trivs med börsens höga värdering, men när vi studerade marknadernas beteendemönster så indikerade detta att fortsatt uppgång var det mest sannolika scenariot.

Vår konklusion föregående vecka var att uppgången förbi årshögsta vid 1305 punkter inte var kraftfull, men vi ansåg dock uppgången som tillräckligt distinkt och med en så pass bra bredd (flera samtidigt uppåtgående branscher) att vi såg genombrottet som relevant, varför vi behöll vår prognos om att börsen kunde fortsätta upp till 1350 punkter eller mer före årsskiftet.

Under tisdagen så förändrades detta scenario. Efter att börsen (OMXS30) nått till som högst 1316 punkter (under torsdagen) började marknaden att rekylera, vilket var en fullt normal reaktion.

Under tisdagen tilltog dock rekylen i styrka med tydligt ökad volym och sopade med lätthet bort föregående veckas uppgång samt förändrade stämningsläget från optimism till påtaglig oro. Istället för en trivsam uppgång inför julen vände marknaden på en femöring och föll med nästan två procent.

Det som inträffat är en så kallad falsk köpsignal, dvs. börsen signalerar för sannolik uppgång, lockar in köparna och tvärvänder nedåt. Detta beteende var likartat över hela Europa med en nedgång på nästan tre procent i Frankrike medan Storbritannien klarade sig undan med mindre än en procent på minussidan.

USA visar på tisdagskvällen ett minustecken på runt en halv procent och det behöver inte alls vara så att det är någon större nedgång i faggorna. De långsiktigt positiva börstrenderna är intakta, men beteendet på marknaden är dock av den karaktären att det finns skäl för ökad försiktighet och vi skrinlägger vår positiva syn och förväntar oss nu i bästa fall en sidledes marknad, men är mer inställda på att index kan dra sig ned mot 1260 -1250 punkter (nu 1281), varför vi gärna har tillgång till en anständig likviditet.

Beroende på om det blir en fortsatt nedgång och på hur den gestaltar sig kan vi sedan bli mer distinkta i vår åsikt och detta förhoppningsvis redan kommande vecka….

Svenska börsen
Svenska börsen
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto