Home > Veckorapport v9: ”Börsen strävar vidare uppåt…”

Veckorapport v9: ”Börsen strävar vidare uppåt…”

Efter helgens bud på Scania öppnade börsen positivt på måndagen, men indexutvecklingen speglade inte verkligheten då de allra flesta storbolagen visade negativa förtecken. Uppgången var sålunda synnerligen smal och helt avhängig lyftet i Scania och tittar vi på enskilda aktier har det mest varit på stället marsch under veckan med visst undantag för banksektorn som inför de snart kommande utdelningarna tilldrar sig köparnas intresse.

Sverige
Sverige

Året började med en trevande rörelse uppåt som följdes av en snabb nedrekyl och en därpå nästan lika snabb uppgång. Med denna raska stegring och rapportsäsongen i ryggen samtidigt som utdelningarna (förutom bankernas) hägrar så smått i fjärran har det skapats en avvaktande inställning på börsen. De ökade spänningarna mellan Ukraina och Ryssland med visst tillhörande vapenskrammel medförde en mild panikunge på torsdagens börs men det räckte att USA:s centralbankschef, Janet Yellen, var snäppet mer mild i sina uttalanden än väntat för att locka tillbaka köparna.

Börsläget som helhet präglas av en försiktigt positiv underton och ett ständigt sneglande på den amerikanska marknaden. De senaste två veckorna har köparna försökt knuffa denna börs upp till nytt ”all time high”, men inte lyckats. Detta ska emellertid inte tolkas som ett svaghetstecken utan istället betraktar vi det som ett styrketecken att USA så envist biter sig fast runt sin toppnivå medan den
underliggande trenden får en mer rimlig och hållbar lutning.

London
London

Vår positiva bedömning av den amerikanska börsen kvarstår från föregående vecka, men marknaden ser ut att behöva konsolidera ytterligare någon tid innan ett seriöst uppgångsförsök äger rum. I Asien började vi föregående vecka skönja ett mer positivt börsmönster och noterade att Hong Kong, Sydkorea och Singapore sannolikt sett sina bottennoteringar och hade en god chans att bryta sina negativa trender under våren. Vi var lite för återhållsamma och detta scenario har redan inträffat med de två förstnämnda länderna i spetsen för uppgången. Både Kina och Indien fortsätter däremot att traggla sidledes och har inte varit attraktiva under en lång period. Efter den formidabla uppgången i Kina under 2007 kraschade marknaden och har sedan dess inte återhämtat sig. Botten nåddes i november 2008 efter en nedgång på över 70% och snart sex år senare har Kina stigit knappt 20% från botten och ligger fortfarande runt 65% under toppen.

Asien
Asien

Det krävs över 200% uppgång för att återhämta fallet och matematikens lagar slår oerhört hårt när en marknad eller aktie ska återhämta en djup nedgång. Indien föll med runt 60% i efterdyningarna av finanskrisen, men hösten 2010 var hela nedgången återhämtad. Därefter fastnade kursutvecklingen och har varit påtaglig tråkig i över tre år med den stora skillnaden att Kina ligger i en utdragen bottenfas medan Indien harvar kring sina toppnivåer från 2008 och 2011. Vi är inte överdrivet attraherade av någon av dessa marknader för tillfället, men historiskt och psykologiskt kan vi konstatera att riktigt stora och uthålliga uppgångsfaser uppstår från marknader som har varit tråkiga under långa tidsperioder och man ska därför absolut och kontinuerligt ha ett vakande öga på dessa två börser.

Lite närmare österut fortsätter Ryssland att vara en bedrövlig plats för investerare. Efter en uppgång på över 5000 % under nio års tid med fullkomligt ohejdad optimism och med klassiska drag av eufori, girighet och masspsykologisk galenskap så kraschade Ryssland brutalt 2008 och har liksom Kina inte lyckats komma tillbaka. Den senaste tidens maktpolitik har absolut inte gjort saken bättre och den ryska börsen är nu snubblande nära att falla under bottenkursen i det intervall som marknaden pendlat inom sedan 2010. Den ryska marknaden är tveklöst lågt värderad och förr eller senare ska man vara offensiv på köpsidan, men vi tror inte att detta är den rätta tidpunkten.

Palladium
Palladium

Om vi nu vänder blicken mot Europa kan vi liksom avseende USA vara betydligt mer positiva. För någon vecka sedan var vi milt raljanta mot den engelska börsen som oftast brukar vara mer trögrörlig än sina europeiska kollegor. Nu är vi istället ödmjuka och noterar att Storbritannien efter snart ett års intervallpendling förefaller moget att sätta fart på uppsidan. Tyskland spelar som alltid en essentiell roll för börsutvecklingen i Europa, men det är bara sunt att även andra länder från tid till annan ikläder sig ledartröjan. Den brittiska ekonomin visar en tydlig förbättring medan Frankrike är Europas sjuke man och det är förvånade att just den franska börsen vid sidan av Storbritannien tillhör de marknader som visar mest styrka. Noterar man att Frankrike har över 50 % kvar till börstoppen 2000 medan Storbritannien nu tangerar denna nivå och Tyskland passerade detta läge redan i våras faller dock pusselbitarna på plats.

Liksom tidigare nödgas vi konstatera att den svenska börsen värderingsmässigt inte är särskilt attraktiv, men liksom tidigare konstaterar vi samtidigt att marknadernas beteendemönster i USA, Europa och Sydostasien gör det sannolikt att fortsatt uppgång är det mest troliga scenariot även i Sverige. De indextunga bankerna går i bräschen, verkstad och H&M förfaller kunna lossna på uppsidan och Ericsson visar styrka, vilket sammantaget bör föra börsen uppåt. Vår målkurs om 1400 punkter (nu 1368) för index (OMXS30) rycker allt närmare och nås sannolikt före det kommande utdelningskalaset från storbankerna som börjar den 20/3 med över 10 kronor från Swedbank.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto