Home > Veckosammanfattning: Aktier faller, dollar och statsobligationer upp

Veckosammanfattning: Aktier faller, dollar och statsobligationer upp

  • Nasdaq fick tre dagars uppsida medan förluster inträffade på marknaderna efter Fed-politik och amerikansk inflationsdata

  • JPMorgan och Citigroup föll efter resultatrapporterna, medan KB Home och Wells Fargo noterade betydande stötar i sina respektive aktiekurser.

  • Dollarn och obligationsräntorna avslutar veckan högre då guld håller över $1 800 per ounce.

Amerikanska aktier handlades lägre den här veckan efter att ett försök till återhämtning tidigare slog till på onsdagen efter att USA:s centralbankschef Jerome Powell indikerade att centralbanken var redo att använda alla tillgängliga verktyg för att bekämpa inflationen.

På torsdagen föll globala aktier efter att amerikansk inflationsdata visade att priserna ökade snabbast på 40 år 2021 med en topp på 7%.

Dow Jones Industrial Average var ned 1,2%, S&P 500 till 0,79% och Nasdaq-kompositen var ned 0,52% i skrivande stund.

I Europa stängde den paneuropeiska Stoxx 600 1% lägre, medan tyska DAX tappade 0,9% och Frankrikes CAC sjönk 0,8%. Storbritanniens FTSE 100 slutade veckan med 0,23% ned.

Aktier: Vinnare och förlorare under veckan

KB Home-aktien sköt i höjden 13% på torsdagen, med de massiva uppgångarna som kom efter att bostadsbyggarens vinst för fjärde kvartalet slog analytikeruppskattningar.

Delta Air Lines-aktien steg med 3% efter att flygbolaget rapporterade bättre än väntat finansiella resultat för fjärde kvartalet, medan American Airlines och United Airlines också ökade när resesektorn såg ut att studsa från Omicron-relaterade marknadsrörelser.

Ford Motor Company (F) hamnade också i nyheterna den här veckan, med dess prisrally till en 20-årig högsta nivå för att katapultera biltillverkarens börsvärde över 100 miljarder dollar. Det historiska draget för bolaget kommer efter att aktiekursen steg över 25,87 dollar.

Teknikaktier såldes igen på torsdagen för att se stora förluster för Nasdaq utplåna avkastningen hittills i år. Apple-aktien föll 1,9%, Meta Platforms tappade 2% medan Amazon sjönk 2,4% och Microsoft föll 4,2% för att belysa sektorns svaghet.

JPMorgan och Citigroups aktier föll på fredagen trots att bolagen rapporterade bättre resultat än väntat. Wells Fargo, som också publicerade resultatet för fjärde kvartalet på fredagen, steg med cirka 4%.

I Asien sjönk aktierna i kryssningsoperatören Genting Hong Kong med mer än 50% efter att företaget erkände möjligheten att inte uppfylla sina finansiella åtaganden.

Forex: Dollarn ser ut att återhämta sig efter en blandad vecka

Den amerikanska dollarn backade markant den här veckan och tappade stöd på en nyckelnivå mot en korg av större valutor. Dollarn kämpade mot euron, pundet och japanska yenen, men har minskat en del av förlusterna mot euroområdet och de brittiska valutorna.

Dollarindexet backade tillbaka över 95,28, upp cirka 0,5% och är på väg för ytterligare studs då aktier ser ut att avsluta veckan lägre.

Räntorna på statskassan stiger

På obligationsmarknaden backade den 10-åriga amerikanska statsobligationsräntan mitt i veckan för att falla från 1,80% till cirka 1,71%. De har sedan dess ökat med cirka 40 punkter till cirka 1,75%, med hjälp av FOMC-minuterna och den förväntade accelerationen av Feds nedtrappning.

KPI-data som visade inflation på fyra decenniers högsta har också bidragit till försäljningen av aktier och andra spekulativa marknader.

Råvaror

Guld håller över $1 810 per ounce i ytterligare en vecka över det avgörande stödet. Spotguldpriset nådde toppar på $1 828 per ounce denna vecka med hjälp av försäljningen av aktier, även om uppgångar för dollarn dämpade marknaden.

Oljan steg över 80 dollar per fat, och WTI-oljan nådde toppar på 83,68 dollar per fat. På andra håll sjönk Bitcoin under $40 000 innan de återhämtade sig senare i veckan för att nå en sjudagars topp på $44 800.

Resultatsäsong

Den här veckan släppte flera företag resultatrapporter, inklusive Delta Air Lines (DAL), KB Home (KB), Citigroup (C), JPMorgan (JPM) och Wells Fargo (WFC).

Resultatsäsongen fortsätter nästa vecka med storbankerna Morgan Stanley och Bank of America, medan Netflix och UnitedHealth också är planerade att rapportera.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto