Home > Veckosammanfattning: Aktier faller p.g.a Omicronrädsla

Veckosammanfattning: Aktier faller p.g.a Omicronrädsla

  • Aktier steg efter Feds, BoEs räntepolitik, faller sedan när Omicron-rädslan växer

  • Dollarn krymper mot euron och brittiska pundet på grund av en överraskande centralbanksräntehöjning

  • Guldpriserna kommer att bryta 5 veckors förlustsvit

Aktierna faller efter en ökning av antalet Omicron-fall

Aktier föll på torsdagen och tidigt på fredagen och vände uppgångar som sågs under veckan då rädslan för svårighetsgraden av Omicron och ökande fall av Covid-19 greppade investerare över hela marknaden.

Amerikanska index är på väg mot en lägre stängning denna vecka om de negativa utsikterna den senaste dagen håller. Dow Jones Industrial Average stängde 0,1% lägre på torsdagen och är ned 0,2% under veckan, medan S&P 500 föll med 0,87% och kan sträcka sig lägre givet den veckovisa förändringen på cirka 0,92%.

De största förlusterna den här veckan har hittills skett i tekniktunga Nasdaq Composite, som tappade 2,47% på torsdagen för att radera alla uppgångar och pressa ned veckovisa nedgångar till 2,88%.

Det europeiska indexet Stoxx 600, det franska CAC 40, det tyska DAX och det brittiska FTSE 100 har alla sjunkit eftersom investerare tänker på Omicron-rädslan. Alla index tappar mer än 1%, och sektorförluster i bil- och teknikaktier belyser svagheten.

Fed, BoE tar hökaktig lutning

Globala marknader reagerade positivt på en rad hökaktiga lutningar från stora centralbanker denna vecka. Dessa utsikter har dock dämpats av ökande oro över hur allvarligt Omicron-varianten kan påverka ekonomiska återhämtningsplaner.

På onsdagen utfärdade Federal Reserve ett policyuttalande efter ett tvådagarsmöte, som indikerade att det snabbt skulle avveckla sina obligationsköp och se ut att ha tre bankräntehöjningar under 2022.

Det följdes på torsdagen av Bank of Englands hökaktiga lutning, de höjde bankräntor från 0,1% till 0,25%. Detta följde efter att inflationen i Storbritannien hoppade till en 10-årig högsta nivå och IMF:s uppmaning till BoE att agera.

Analytiker säger att centralbankens mer hökaktiga ton kan vara det rätta steget även med Omicron-osäkerhet med tanke på att pandemin kan bli en kortsiktig fråga.

Dollarn under press

Dollarindexet stiger med 0,07% till 96,11 mot en korg med sex av de största valutorna, ett steg som ser ut att bli stabilt efter en nedgång på 0,6% på onsdagen och torsdagen som pressade den till 95,85. Den amerikanska dollarn kämpar dock mot euron och det brittiska pundet efter veckans positiva nyheter från Bank of England.

Det brittiska pundet är upp 0,14% till $1,33, med intradagsvinster till $1,34 som stärker valutans strävan att stärkas på grund av BoE:s räntehöjning. Euron steg med 0,5% under morgonsessionen innan den tappade några av uppgångarna mot dollarn för att glida från $1,136 till $1,133 där den håller med o.31 i grönt.

Guld kommer att bryta 5-veckors förlustsvit

Guldpriserna handlades marginellt lägre på fredagen då sentimentet kring fristadstillgången svalnade efter torsdagens topp över $1 810. Efter att ha öppnat runt $1 801,50 per ounce steg priset på ädelmetallen snabbt till $1 815,70 per ounce innan trycket lättade. Emellertid håller spotguld sig för närvarande i grönt på bara 0,6% runt $1 809,87 per ounce, och kan stänga i grönt för första gången på fem veckor.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto